Gå till innehåll

Andra ”Börshajen” Farhad: Så blir du miljonär imorgon (när börsen skakar idag)

Just nu är ett riktigt bra läge att hålla i eller starta ett sparande. Det säger investeringsproffset Andra Farhad som själv skapade sin första börsmiljon redan som 21-åring. Nå miljonerna med sparstjärnans vassa tips – så här investerar hon nu.

Det är just nu viktigare än någonsin att hålla i sitt sparande, det säger Andra Farhad, sparexperten som blev börsmiljonär redan som 21-åring och nu är aktuell med sin nya bok Framgång, i vår podd En påse pengar.

– Så länge man är man långsiktig och har en strategi för sitt sparande så tror jag att detta är ett jättebra läge att fortsätta spara eller komma i gång med sparandet, säger hon.

För även fast börsen är turbulens framhåller Andra vikten av att tänka långsiktigt. De kriser vi har haft historiskt har, när man ser tillbaka, bara varit små, små hack i kurvan, påpekar hon:

– Man ska inte vara rädd bara för att det blir skakigt. För det kommer med stor sannolikhet återhämta sig, och när det vänder vill man inte stå utanför, säger hon.

Tre viktiga nycklar

Själv fortsätter Andra att spara lika mycket som vanligt på börsen varje månad – även om hon måste ge avkall på annat.

– Jag sparar 5 000 kronor i månaden på börsen. Det är främst min nöjesbudget som har rykt nu. Egentligen skulle jag kunna behålla den men för mig är sparandet väldigt viktigt. Så jag vill hellre dra ner på det roliga för att kunna prioritera ett fortsatt sparande, säger hon.

Strategin för att lyckas när börsen skakar är alltså att ha is i mage, även när det svänger som mest, enligt Andra.

– Det är klart att det är jobbigt att logga in på min bank och se att min portfölj gått back i år, det är inte kul. Men om jag zoomar ut och tittar på de senaste tio åren så ligger jag väldigt, väldigt mycket plus, säger hon och tillägger:

– Även om det är känslomässigt jobbigt just nu så vet jag att rationellt så är det viktigaste jag kan göra att fortsätta spara, riskjustera portföljen och vara långsiktigt.

Andras egen portfölj

Samtidigt gäller det att sprida riskerna, och se över hur man sparar, säger Andra och avslöjar vad hon själv köper och säljer just nu:

– Det jag försöker göra i sådana här lägen är att riskjustera portföljen. Jag har plockat bort en del fastighetsbolag ur min portfölj som har väldigt stora lån. Samt en del småbolag och en del tillväxtbolag, bolag som är i behov av att låna pengar för att växa. I stället har jag plockat in lite större bolag och framför allt breda fonder. Jag har klassiska breda fonder: globalfond, Sverigefond, indexfond, asienfonder, teknikfonder, småbolagsfonder, säger hon och tillägger:  

– Det jag tycker att man ska ha just nu om man inte har ett aktiv sparande, är några breda fonder, en indexfond, en globalfond, kanske en svensk aktiefond. Och så försöka månadsspara i dem.

Maxa avkastningen

Att satsa hårt och försöka göra snabba, stora klipp är inte Andras framgångsfilosofi på börsen, då kan du lika gärna gå till ett casino med dina pengar, anser hon.

– Det handlar inte om att ”gambla” eller ta orimligt mycket risk, det är inte det som kommer göra att du får en stor avkastning. Det handlar om att ta lagom mycket risk och ge det tid, för pengar på börsen växer bara över tid. Det finns ingen ”quick fix”, säger Andra.

Pengarna i Andras portfölj är tänkta att skapa en härlig framtid:

– De är till min pension. För mig är det viktigt att när jag blir äldre och kanske inte kan jobba att jag kan fortsätta ha samma levnadsstandard och då är det viktigt att bygga upp en trygghet för framtiden, säger hon.

Vad kan ett månadssparande ge?

Hoppsan, ett fel uppstod

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Staplar

Lyssna på: En påse pengar

Hur maxar jag mitt sparande? Hur skapar jag den perfekta portföljen? Detta och mycket mer besvaras i podden "En påse pengar". En kvart varje vecka möter vi kända och okända gäster som alla har ett gemensamt intresse – kärleken till börsen, aktier, fonder, sparande och investeringar!

Finns där poddar finns!

Lyssna hos oss Lyssna på Spotify Lyssna på Podcaster

Andra läser om

Se fler nyheter