Gå till innehåll

Mattias Munter: Se upp för detta när du planerar din pension

Vad är det vanligaste misstaget många gör när de närmar sig pension? Vad kan man påverka själv och hur får jag koll på hela min pension? Om detta och mycket mer samtalar vår pensionsekonom Mattias Munter och Jan Scherman från nyhetssajten News 55 om i Skandia Live.

Mattias Munter, pensionsekonom Skandia, och Jan Scherman, News 55.
Mattias Munter, pensionsekonom Skandia, och Jan Scherman, News 55.

70 är det nya 50. Låter det hårdvinklat? Möjligen – men faktum är att en 70-åring i Sverige enligt forskare idag har samma hälsa som en 50-åring hade på 1970-talet.
Trenden är tydlig: Sverige har Europas, möjligtvis även världens, friskaste pensionärer. Att fylla tresiffrigt – det som förr var något av en utopi – blir allt vanligare. Och antalet hundraplussare kommer bara att fortsätta öka, inte minst när landets 40-talister når högre åldrar framöver.

Det innebär inte bara att behovet av ett stort pensionssparande ökar. Pengarna ska också räcka allt längre.

– Det allra vanligaste misstaget när det gäller pensionsplanering är att man blir för kortsiktig. Att man tar ut stora delar av sin tjänstepension på för kort tid och att man upptäcker att det finns för mycket liv kvar när pensionen är slut, säger Mattias Munter i Skandia Live och får medhåll av Jan Scherman.

Den tidigare TV4-chefen har hunnit fylla 69 men bara delvis gått i pension. Idag titulerar han sig som ”diversearbetare inom media”, där ett av uppdragen gäller nyhetssajten News55.

– Bränner man bort allting i början kanske man står där med kanske tio fantastiska år kvar men utan pengar. Det är ju ingen bra modell! Man kanske ska vara lite mer långsiktig, lite mer hoppfull och att sätta ”den där pinnen” lite längre fram, säger Jan Scherman.

Många har under sin karriär fått tjänstepension från flera olika arbetsgivare. Hur ska man kunna få överblick på hela sin pension?
– Att gå in på sajten minpension.se är en bra ingång för att få koll. Man ska se det som information. Sedan kan det vara bra att prata med en rådgivare, säger Mattias Munter.

Hur kan man själv påverka sin pension?
– Inkomstpensionen kan man inte påverka så mycket, eftersom premiepensionen endast utgör en liten del av den totala pensionen för den som närmar sig pension. Men tjänstepensionen och inte minst det egna sparandet kan man påverka. Så fokusera på det du kan påverka, säger Mattias Munter.

Normen kring att pensionera sig vid just 65 är stark. Men många vill jobba längre upp i åldrarna än så. Behövs det förändrade attityder i samhället?
– Vi måste se på arbete som ett nytt sätt. Hur länge man kan tänka sig att jobba förändras hela tiden. Man kan se på året efter pensionen som helt annorlunda än året innan, säger Jan Scherman.

Han menar att de yngres digitala kompetens ihop med de mer seniora medarbetarnas erfarenhet är den perfekta kombinationen på många arbetsplatser.

– Det är den kombon som skapar ett starkt näringsliv, säger Jan Scherman.

 

Hur mycket vill du ge dig själv i framtida lön?

Räkna ut hur mycket du bör spara i månaden, baserat på ålder, inkomst och önskad pension.

Räkna här

 

Hela avsnittet av Skandia Live med Mattias Munter och Jan Scherman.

Läget just nu: Allt om sparande, försäkringar, hälsa och bolån

Har du frågor om försäkringar, sparande eller annat som kan påverkas av läget just nu? Här hittar du svar på våra vanligaste frågor just nu.

Frågor och svar

Tänk på

En placering i en försäkring med traditionell förvaltning är förenad med viss risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Överskott från vår kapitalförvaltning fördelas till försäkringen med en återbäringsränta. Beroende på resultatet i kapitalförvaltningen kan ditt försäkringskapital både öka och minska i värde. I en försäkring traditionell förvaltning finns dock en garanti när det blir dags för utbetalning, vilket innebär att du inte kan få mindre än vad vi har garanterat dig. Garantin baseras på en viss del av den premie du betalar in. Informationen i artikeln är inte avsedd som rådgivning. Behöver du rådgivning utifrån dina personliga förutsättningar, kontakta gärna en rådgivare.     

Andra läser om

Fler nyheter