Gå till innehåll

Psykologen om återgång till arbetet: ”Var snäll mot dig själv”

Vi är redan inne i augusti och för många av oss börjar semestern sakta lida mot sitt slut. Med stigande vaccinationstal börjar samhället samtidigt öppna upp och många företag planerar för att under till hösten välkomna sina medarbetare tillbaka till arbetsplatsen. Så hur ska man tänka när det väl är dags att återvända? – Det är viktigt att skynda långsamt för att få till en mjuk övergång, säger Marie Bremberg, psykolog hos vår samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.

Man sitter vid skrivbord

Snart ett och ett halvt år där många av oss har arbetat från hemmakontoret. En del har mått bra av det med möjlighet till mer utrymme för att få ihop livspusslet och mer tid över för familj och sig själva. Samtidigt har andra en motsatt bild med mindre socialt umgänge och en gnagande avsaknad av rutiner.

– Det är en blandad kompott med många olika känslor där en del kollegor kommer tycka att det är toppen att återgå till det gamla, slippa äggmackan till lunch och få en bättre ergonomi. Samtidigt som andra kollegor kan känna stress, oro och att det inte alls är så kul – och det är helt normalt det också, fortsätter Marie.

Den hybrida arbetsplatsen

Att distansarbete har visats sig fungera för många har lett till att det nya normala inte längre behöver innebära hundra procents närvaro på kontoret under veckans alla dagar. Den stora nöten för arbetsgivare att knäcka blir istället hybridkontoret.

Om det är otydligt vilken linje ditt företag ska välja kan det vara bra att du tar ett samtal med din chef om hur arbetet ska läggas upp. Även om inte exakta svar finns är det bra att ha en öppen dialog för att skapa en tydlighet om vad som förväntas av dig.

Må bättre med vår Hälsoförsäkring

”Våga säga till”

Förutom att skapa nya rutiner och struktur är det vid tillbakagång också viktigt att vara lyhörd till sina egna känslor och funderingar.

– Se till att vara extra uppmärksam: ”Hur mår jag i dag? Hur känns det att vara tillbaka? Får jag ihop livspusslet?” – och stanna kvar vid svaret. Tveka inte heller på att ta hjälp om du mår dåligt. Ju snabbare du får hjälp desto bättre. Därför är det viktigt att du vågar säga till när något skaver, säger Marie.

Till vår Hälsosluss kan alla som har tjänstepension med hälsoförsäkring hos oss ringa för att få hjälp och tidigt stöd för att undvika ohälsa som riskerar att leda till sjukskrivning. Den som ringer får kontakt med en hälso- och rehabvägledare på Sophiahemmet Rehab Center och vidare hjälp av psykologer, ergonomer och fysioterapeuter.

Finns det något annat som kan vara bra att tänka på?

– Ja, kom ihåg att vara snäll mot dig själv och våga testa dig fram för att hitta en bra ny balans. Det är helt normalt att det kan ta lite tid innan det känns naturligt att åka in till kontoret igen. Om du har möjlighet så kan det vara bra att återgå stegvis till arbetsplatsen.

– Vi människor tycker om att umgås och samarbeta så det är nog lätt att vi vid tillbakagång blir lite för ivriga och drar igång en massa olika projekt för fort, så var uppmärksam på din egen stress.

Andra läser också om

Fler nyheter