Gå till innehåll

Så säkrar du lönen efter karriären

Oavsett om du är student, mitt i karriären eller närmar dig pension. Här är pensionsekonomens bästa tips för att säkra lönen efter karriären!

Man sitter vid skrivbord

Tjänstepension är A och O

Viktigast av allt för att trygga ”lönen efter karriären” är tjänstepension. Och det bästa – du kan själv påverka hur den placeras genom att göra aktiva val. Arbete är vad som bygger pension så försök att jobba heltid så mycket som möjligt under din karriär.  

Är du inte anställd utan egenföretagare? Se till att du har minst samma trygghet i form av tjänstepension och försäkringar som du skulle haft som anställd. Tjänstepension handlar om stora belopp över tid.

Genom minpension.se kan du se hur din tjänstepension är placerad. Gör aktiva val för hur pengarna ska placeras som passar hur aktiv du vill vara.  Det kan också vara bra att välja försäkringsskydd utifrån din familjesituation här och nu, och om situationen förändras - se över valen på nytt. 

Så funkar tjänstepension

Boosta (eller kickstarta) ditt sparande

Utöver tjänstepension behöver du också ett eget långsiktigt sparande. Är du redan en van sparare? Härligt! Om inte, kickstarta ett sparande redan i dag.  

Enklast är att sätta igång med ett månadssparande som dras direkt när lönen kommer, och där är autogiro din bäste vän. Pengar du inte märker av är pengar du inte saknar, eller hur? En riktigt bra grej med att månadsspara är att lite mindre belopp kan växa till stora summor med tiden och ränta på ränta-effekten.  

Ett annat smart knep är att öronmärka en del av månadssparandet till pensionen. I dag finns inte någon särskild sparform för just pensionen och där tycker jag att det är smart att välja en särskild kapitalförsäkring.  

Räkna på pensionen – börja pensionsspara direkt

Löneväxling – ett riktigt superknep

För dig som tjänar lite mer kan det vara riktigt smart att löneväxla till mer tjänstepension.  

Det innebär att du avstår en del av bruttolönen i dag och istället förstärker din tjänstepension. För att tjäna på att löneväxla bör du ha en månadslön på minst 47 748 kronor efter avdraget för löneväxlingen (2022) för att inte den allmänna pensionen ska påverkas negativt. Prata med din arbetsgivare om vilka möjligheter just du har.  

Så funkar löneväxling

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Fler nyheter