Gå till innehåll

Tvingades vaska 20 000 timmar och livsdröm – nu mångmiljonär och topp-vd

Han hade en helt annan dröm, men tvingades svänga om. Nu har Günther Mårder gjort kometkarriär. Men visst har han haft sina totala krascher, som när han gick från miljonär till helt utraderad. Här är hans livsfilosofi för att skapa frihet – och framgång – även när det stormar.

Günther Mårder

Han skulle göra karriär som gosskorist i St Pauls Cathedral, det var den stora drömmen som han investerade enormt mycket tid i som ung. Men så blev det inte.

”Jag la ner 20 000 timmar på mitt stora körintresse, men det failade. Så dömd att försörja mig på något annat har jag pluggat både på Handelshögskolan och Harvard, berättar Günther Mårder, vd på Företagarna, i senaste avsnittet av vår podd En påse pengar

Ultimata lyckan

Idag är han topp-vd:n som skulle kunna vältra sig i lyx men som blivit känd som ”Sveriges mest sparsamma man” (läs hans tips för att halvera din elräkning här).

”Jag har alltid valt att utmana mig själv och se hur långt man kan gå i sitt sparande för att frigöra resurser att lägga på det man egentligen drömmer om. Många fastnar i ett ekonomiskt ekorrhjul”, säger han.

Själv vill han lägga sina pengar på att investera i att hjälpa entreprenörer lyckas, och därmed bidra till att förändra världen.

”Alla letar efter vad det är som skapar den ultimata lyckan. En dimension i det för min egen del är när jag får investera i andra entreprenörer och möjliggöra något större, till följd av att jag själv har engagerat mig i bolaget. Det är för mig en oerhörd tillfredsställelse, större än allt materiellt som jag hittills har stött på”, säger han.

Bygg tre pelare

Men livet har inte varit spikrakt, och Günther har fått tackla flera krascher. Hans livsfilosofi för att bygga trygghet, frihet – och framgång – i livet är att man behöver bygga tre pelare.

”Vi har vårt privata och vårt professionella liv, och vi kan ha olika flow i dem. Däremellan finns ett ekonomiskt jag som är beroende av de övriga delarna. De här tre pelarna bär upp friheten. När vi har ett starkt privat, professionellt och ekonomiskt jag, då är våra frihetsgrader oftast väldigt höga. Sen kommer det hända något i livet som gör att något av benen rasar. Har vi då två andra ben som är starka är det mycket lättare att bygga upp det benet igen och komma tillbaka”, säger han.

Tipset är att tänka på att ta hand om alla tre pelare:

”Försök in i det sista att undvika att två av pelarna faller samtidigt, då inträffar vad vi skulle kunna definiera som en livskris. Och skulle alla tre pelarna falla är det ohyggligt svårt att komma tillbaka”, säger han.

Från miljonär till noll

Att pelare faller har Günther själv märkt av på olika sätt under livet, som när han som nybliven 18-åring gick från att vara miljonär till att ha noll på kontot.

”Att få känna det, att vara en av de mest förmögna 17-åringar, i alla fall med självskapade medel, till att bli helt utraderad, det är en ganska ordentlig resa”, säger han.

Eller när han slutade som vd på Aktiespararna som 30-åring.

”Jag valde att säga upp mig själv, men i media utåt sett presenterades det ändå som att jag hade fått sparken. I det läget är det klart att du känner dig fullständigt på botten.”

Men, säger han, han var inte stressad – för han hade två andra starka pelare i livet.

”Jag åkte i väg ett halvår tillsammans med familjen och kunde i lugn och ro administrera den fortsatta karriären med en väldigt hög grad av avslappning. Efter ett halvår fick jag jobb som sparekonom. Jag hade det ekonomiska, jag hade det privata och därmed kunde jag bygga upp det professionella igen.”

Lyssna på Günther i vår podd En påse pengar här:

Avsnitt 1: Få Günthers bästa spartips på börsen - samt vad du gör om du ser ett UFO i din frys... 
Avsnitt 2: Hör Günthers framgångsfilosofi och tankar kring företagande – och vilken typ av entreprenörer han vill investera i

Lyssna på: En påse pengar

Hur maxar jag mitt sparande? Hur skapar jag den perfekta portföljen? Detta och mycket mer besvaras i podden "En påse pengar". En kvart varje vecka möter vi gäster som alla har ett gemensamt intresse – sparande och investeringar!

Finns där poddar finns!

Andra läser om

Se fler nyheter