Gå till innehåll

Poddprofilernas bästa miljontips för ditt sparande

Börsen fortsätter upp. Men framtiden kan bli mer utmanande för aktier, skriver våra ekonomer i senaste Marknadsbrevet. Som långsiktig sparare går det dock inte att vänta på en korrektion, säger stjärnförvaltaren Simon Blecher i Skandias podd “en påse pengar”. Bästa tipset är att fortsätta månadsspara i alla väder, menar Simon och får medhåll av Andra ”Börshajen” Farhad och vår ekonom Seyran Naib.

Från vänster: Simon Blecher, Seyran Naib och Andra Farhad

Nyckeln till framgång är att tänka långsiktigt, menar Simon Blecher på Carnegie Fonder, som flera gånger utsetts till årets förvaltare av Morningstar.  

– Det kan lika väl sluta med att det rusar upp kraftigt och sedan går ned och då var det ingen idé att sälja. Jag tycker man ska ha ett ganska stort månadssparande. Då sätter man in pengar i alla miljöer, därför tycker jag fonder är så bra, säger Simon Blecher i vår podd.  

Smart sätt att spara

Han får medhåll av sparinfluencern Andra Farhad, som konstaterar att månadssparande är ett smart sätt att spara långsiktigt och sprida risken över tid. 

– Risk och avkastning går hand i hand och man ska absolut inte vara rädd för risk. Men man ska heller inte ta för mycket risk, menar Andra Farhad i podden och tillägger att risk är något ”väldigt individuellt”. 

På frågan hur hon skulle sätta sprätt på en påse pengar innehållandes en miljon kronor, svarar ”Börshajen” att hon skulle visserligen investera rubbet, men välja att sprida ut pengarna under loppet av en tiomånadersperiod. 

– Då minimerar du risken och får ett ganska bra genomsnittspris över tid på det du köper, säger hon. 

– Oavsett vilket kapital det handlar om är det hög risk att investera allt på en gång. Man vet aldrig om man köper billigt eller dyrt, om börsen står högt eller lågt. Att försöka tajma börsen är aldrig någon bra idé. Det kan gå lite hur som helst, säger Andra Farhad i ”En påse pengar”. 

Vinstöverraskningar slår stigande räntor 

Aktiemarknaden trotsar stigande räntor och oktober blev den bästa börsmånaden hittills i år för ett globalt börsindex. När Skandias ekonomer blickar framåt ser de dock en mer utmanande miljö för aktier, men behåller en positiv syn på börsen. 

I senaste numret av vårt Marknadsbrev skriver vi att ett globalt börsindex bör kunna ge en årlig avkastning i nivå med historiska genomsnittet kommande år. Samtidigt förväntar sig våra ekonomer att avkastningen fördelas ojämnt över tid.  

– Vi skulle inte bli förvånade om börsen går igenom en större, tvåsiffrig sättning framöver, för vi anser fortsatt att känsligheten för bakslag är stor. Det bör man som sparare vara inställd på. Sammantaget har vi fortsatt en positiv syn på aktier, men vår optimism är inte översvallande utan snarare behärskad, skriver de i Marknadsbrevet.  

Svårt pricka toppar och dalar

Enligt Seyran Naib, som är en av författarna bakom Marknadsbrevet, är det som privatperson nästan helt omöjligt att pricka toppar och dalar på börsen. Men den som istället väljer att månadsspara, har större chans sprida riskerna och bygga kapital över tid. 

– Hitta en summa pengar du själv klarar att lägga undan. Månad efter månad, år efter år. Ibland köper du på toppen men ibland också precis på botten. Snittkursen blir någonstans däremellan. Över tid blir det ofta en ganska jämn kurva, säger Seyran Naib i podden ”En påse pengar”.  

Låter du dina pengar växa?

Sprid risken över tid och spara utan att det märks med ett automatiskt månadssparande.

Börja månadsspara nu
Staplar

Lyssna på: En påse pengar

Hur maxar jag mitt sparande? Hur skapar jag den perfekta portföljen? Detta och mycket mer besvaras i podden "En påse pengar". En kvart varje vecka möter vi kända och okända gäster som alla har ett gemensamt intresse – kärleken till börsen, aktier, fonder, sparande och investeringar!

Finns där poddar finns!

Lyssna hos oss Lyssna på Spotify Lyssna på Podcaster

Tänk på

Tänk på att en investering i finansiella instrument alltid är förknippad med en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Vid produkter med garanti kan du dock aldrig få lägre än det garanterade beloppet. Informationen i denna artikel ska inte i något avseende betraktas som ett råd inför tilltänkta investeringar eller andra transaktioner. Du ansvarar själv fullt ut för dina investeringsbeslut och du bör därför alltid ta del av detaljerad information innan du fattar ditt beslut om en investering. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.