Gå till innehåll

Börshajen: ”Framtidens miljonärer sparar hållbart”

Sparinfluencern och folkbildaren Andra Farhad kommer från en enkel bakgrund men sparade ihop till sin första miljon redan som 21 åring. Här delar hon med sig av sina bästa tips.

Som 15 åring köpte hon sin första aktie. Idag är Andra ett riktigt aktieproffs och driver bland annat företaget Börshajen som lär ut grunderna i fonder aktier, och kapitalmarknad till unga, och är dessutom aktuell med sin nya bok "Haja Börsen".

– Alla kan spara. Alla kanske inte kan spara så mycket av sin lön men alla kan hitta kreativa sätt att sätta undan lite varje månad. Det viktigaste är inte hur mycket du sparar utan att du kommer igång så att kapitalet kan växa, säger Andra.

Hållbarhet är minst sagt på tapeten, och enligt Andra är ett hållbart sparande inte bara bra ur ett klimatperspektiv, utan det är också där avkastningen ligger.

– Många idag vill bidra till klimatfrågorna och bli mer hållbara i sitt sätt att leva, men den riktiga makten sitter i kapitalet. Hur du väljer att placera dina pengar gör större skillnad. Så om du på riktigt vill göra skillnad för klimatet - se över ditt sparande, säger Andra.

– Det är många som tror att man gör avkall på avkastningen bara för att man investerar grönt. Det stämmer inte. Vi kommer alla behöva ställa om förr eller senare, och jag brukar säga att framtidens miljonärer sparar hållbart, säger Andra.

Lyssna på Andra Farhad i "En påse pengar"

Börshajens bästa spartips

Tips 1: Kom igång

Många har som mål att komma igång med ett sparande men skjuter hela tiden på det. Sluta med det och börja spara redan idag. Det viktiga är inte hur mycket utan att du gör det.

Tips 2: Ha ett tydligt mål

Vad sparar jag till? Om du har ett tydligt mål med ditt sparande är det mycket enklare att veta hur du ska agera när det känns lite stormigt på marknaden.

Tips 3: Gör din egen analys

Följ inte blint andras aktietips. Skaffa dig en egen uppfattning genom att exempelvis läsa årsrapporter. Det ger dig en väldigt bra inblick i företagen.

Tips 4: Investera inte allt på en gång

Oavsett vilket kapital det handlar om är det hög risk att investera allt på en gång. Man vet aldrig om man köper billigt eller dyrt, om börsen står högt eller lågt. Att försöka tajma börsen är aldrig någon bra idé. Med ett månadssparande slipper du göra det.

Låter du dina pengar växa?

Sprid risken över tid och spara utan att det märks med ett automatiskt månadssparande.

Börja månadsspara nu

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Skyhög tillväxt i sikte

Efter fjolårets tvärnit för världsekonomin väntas en massiv rekyl i år. Med en tillväxttakt på omkring 5,5 procent för ...  Läs mer

Se fler nyheter