Gå till innehåll

Ny rapport: Pensionsskulden bland kommuner och regioner ökar

Den samlade pensionsskulden i landets kommuner och regioner fortsätter att öka och uppgår nu till drygt 482 miljarder kronor. Det motsvarar 46 830 kronor per invånare. Det visar vår nya rapport som släpps idag.

Biljardtriangel med biljardklot

Läs vår rapport om pensionsskulden

Pensionsskulden är den skuld som kommuner och regioner har till sina anställda och före detta anställda och består av tidigare intjänade pensionsförmåner. Det är pengar som den anställda, enligt pensionsavtalet, har rätt till att få ut som tjänstepension livet ut. 

Pensionsskulden i kommunerna uppgår till närmare 225 miljarder och den genomsnittliga skulden per invånare är 21 899 kr. I regionerna uppgår pensionsskulden till närmare 257 miljarder, med en genomsnittlig skuld per invånare på 25 001 kronor. Av de totala pensionsskulderna är två tredjedelar dolda och redovisas utanför balansräkningen. 

– Vi har under ett flertal år kartlagt pensionsskulden och konstaterar att pensionsskulderna fortsätter växa, men det finns hjälp att få, säger Greger Gustafson, affärsansvarig Offentlig Affär.  

– Kommuner och regioner behöver ta fram finansiella planer för sina livsvariga pensionsutbetalningar om hur skulderna ska finansieras. Det bäddar för en ekonomisk trygghet i framtiden och att nästa generation slipper stå för notan, fortsätter Greger.

Stor skillnad i landet

Vår undersökning visar också att det är stor skillnad på skulden per invånare i Sverige. Invånarna i Sorsele kommun har tillsammans med Region Västerbotten högst pensionsskuld per invånare. Flera kommuner i Region Skåne är istället i topp bland de kommuner som har lägst pensionsskuld. Allra lägst pensionsskuld har invånarna i Sjöbo i Skåne. För skåningarna i Sjöbo är skulden per invånare närmare 50 000 kr mindre jämfört med Sorsele. 

– De stora pensionsskulderna slår hårdast mot kommuner och regioner som redan idag har det svårt ekonomiskt, inte minst inlands- och glesbygdsområden. Det är därför viktigt att fler kommuner och regioner i förebyggande syfte har en avbetalningsplan och tar upp frågan om pensionsskulden på den politiska dagordningen, säger Greger Gustafson. 

Har du koll på pensionsskulden i din kommun och region?

Andra läser om

Fler nyheter