Gå till innehåll

Fler nattvandrare behövs när skolstarten står för dörren

Behovet av föräldrar och vuxna på våra gator och torg är mycket stort. Det säger Janne Lundholm, verksamhetschef för den av Skandia grundade stiftelsen nattvandring.nu, som menar att det varma vädret och att många barn och unga samlas igen efter en lång ledighet lockar till utehäng.

Foto: Nattvandring.nu

Att nattvandra har blivit till en folkrörelse

Med Facebookgrupper som Nattvandring i Bjuvs kommun, Nattvandring Skurup och Nattvandring Österåker samverkar kommuner, privatpersoner och näringsliv vecka efter vecka, år efter år för att gemensamt skapa ett tryggare samhälle för våra barn och unga.

Totalt handlar det om närmare 450 lokala grupper i 21 län som under 2021 tillsammans genomförde drygt 25 000 nattvandringar.

– Vi är idag närmare 60 000 vuxna som tillsammans bidrar till att skapa trygghet. Men vi behöver bli betydligt fler! Ungdomarna längtar efter vuxna, vill ha fler vuxna ute och vill ha mer kontakt med vuxna som kan råda, medla och hjälpa till. Vi finns där det händer – innan det händer, säger Janne Lundholm, som själv nattvandrat sedan 1998.
– Det handlar om att ge tid till det dyrbaraste vi har, våra barn och unga, fortsätter han.

Grundat av Skandia

Stiftelsen Nattvandring.nu grundades 2008. Idag står förutom Skandia även flera andra företag bakom organisationen, som exempelvis Carlsberg Sverige och Bankomat.

– Vi på Skandia vill genom förebyggande arbete bidra till ett tryggare och mer hållbart samhälle. Genom att få vuxna och föräldrar att nattvandra på dag- och kvällstid där ungdomar rör sig, gör vi precis det, säger Elisabeth Harsem, som är Skandias representant i styrelsen för stiftelsen nattvandring.nu.

Vad är egentligen en nattvandring? Hur går det till?

Rent praktiskt innebär det att grupper om 3-5 vuxna träffas för att gemensamt gå ut och möta ungdomarna i deras miljö. Nattvandrargrupperna får stöd från stiftelsen med bland annat utbildning, jackor eller västar och föreläsningar. Alla nattvandrare är även försäkrade via en gruppförsäkring i Skandia.

– Nu när skolan snart börjar och fler ungdomar är ute i rörelse, är det extra viktigt att vi vuxna finns där för att skapa trygghet och hjälpa till när det behövs, säger Elisabeth Harsem som hoppas att fler föräldrar och vuxna vill testa på nattvandring. 

– Närvaro av engagerade vuxna bland ungdomar är ett dokumenterat effektivt sätt att förebygga oroligheter. Det är också ett väldigt bra sätt för att lära känna andra föräldrar samtidigt som du lär dig var och vad ungdomarna är och gör, fortsätter hon. 

Vill du vara med och bidra till tryggare gator?

Några timmar av din tid kan göra stor skillnad. Kontakta Nattvandring.nu – info@nattvandring.nu. Där får du hjälp att hitta en grupp i ett område där du bor.

När, var och hur nattvandrar man?

  • När ungdomarna är ute, det vill säga framförallt kvällar och helger
  • Ungdomarna vistas ofta på platser som ligger i skymundan – exempelvis bad- och lekplatser, friluftsområden och skolgårdar
  • Tillsammans med föräldrar och andra vuxna, vilket skapar bra nätverk. Alla är välkomna!
  • Bara att synas ute gör nytta. Du sprider trygghet och lär känna andra ungdomar och vad de gör och var de är.
  • Även dagvandringar och med cykel förekommer på vissa orter

Andra läser om

Fler nyheter