5 tips till dig som gått i pension – och vill fortsätta maxa den
Har du gått i pension? I så fall grattis! Se då till att njuta av livet och planera pensionen så att du skapar bra förutsättningar för en trygg och rolig framtid. Här är några tips som kan vara bra att ha med sig in i pensionen.

Ha inte för låg risk
Dina pengar ska fortsätta växa även när du gått i pension. Ett vanligt misstag är att sänka risken för mycket och för tidigt i den delen av ditt pensionssparande som du kan styra över placeringarna själv. Pensionen ska räcka resten av livet och behöver avkastning för att åtminstone kunna stiga i takt med prisutvecklingen. Så försök att hitta rätt balans mellan avkastning och trygghet. Att hitta den rätta balansen gäller förstås även för dig som vill starta ett helt nytt sparande efter pensioneringen.
Planera för ett långt och aktivt liv
Ett annat vanligt misstag är att man tar ut stora delar av sin tjänstepension på för kort tid. De flesta har en lång pension framför sig. I genomsnitt lever man 23 år efter sin 65-årsdag – många längre än så. Då många inte ser över storleken på sina pensionsutbetalningar från den allmänna pensionen och tjänstepensionen, är det inte ovanligt att man tar ut för mycket de första 5 åren som pensionär. Därefter blir utbetalningarna mindre – vilket förstås är något de flesta vill undvika.
Fler tips till dig som gått i pension
Skapa hälsosamma vanor
Att skapa hälsosamma rutiner och vanor är viktigt för att kunna njuta av sin pension länge. Dagliga träning som inte belastar kroppen allt för för hårt och att prioritera och skapa fasta sömnrutiner är båda viktiga saker för att behålla en sund livsstil. På så sätt förbereder du kroppen på bästa sätt för ett långt och aktivt liv.
Här är knepen som får dig att sova bättre
Fortsätta jobba helt eller delvis
För den som närmar sig pensionsåldern och inte är nöjd med nivån på pensionen kvarstår alltid alternativet att försöka stanna kvar på arbetsmarknaden. I vår rapport ”Pensionsåldersdilemmat” visar vi bland annat på det blir snabbt tusentals kronor mer i pension per månad om man jobbar ett par år till.
70 är det nya 50 brukar det heta när man ska beskriva hälsoläget hos dagens 70-åringar, och ingenting talar för försämringar hos kommande generationer. Den fantastiska hälsoutvecklingen skapar också bättre möjligheter för fler att jobba längre. Det gör samtidigt att övergången mellan arbete och pension blir mindre tydlig för allt fler. Idag är det enklare än någonsin att kombinera arbete med pension.
Det kan därför vara bra att behålla så mycket flexibilitet som möjligt i ditt pensionsuttag. Vår tjänst Flexibel utbetalning har en unik utbetalningsmodell för fondförsäkring där du själv kan välja att dela upp ditt pensionskapital i flera delar med olika långa utbetalningsperioder. Perfekt om du exempelvis vill jobba deltid sista delen av arbetslivet eller rentav börja jobba igen senare i livet.
Ta hjälp av en rådgivare
Låt oss vara ärliga. Vi är inte alltid våra egna bästa rådgivare. Om du vill ha hjälp med att planera eller göra ändringar i din pension kan det vara smart att ta hjälp av ett proffs.
Få hjälp med pensionspusslet
Tänk på
Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.
Andra läser om

Här är 5 anledningar till varför du bör löneväxla – och då lönar det sig
Det finns en förmån som kan ha stor effekt på din framtida plånbok, om du har en lite högre lön – du kan faktiskt få ut ... Läs mer

Så lockar ditt företag de bästa medarbetarna
Är du chef eller arbetsgivare? Då vet du hur viktigt det är att locka – och behålla – de bästa medarbetarna. Men hur ... Läs mer

Småföretagare? Räkna enkelt fram priset på din tjänstepension
Som småföretagare måste du själv se till att säkra din framtida pension, annars kan du förlora upp till hälften av din ... Läs mer