Gå till innehåll

Kompetens har ingen åldersgräns!

Kreativitet, energi, innovationskraft och flexibilitet – vem säger att det är egenskaper bara yngre människor besitter? Oavsett om du vill jobba längre eller ser fram emot tidig pension, slår vi ett slag för att Sverige behöver värdesätta all typ av erfarenhet. 70 kallas det nya 50 – och kompetens har ingen åldersgräns!

Vad har polischefen Carin Götblad, tidningsdrottningen Amelia Adamo och kändiskocken Leif Mannerström gemensamt med ex-politikern Maud Olofsson, fotbollsgeniet Lars Lagerbäck och cykelkungen Salvatore Grimaldi? Svaret är givet. Det är full fart framåt!

I ett samarbete mellan News55 och Skandia – under ledning av TV-veteranen Jan Scherman – intervjuas sex kända svenskar, som med sin fantastiska energi både inspirerar och bryter fördomar. Talkshowens gäster brinner alla för sitt jobb – men det har inte alltid varit enkelt. I programserien “Full fart framåt” betonas vikten av att på alla nivåer i samhället bekämpa ålderismen och öppna arbetsmarknaden för fler.

– Väldigt många kan och vill fortsätta arbeta upp i åldrarna, vilket faktiskt förhindras av fördomarna. Jag kommer att tänka på att jag själv var 50 plus när jag blev vd på TV4. Det kanske inte hade gått i dagens alltmer ålderssegregerade samhällsklimat, säger seriens programledare, tv-veteranen Scherman.

Krönika: Upp till kamp mot ålderismen

Full fart framåt

En av gästerna i “Full fart framåt” är tidningsdrottningen Amelia Adamo, som tydligt upprörs över attityderna i vårt samhälle. På frågan från Jan Scherman varför arbetsgivare ska anställa fler 60-åringar, svarar hon utan betänketid:

– Vi vabbar inte. Vi är disciplinerade. Vi känner inte efter och har inte så mycket ångest. Vi är i den lyckligaste av åldrar!

Amelia Adamo, chefsredaktör och journalist & Jan Scherman, TV-veteran och styrelseordförande i Novus

Amelia får medhåll av Carin Götblad, som nyligen själv fått uppleva hur det känns att hindras i karriären. Hon jobbar visserligen kvar inom polisen, men tvingades i början av året lämna ifrån sig sin tunga chefspost – enbart för det faktum att hon fyllde 65.

– Jag brukar säga att aldrig varit mer kompetent än nu. Dagens 65-åringar är inte som gårdagens. Vi är väldigt många som har energi kvar, är friska och vill bidra. Man blir ju faktiskt klokare med åren, säger hon.

Carin Götblad, föredetta polischef.

Carin Götblad poängterar att det självklart är viktigt att få in unga på arbetsmarknaden.

– Men min långa erfarenhet har lärt mig att en blandning alltid är bäst, säger hon.

Utbredd ålderism

Arbetsgivare letar ofta efter ”unga med potential”, trots att vi senare i karriären får allt mer erfarenhet. Tre av fyra (75%) menar att chansen till nytt jobb minskar redan efter 55. Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Skandia.

I ett specialavsnitt får du också träffa vår pensionsekonom Mattias Munter, som ger sina bästa tips för att maxa din pension.

När företag ska omorganiseras eller spara pengar är det ofta äldre som får erbjudanden om att lämna företaget. Även om generösa avtal fortfarande förekommer idag, framförallt för privatanställda tjänstemän, så kommer det att bli allt svårare för företag att fortsätta med dessa i framtiden.

– Forskning tyder på att produktiviteten bevaras långt upp i åldrarna och till och med ökar hos akademiker i takt med åldern. Trots det finns tyvärr en utbredd bild av äldre som förändringsobenägna teknikskeptiker som har svårt att lära nytt. När ålderismen leder till att de som vill och kan jobba längre inte får göra det blir detta ett samhällsproblem. Ett samhällsproblem som dessutom sänker pensionerna ytterligare, säger Mattias Munter.

Erbjudandet om en period med lön utan att behöva arbeta kan låta lockande, men man gör klokt i att räkna ordentligt även på pensionseffekterna innan man nappar.

– Det är inte ovanligt att arbetslöshet sent i karriären övergår i en tidigare pensionering än vad man hade tänkt sig, säger pensionsekonomen.

Jobba vidare eller gå i pension? 

Många som närmar sig den ”magiska” 65-årsgränsen vill inget hellre än att varva ned. Men för alla som har lusten och orken att jobba vidare kan det innebära en rejäl boost för pensionen, menar Mattias Munter.

– Varje extra arbetsår efter 65 års ålder ger cirka 7–8 procent högre pension – för resten av livet. Om du fortsätter att arbeta efter din 66-årsdag betalar du dessutom mycket lägre skatt på inkomsten, på grund av dubbelt jobbskatteavdrag och höjt grundavdrag, säger han.

Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia

Mattias konstaterar också att gränsen mellan arbete och pension ibland kan vara flytande.

– Ur hälsosynpunkt är 70 det nya 50 och i och med att vi blir allt friskare ser vi att övergången mellan arbete och pension blir mindre skarp. Allt fler kombinerar pension med arbete idag. Men fler friska år medför också ett ökat behov av en jämnare pension under en längre tid, säger han.

Sänk inte risken för tidigt

Den allmänna pensionen varar alltid livet ut men för tjänstepension och privata pensioner finns möjligheten att ta ut pensionssparandet på så kort tid som fem år. Här finns en risk att många väljer att ta ut större delar av sin pension på väldigt kort tid, säger Mattias Munter. 

Ett annat vanligt misstag är enligt pensionsekonomen att dra ned på risken i sparportföljen för tidigt.

– Självklart ska man inte spekulera vilt med sitt pensionskapital, men det kan vara klokt att ha kvar ett ben på aktiemarknaden även under utbetalningstiden. Det blir samtidigt själva förutsättningen för stigande pensionsutbetalningar som åtminstone kan hänga med prisutvecklingen för allt roligt man vill göra som pensionär, säger Mattias.

Full fart framåt – En talkshow i 7 delar

Tänk på

En placering i en försäkring med traditionell förvaltning är förenad med viss risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Överskott från vår kapitalförvaltning fördelas till försäkringen med en återbäringsränta. Beroende på resultatet i kapitalförvaltningen kan ditt försäkringskapital både öka och minska i värde. I en försäkring traditionell förvaltning finns dock en garanti när det blir dags för utbetalning, vilket innebär att du inte kan få mindre än vad vi har garanterat dig. Garantin baseras på en viss del av den premie du betalar in. Informationen i artikeln är inte avsedd som rådgivning. Behöver du rådgivning utifrån dina personliga förutsättningar, kontakta gärna en rådgivare.     

Andra läser om

Fler nyheter