Drömmer du om hus? Här är 10 saker att tänka på
Vill du förverkliga drömmen om att få packa flyttkartonger, märka upp en nyckel i knippan och öppna dörren till ditt alldeles eget hus eller fritidshus? Här är checklistan för dig som är på jakt efter husdrömmen.
Flytta ditt bolån till oss – räkna på din ränta
Doften av en nytänd grill i solnedgången, ljudet av en brummande gräsklippare i periferin eller kanske bara ett par välinvesterade lugn och ro-timmar i hängmattan på tomten. Att köpa hus är något som står högt upp på många svenskars "bucket list".
Men både innan drömmen slår in och när köpekontraktet väl är skrivet, finns det en del saker som kan vara bra att tänka på. Här är smarta 10 tips inför köpet.
1. Skolor och förskolor i närheten
Har du barn är det bra att se över vilka skolor och förskolor som finns i närområdet. Är det gångavstånd? Går det bussar så barnen själva kan ta sig till skolan när de blir större? Om du flyttar in i ett nyproducerat bostadsområde kan det vara smart att se över ifall det planeras att byggas nya skolor. Kanske kommer det att ligga en runt hörnet.
2. Lånelöfte och bolån
Se till att först ansöka om ett lånelöfte så att du har koll på hur mycket du kan låna. När du sedan hittat ett hus att buda på är det dags att ansöka om ett bolån. Ha också din budget klar så att du kan agera snabbt inom dina ekonomiska ramar.
Flytta ditt bolån till oss – räkna på din ränta
3. Stor eller liten trädgård?
Vad vill du ha ut av huset? Har du inte gröna fingrar kan det vara läge att satsa på radhus och undvika en stor trädgård.
4. Byggplaner i kvarteret
Kolla upp aktuella byggplaner i närheten så att inte en granne bygger en stor bod som skymmer havsutsikten från ditt köksfönster.
5. Fritidshus – ha koll på vattentillgången
Gäller det fritidshus eller hus på landet är det viktigt att se över tillgång på vatten från borrad eller grävd källa. Kolla även upp så att avloppet är godkänt om det inte är ett kommunalt avlopp.
Flytta ditt bolån till oss – räkna på din ränta
6. Är tomten friköpt?
Om inte, ta hänsyn till att en tomträtt kostar pengar då man hyr tomten av kommunen. Tomträtten går i många kommuner att köpa loss för 60 procent av taxeringsvärdet på tomten.
7. Besiktning efter köp
Se till att huset besiktas om inte säljaren redan har gjort det. Det är viktigt att inte bara få information om skicket, utan även framtida underhållsbehov så att du kan göra upp en plan för vad som måste åtgärdas längre fram.
8. Husets driftskostnader
Se till att få koll på husets driftskostnader. Ett gammalt hus förbrukar mer värme en ett nytt. Bergvärme är billigare än direktverkande element.
9. Lagfart och pantbrev, vad är det?
När du väl blivit husägare behöver du ansöka om lagfart. Detta kostar 1,5 procent av köpeskillingen eller taxeringsvärdet i så kallad stämpelskatt. Om du sätter din fastighet som säkerhet för ett lån görs en inteckning i fastigheten.
Pantbrevet är ett bevis på inteckningen, och kostar 2 procent av pantbrevets belopp i stämpelskatt. Du kan använda uttagna pantbrev i fastigheten om det finns sedan tidigare.
Läs mer om pantbrev och lagfart
10. Bra att ha koll på räntan
Se över räntan på bolånet. Innan du beslutar dig för att binda hela eller en del av ditt bolån bör du fundera över hur länge du ska bo i ditt nya hus.
Köpa hus – här är tio viktiga saker att tänka på
Vill du förverkliga drömmen att få packa flyttkartonger, märka upp en nyckel i knippan och öppna dörren till ditt ... Läs mer
Funderar du på att köpa din första bostad? Här är några tips på vägen
Planerar du för att en dag uppfylla drömmen om ett eget boende? Som ny på bostadsmarknaden kan det kännas spännande och ... Läs mer
Bolånetrenden lockar – nu slipper du förhandla
Förhandlingsfria bolån ökar i popularitet. Allt fler upptäcker fördelarna med transparenta bolån och räknar fram sin ... Läs mer