Gå till innehåll

Bästa tipsen för din privata pension

Statlig pension och tjänstepension i all ära, men det är ditt privata pensionssparande som kommer att ge guldkant på tillvaron. Skandias pensionsekonom Mattias Munter tipsar om hur du kan placera pengarna.

Vid årsskiftet slopades avdragsrätten helt för privat pensionssparande. De allra flesta sparare har redan bytt sparform för att undvika dubbelbeskattning. Innan avdragsrätten för privat pensionssparande försvann var en privat pensionsförsäkring det självklara valet för de flesta som ville pensionsspara.

Två alternativ för pensionssparande

– Nu finns det egentligen två huvudalternativ, antingen att ha pengarna i en kapitalförsäkring eller på ett investeringssparkonto, förklarar Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

En kapitalförsäkring är som ett skal kring fonderna och fungerar egentligen som vilken värdepappersdepå som helst, utom när det gäller skatten.

I en värdepappersdepå betalar du skatt när du gör en vinst och gör avdrag när du gör en förlust, men har du pengarna i en kapitalförsäkring betalar du istället en schablonskatt på fondernas totala värde.

– I en kapitalförsäkring kan det ingå försäkringsmoment, exempelvis om något händer dig ska en bestämd summa betalas ut till den förmånstagare du väljer och det gäller oavsett om du har hunnit spara ihop till den eller inte.

Fondsparande eller traditionell förvaltning?

När det gäller valet för hur pengarna ska förvaltas så finns två alternativ: antingen ett fondsparande som du sköter själv – eller traditionell förvaltning som sköts av ett försäkringsbolag. Vilket alternativ som passar dig beror främst på hur aktiv du vill vara när det gäller att se till att sparpengarna växer.

– Vill du ha möjlighet att själv påverka på vilka marknader dina pengar ska placeras och därmed aktivt styra vilken risk du tar ska du välja fondförvaltning, säger Mattias Munter på Skandia.

Om du däremot inte tycker dig ha tid eller kunskap att själv förvalta fonderna kan du välja att teckna traditionell förvaltning hos ett försäkringsbolag. Då placeras pengarna i en kapitalförsäkring och bolagets förvaltare fattar alla beslut åt dig.

– Det är den bekvämaste sparformen du kan välja och den största sparformen i Sverige. Dessutom är du garanterad att få ett visst minsta belopp när pengarna ska betalas ut, oavsett hur avkastningen utvecklas.

Tänk efter innan du gör ditt val

Men det är inte alla som väljer fondsparande eller traditionell förvaltning, istället sparar de till pensionen genom att till exempel investera i en skogsfastighet eller köpa en sommarstuga.

– Det kan man naturligtvis göra, men då måste man svara ärligt på frågan om man faktiskt är beredd att sälja eller belåna sommarstugan eller skogen för att få loss pengar att leva livet för som pensionär.

Att pensionsspara enbart genom att amortera på bolånet för sin bostad är något Mattias Munter anser att man ska tänka igenom väldigt noga.

– Om du gör det för att få lägre boendekostnader som pensionär, då är det en sak. Men om det helt ersätter annat sparande och du räknar med att kunna få loss pengar genom att sälja bostaden i framtiden, då tycker jag att du ska tänka igenom beslutet igen. Att ta steget att sälja och flytta ifrån trädgård och grannar, det är inget man gör lättvindigt och något som kan vara vanskligt att bygga upp hela sin planering kring.

Tänk på

En investering i finansiella instrument såsom t.ex. aktier eller fonder, är alltid förenad med risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i finansiella instrument såsom t.ex. aktier eller fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Fullständig information om fonderna och riskerna finns i respektive fonds faktablad och informationsbroschyr. Faktablad, informations­broschyr, senaste årsberättelse och halvårsredogörelse, finns på skandia.se/fonder och kan även beställas kostnadsfritt från Skandia Fonder, telefon 0771-55 55 00.

Informationen är endast avsedd som allmän produktinformation. Den ska inte ses som placeringsråd eller placerings­rekommendationer.

Om du vill ha en personlig rådgivning utifrån dina individuella förutsättningar rekommenderar vi att du kontaktar en rådgivare. Boka rådgivning.