Gå till innehåll

Marknadsbrev april 2024: Kommer börsfesten fortsätta?

Det nya året har hittills inletts med kraftigt stigande globala aktiemarknader och nya börsrekord. Under april månad har dock börsutvecklingen varit något skakig. Men med förhoppningar om en fortsatt uppgång framöver har investerare ögonen på centralbankernas signaler om räntesänkningar framåt och inkommande makrostatistik, vilket kommer bli avgörande för om börsfesten kan fortsätta.

Rekord på rekord på rekord 

2024 har börjat mycket starkt och globala aktiemarknader har nått nya rekordnivåer. Riskaptiten är god och sentimentet på marknaden har blivit alltmer optimistisk sedan årsskiftet. Man kan konstatera att börsrallyt som pågått sedan i höstas fortsätter, vilket kan illustreras med att världsindex (MSCI World) avkastat 22 procent i lokal valuta sedan botten i slutet av oktober.  

På löpande band har världens aktiemarknader levererat nya toppnivåer. Bara i år har det amerikanska storbolagsindexet S&P 500 slagit tidigare kursrekord flertalet gånger. Nyligen slog även den japanska börsen sitt gamla börsrekord från 1989. Även europeiska aktier har fått ett ordentligt uppsving och STOXX600 indexet hade fram till början av april stigit 10 veckor i rad, vilket var den längsta uppgångssviten på 12 år. Stockholmsbörsen (OMXS30) har också fått sig ett lyft. Även om avkastningen under 2024 har halkat efter något jämfört med andra aktiemarknader så är återhämtningen sedan i höstas imponerande.  

Hittills i år har Japan och USA, som även var fjolårets vinnare, gett högst avkastning. Sett till breda MSCI-index och i lokal valuta ligger Japan i topp med en avkastning kring 16 procent, följt av USA som avkastat 9 procent. Som svensk sparare har man dessutom fått ytterligare skjuts till följd av en fortsatt kronförsvagning. 

Under april månad har dock börstvecklingen varit något skakig. Signaler om att räntesänkningar från den amerikanska centralbanken Fed kan dröja, i kombination med geopolitisk oro är de främsta orsakerna till turbulensen.

Från ”soft landing” till ”no landing”? 

Så vad är det som har drivit uppgången på aktiemarknaderna hittills? Mycket handlar om att kommunikationen från centralbankerna har varit uppmuntrande. Under första kvartalet glädjes börserna av centralbankernas signaler om att räntesänkningar är nära till hands, förhoppningsvis redan i sommar. De signalerna är fortsatt intakt vad gäller den europeiska centralbanken ECB och Riksbanken. På senare tid har däremot förväntningarna om räntesänkningar från den amerikanska centralbanken Fed skjutits fram till hösten till följd av fortsatt stark tillväxt,arbetsmarknad och något trögrörligare inflationsutveckling.

De senaste två årens räntehöjningar har inte påverkat den amerikanska ekonomin särskilt nämnvärt. I början av året räknade marknaden med en ”soft landing” (på svenska en så kallad mjuklandning) för den amerikanska ekonomin. I ekonomiska termer innebär det att tillväxten mattas av tillräckligt mycket för att få ned inflationen, utan att det leder till en recession och kraftigt stigande arbetslöshet.  

Under den senaste månaden har dock marknaden skiftat fokus från ”soft landing” till ”no landing”. Enkelt förklarat kan man säga att en ”no landing” är en situation där ekonomin lyckas undvika både avmattning och recession och i stället fortsätter att växa stabilt. Förväntningar om ”no landing” har ökat när både tillväxt -och arbetsmarknadsstatistiken varit något bättre än väntat samtidigt som inflationen fortsätter att komma ned, även om utvecklingen under de senaste månaderna varit något mer trögrörlig. 

Börsfesten fortsätter 

Vad gäller aktiemarknadsutvecklingen framåt kan man konstatera att det finns flera faktorer som talar för fortsatt positivt börshumör under 2024. Riskaptiten är fortsatt god, trendsignalerna är starka, vinstprognoserna har reviderats upp något och förhoppningar om en bättre konjunkturell utveckling har stigit. Även rapportsäsongen för fjärde kvartalet visade sig starkt då amerikanska börsbolag visade växande vinster för andra kvartalet i rad. För tillfället verkar analytikerna inte heller se några tydliga orosmoln framför sig, än så länge. 

Men som alltid när det gått lite för starkt ökar risken för en sättning på börserna, åtminstone i det kortare perspektivet. Inom vissa segment börjar dessutom värderingen bli lite väl ansträngd. Blickar vi längre fram finns det, som alltid, gott om saker att oroa sig för och utvecklingen på aktiemarknaden kan stundtals bli turbulent. Det kan exempelvis handla om att den geopolitiska situationen eskalerar ytterligare eller att inflationen tar ny fart igen, vilket kan stoppa det positiva börshumöret.  

Men på det stora hela ser vi ändå att en fortsatt positiv konjunkturutveckling, lägre inflation och lägre styrräntor i kombination med de starka trendsignalerna kommer fortsätta ge stöd åt aktiemarknaderna. Ett självspelande piano kan trots allt ge långa konserter. 

image002.pngimage003.png

Avkastningssiffrorna är per den 9 april.

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter