Gå till innehåll

Så kan din pension påverkas av deltidsarbete

Småbarnsåren är en spännande tid i livet. Föräldraledighet följs inte sällan av deltidsarbete och är för många ett välkommet avbrott i jobbvardagen med mer tid över för familj, hemmet – och kanske även dig själv. Men att gå ner i arbetstid påverkar din ekonomi både på kort och på lång sikt. Det handlar inte bara om plånboken idag, utan även om din framtida pension. – Det är viktigt att inom familjen ta snacket om hur den ekonomiska biten kan lösas för den som går ner i arbetstid, säger vår pensionsekonom Mattias Munter.     

Tre generationer av tjejer

Ny rapport: Deltidsarbete efter föräldraledigheten påverkar pensionen

De val som vi gör i samma veva som vi skaffar barn kan alltså få en stor effekt på pensionen. Den påverkas i stort sett lika mycket oavsett vem av föräldrarna som väljer att gå ner i arbetstid, men det är vanligast bland kvinnor. Ungefär 30 procent av alla anställda kvinnor i Sverige jobbar deltid idag, jämfört med cirka 10 procent bland männen. Den näst vanligaste orsaken bland kvinnor, utöver att inte kunna få ett heltidsjobb, är kopplad till livspusslet för familjen. Bland männen är studier istället den näst vanligaste orsaken bland de som deltidsarbetar 

– Att gå ner i arbetstid för att ta hand om barn handlar såklart om större värden än de ekonomiska. Men det är viktigt att prata om att den som fortsatt jobbar heltid kan kompensera sin partner för den pensionsförlust som deltidsarbete innebär, säger Mattias Munter.  

Eget sparande viktig pusselbit

Genom att starta ett privat pensionssparande från det år då första barnet föds och fram till pensionen kan den ekonomiska effekten av deltidsjobb kompenseras.  

Om ni är gifta eller har registrerade partnerskap finns också möjligheten att föra över premiepensionsrätten till den föräldern som har lägst inkomst. 

– För sambos fungerar inte överföring av premiepensionen och då återstår att starta ett extra sparande du själv öronmärker till pensionen, säger Mattias Munter.   

Hur mycket behöver du spara? Räkna här

Tjänstepensionen superviktig!

Eget sparande till pensionen kan vara ett viktigt komplement, inte minst för att kompensera för deltidsarbete, men tjänstepensionen ökar allt mer i betydelse och är mycket viktig för att pensionen ska gå att leva gott på i framtiden.

– Se till att din arbetsgivare betalar in tjänstepension även när du är föräldraledig, säger Mattias Munter.  

Så funkar tjänstepension

Pensionsekonomens 5 bästa tips för att trygga pensionen

  1. Jobba så mycket heltid som möjligt – varje år och varje lön räknas.

  2. I samband med familjebildning, prata med din partner om hur ni vill fördela föräldradagar och om någon av er eventuellt ska gå ner i arbetstid efter föräldraledigheten. Diskutera hur era val kommer att påverka er ekonomi. Kanske behöver den ena partnern kompensera den andra genom sparande eller överföring av premiepensionsrätt? 

  3. Tjänstepension är superviktigt! Se till att din arbetsgivare betalar in tjänstepension även under föräldraledighet.  

  4. Deltidsarbete efter föräldraledigheten påverkar pensionen olika mycket. Se över vilket tjänstepensionsavtal du har och prata med din arbetsgivare om hur mycket deltidsarbetet kan påverka just din inkomst.   

  5. Spara privat till pensionen genom en kapitalförsäkring eller ett ISK. 

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Fler nyheter