Gå till innehåll

Har du fått löneförhöjning? Här är smarta sättet att få ut mer av den

Det finns en förmån som många har dålig koll på, och som kan ha stor effekt på din framtida plånbok, om du har en lite högre lön. Du kan få ut mer pengar och undgå ökad skatt. Här är 5 fördelar med att löneväxla – kanske en del av din löneförhöjning om du fått en sådan i vår – och då lönar det sig.

Kvinna tittar i sin mobil

Tjänar du mer än drygt 51 000 kronor i månaden? Då kan löneväxling till mer tjänstepension vara en smart strategi att överväga, det ger nämligen en extra skjuts i ditt pensionssparande.

Löneväxling innebär att du som anställd avstår en del av din bruttolön, du väljer själv hur stor, som arbetsgivaren istället betalar in till en pensionsförsäkring. Det är ett förmånligt sätt för dig att pensionsspara lite extra, och premien är avdragsgill för din arbetsgivare.

Få ut mer av lönen

Du kan faktiskt få ut mer av dina pengar om du löneväxlar, än om du tar ut dem som lön. Så har du fått en löneförhöjning kan det vara en god idé att passa på att löneväxla hela eller en del av den.

Sparandet kan nämligen bli högre än löne­minskningen. Eftersom du placerar en del av bruttolönen i tjänstepensionssparande betalar du ingen inkomstskatt på beloppet du sparar. När du sedan går i pension betalar du inkomstskatt på utbetalningarna, men den kan bli lägre än vad du i dag betalar i skatt på lönen. Det gör växlingen ännu mer fördelaktig.

Eftersom skatten på pensionssparande är lägre än sociala avgifter på lönen kan din arbetsgivare även välja att betala in upp till ca 6 procent extra till din pension utan att det kostar företaget mer. 

– För den anställda med en högre lön är löneväxling ett smart sätt att öka pensionssparandet efter slopandet av avdragsrätten för privat pensionssparande, säger vår pensionsekonom Mattias Munter. 

För vem passar löneväxling?

Det är upp till varje arbetsgivare att bestämma ifall de vill erbjuda löneväxling.

Inflationen har gjort att brytpunkten för den statliga inkomstskatten inte ska justeras upp automatiskt i år. Det innebär att fler kan löneväxla 2024. Du behöver tjäna över 51 200 kronor i månaden (för 2024) efter avdraget för löneväxlingen. Om lönen blir lägre minskar allmän pension, sjukpenning, föräldrapenning och andra förmåner inom socialförsäkringen.  

Prata med din arbetsgivare om vilka möjligheter som finns på just din arbetsplats.  

5 anledningar till varför du bör löneväxla

1. Du som löneväxlar kan få 6 % extra i pensionsavsättning.

2. Skatten kan bli lägre. Du betalar ingen inkomstskatt på beloppet du sparar. När du sedan går i pension betalar du inkomstskatt på utbetalningarna, och betalar möjligen en lägre skatt vid uttag av pensionen senare.

3. Avkastningsskatten är lägre för pensionssparande än skatten för andra sparformer, vilket kan bli ett bra tillskott till pensionen.

4. Möjligheten kan finnas att sluta arbeta tidigare, eftersom din pension har blivit bättre med det förmånliga sparandet.

5. Pengarna är ”öronmärkta” att användas till din pension, och går inte att "råka" användas upp till konsumtion.

Jämvikt på en gungbräda

Löneväxla

Löneväxling innebär att du kommer överens med din arbetsgivare om att omvandla en del av lönen till ett tjänstepensionssparande. Det passar dig som tjänar mer än 51 245 kronor per månad. 

Läs mer om löneväxling > 

Andra läser om

Fler nyheter