Gå till innehåll

Halvera din elkostnad med ”Sveriges mest sparsamma man”

Günther Mårder har gjort kometkarriär som VD och skulle kunna vältra sig i lyx. I stället går han (och familjen med fyra barn) runt på 18 000 kronor i månaden – och enligt Günther kan alla sänka sitt elpris med 50 procent eller mer. Här avslöjar han sina bästa knep, och felet många sparare gör på börsen.

Günther Mårder

”Jag har alltid valt att utmana mig själv och se hur långt kan man gå i sitt sparande för att frigöra resurser att lägga på det man egentligen drömmer om. Många fastnar i ett ekonomiskt ekorrhjul”, säger Günther Mårder, vd på Företagarna, i senaste avsnittet av vår podd En påse pengar. 

Halvera din elförbrukning

Själv har han till exempel lyckats sänka sin energiförbrukning till 70% lägre än genomsnittshushållet. Dessutom har han ett elpris som är 40% lägre än genomsnittskunden hos samma elbolag, för att han konsumerar elen under timmar då det är väldigt lågt pris. 

”Det finns en enorm möjlighet att påverka energiförbrukningen som enskilt hushåll, du kan nog halvera den”, konstaterar han. 

Framförallt gäller det att undvika att konsumera el under de två naturliga pristoppar vi har under dygnet, det vill säga morgonen och tidig kväll, förklarar Günther. 

”Jag har vattenburen golvvärme och varmvattenberedare. Då kan du använda vattnet som ett batteri för att lagra billig energi på natten och låta den få brukas under dagen”, säger han. 

"Värsta man kan göra"

Det värsta man kan göra om man är en stor familj är att alla duschar på morgonen. Då har du konsumerat enorma mängder energi för att värma upp en varmvattenberedare som ska stå och inte användas förrän på kvällen när familjen kommer hem”, säger han. 

Få fler av Günthers spartips i senaste avsnittet av vår podd En påse pengar

Günther sparar ungefär 80% av sin lön - som han själv säger, tack vare att han har en hög total inkomst i form av lön och styrelsearvoden. Han beskriver själv sitt sparande som “ganska aggressivt”.

”Jag vågar ta rätt höga risker. Det blir mycket tillväxtföretag med spännande affärsmöjligheter, där riskerna är rätt så stora. Men om de lyckas blir det en rejäl avkastning”, säger han. 

"Felet många sparare gör"

Det gäller att rida med trenden för de investeringar som går rätt, och våga sitta kvar när allt börjar peka i rätt riktning, menar Günther. 

”Felet som många sparare gör är att man tar hem vinsterna alldeles för snabbt, men sitter kvar med surdegarna för länge”, säger han. 

Günther redovisar sin portfölj öppet. Han konstaterar att hans sparande kommer med kraftiga svängningar, något som man behöver vara beredd på om man tar rygg på honom, betonar han.

Den ultimata lyckan

Samtidigt är det just här, till att investera i andras bolag, som Günther vill lägga sina pengar: 

”Alla letar efter vad det är som skapar den ultimata lyckan. En dimension i det för min egen del är när jag får investera i andra entreprenörer och möjliggöra något större, till följd av att jag själv har engagerat mig i bolaget. Det är för mig en oerhörd tillfredsställelse, större än allt materiellt som jag hittills har stött på", säger han. 

I senaste avsnittet av En påse pengar får du också Günthers bästa spartips på börsen - samt vad du gör om du ser ett UFO i din frys... 

Lyssna på: En påse pengar

Hur maxar jag mitt sparande? Hur skapar jag den perfekta portföljen? Detta och mycket mer besvaras i podden "En påse pengar". En kvart varje vecka möter vi gäster som alla har ett gemensamt intresse – sparande och investeringar!

Finns där poddar finns!

Vad kan ett månadssparande ge?

Hoppsan, ett fel uppstod

Andra läser om

Se fler nyheter