Gå till innehåll

Här är mirakelkuren som maxar din framtida lön 

Över 6000 kronor. Så mycket kan en person i 30-årsåldern öka sin pension med genom att göra några små och smarta förändringar i vardagen idag. Effekterna är stora även för personer i 40- respektive 50-årsåldern. Det visar vår rapport. Här är 5 smarta knep du nästan inte märker – som ger dig flera tusen mer.

Det kryllar av tidningsartiklar som illustrerar hur stort pensionskapital du kan få ihop fram till dagen du går i pension.

Typiska pensionsråd brukar lyda: arbeta heltid under många år, betala skatt och se till att ha tjänstepension kryddat med ett eget långsiktigt sparande. 

Allt det här är naturligtvis helt avgörande för att bygga upp din pension. Men det finns också en hel del smarta exempel på små beslut i vardagen som kan betyda mycket för den långsiktige spararen, utan att nödvändigtvis försämra levnadsstandarden idag.

Smart småsparande

Det visar vår rapport Spareffekten där den långsiktiga effekten av fem former av enkla besparingar i vardagen undersöks.  

Som att kapa en av flera parallella prenumerationer på streaming-abonnemang som du inte använder, att fortsätta vara sparsam med din elförbrukning på det sätt som vi det senaste året vant oss vid eller att ta kollektivtrafik i stället för taxi. 

– Genom att stå emot små impulser i vardagen idag kan du jämna ut ditt konsumtionsutrymme över livet. Smart småsparande idag kan innebära kul konsumtion och möjligheten att leva livet som pensionär i framtiden, säger vår pensionsekonom Mattias Munter. 

Beräkningarna i rapporten utgår från en grundutbildad sjuksköterska som jobbar från  26 års ålder fram tills riktåldern för pension och en IT-specialist som arbetar lika många år.  

Ett förändrat beteende lönar sig mest om de börjar när de är 30 år, men är fortfarande klart lönsamt ifall de börjar ändra sitt beteende vid 40–50 års ålder.  

Mirakelkur

En delförklaring är ränta-på-ränta-effekten som gör att värdet på dina investeringar kan öka utan att du behöver göra något själv. Man brukar likna det med en snöboll som rullas ner för en backe och växer sig större.

Det är därför man säger att tiden är spararens bästa vän – ett litet sparande kan till slut bli stort! Läs mer om hur ränta på ränta funkar och hur du räknar ut effekten här! 

– Beräkningarna i rapporten visar att ränta på ränta-effekten är sparandets mirakelkur. Några enkla vardagsbeslut idag kan innebära tusentals kronor mer i det framtida pensionskuvertet – helt utan att du märker någon större skillnad idag, säger Mattias Munter. 

Så här mycket kan 5 små besparingar idag ge dig i ökad pension:

5besparingar-pension.jpg

Vad kan ett månadssparande ge?

Hoppsan, ett fel uppstod

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Fler nyheter