Gå till innehåll

Vanliga missen bland företagare som kan kosta dig miljoner

Det spelar ingen roll om du är i uppstarten eller mitt i karriären. Här är fem korta tips som kan vara lika viktiga som staplarna i bokslutet.

Kvinna pratar i telefon vid skrivbord

Skaffa pension och sjukförsäkring – testa vår guide här

Att tänka på pensionen är inte alldeles självklart för en företagare som är i uppstarten eller mitt uppe i karriären – men det borde det vara. Som företagare ansvarar du själv för att säkra din framtida pension, något som kan vara lätt att glömma bort.

Exempelvis en IT-konsult som saknar tjänstepension kan gå miste om 1,8 miljoner kronor i disponibel pensionsinkomst, visar Skandias rapport De bortglömda pensionsmiljonerna”.

– Tjänstepensionen är en viktig förmån för anställda men som många företagare glömmer bort. Utan tjänstepension riskerar man en låg pension, vilket inte skapar rätt förutsättningar för ett tryggt och aktivt liv efter karriären, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

Skaffa tjänstepension för enskilda firmor och mindre aktiebolag

5 snabba tips

  1. Skaffa koll. Logga in på minpension.se för att få en översikt över hela din pension.
  2. Spara avdragsgillt. För dig som är egenföretagare kan du dra av upp till 35 % (maximalt 465 000kr) av lönen eller överskottet av din verksamhet genom ett avdragsgillt pensionssparande.
  3. Ta ut smart lön. Att ta ut en smart lön och avsätta pengar för pensionssparande som företagare med eget aktiebolag kan vara lika viktigt som staplarna i bokslutet. Hitta balansen mellan utdelning, lön och pensionssparande! Tänk på att ålderspensionsavgift och allmän pensionsavgift ger dig allmän pension.
  4. Tänk på hälsan. Tjänstepension handlar inte bara om trygghet här och nu utan även om försäkringar som ger trygghet i ett kortare perspektiv. I tjänstepensionspaket från Skandia finns en kompletterande sjukförsäkring, som kan vara avgörande för din ekonomi om du inte kan jobba på grund av sjukdom under en längre period. Vi har också lagt till en kostnadsfri förebyggande hälsoförsäkring, som med tidiga insatser kan hjälpa dig att helt undvika prövande sjukskrivningar.
  5. Kom igång! Börja i tid med pensionssparandet för det är då du har störst möjlighet att påverka och ge sparandet gott om tid att växa med avkastning.
Testa vilken tjänstepension som passar dig och ditt företag

Tänk på

En placering i en försäkring med traditionell förvaltning är förenad med viss risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Överskott från vår kapitalförvaltning fördelas till försäkringen med en återbäringsränta. Beroende på resultatet i kapitalförvaltningen kan ditt försäkringskapital både öka och minska i värde. I en försäkring traditionell förvaltning finns dock en garanti när det blir dags för utbetalning, vilket innebär att du inte kan få mindre än vad vi har garanterat dig. Garantin baseras på en viss del av den premie du betalar in. Informationen i artikeln är inte avsedd som rådgivning. Behöver du rådgivning utifrån dina personliga förutsättningar, kontakta gärna en rådgivare.     

Andra läser också om

Till nyhetsarkivet