Experten: Kortsiktiga mål ökar trygghet och motivation
Att jobba hemma är för många det ”nya normala”. Hur ska man behålla sin trygghet och motivation i dessa annorlunda tider, både som medarbetare och chef? – Det gäller att skapa kontraster och sätta kortsiktiga mål, säger Jana Söderberg, verksamhetsansvarig Motivationslyftet by Star for Life, i programmet Skandia Live.
Att arbeta hemifrån längre perioder i sträck kan få även den mest energiska kollegan att tappa orken. Arbetsliv och fritid tenderar att flyta ihop och det kan lätt infinna sig en känsla av att förlora kontrollen.
– Vi har en komplex situation med hälsoaspekten, tidsfrågan, ekonomin, både på individ och samhällsnivå. Hjärnan har behov av att veta framtidsprognosen och det gör vi genom egna erfarenheter eller fakta. Just nu har vi ingenting av det och då gör hjärnan det enkelt för sig och aktiverar hotsystemet. Vi antar det värsta som kan hända och därmed uppstår rädslor och svartmålande, säger Jana Söderberg.
Mental träning
När ovisshet och bristande kontroll infinner sig får vi ofta svårt att fokusera, närvara, minnas och prioritera. Vi kommer plötsligt kanske inte ihåg vad vi sa under mötet vi hade alldeles nyss.
Ju högre nivåer av oro, desto mer kortsiktiga blir vi i vårt agerande.
– Därför är mental träning extra viktig i det här läget, inte minst för chefer som ska leda folk som är oroliga. När vi har svårt att sätta långsiktiga mål behöver vi istället kortsiktiga mål och fasta rutiner för att öka tryggheten och motivationen. Vi måste medvetet stå emot och istället skapa kortsiktiga mål och framtidsprognoser, säger Jana, som menar att det även i detta osäkra läge finns mycket vi kan påverka.
– Det finns ganska mycket i autonomin som vi kan påverka och fokusera på istället, inte minst sömnvanor, matvanor och träning, säger hon.
Jana konstaterar att vi alla har olika behov. Vissa motiveras av att blanda jobb och fritid och får de bästa idéerna när de är lediga, samtidigt som de kanske använder delar av arbetsdagen för ett träningspass. Andra föredrar en hårdare avgränsning mellan arbete och ledighet.
– Då kan det vara bra att skapa nya symbolhandlingar i hemmet för incheckning och utcheckning. Det kan handla om klädval eller kanske val av musik som signalerar att ”ok, nu är jag på jobbet”. Det är viktigt att ha en sluttid men också att man under dagen skapar små pauser, eftersom våra hjärnor mår bra av kontraster, säger Jana.
Positiv tanke
När vi som nu befinner oss en bit in i krisen och vaneeffekterna börjar smyga sig på, är det enligt Jana Söderberg extra viktigt att skapa motsatser i både det lilla och stora. Tipset är att variera både i mötesform och arbetsställning, som att sitta, gå och stå.
Jana Söderberg tipsar om att börja varje morgon med en positiv tanke.
– Ha en tydlig målbild redan på morgonen om hur du vill känna under den här dagen. Se tillbaka på vad du gjorde bra i går. Eller ring en kollega som du vet smittar av sig med positiv energi. Och om du vill tanka riktigt mycket dopaminer; gör skillnad för någon annan!
”Fantastisk skattkista”
Marie Ågren, HR-chef på Skandia, pekar i sändningen på vikten av att lyssna till sig själv, då motivation precis som så mycket annat är individuellt.
– Om man börjar känna att motivationen tryter, behöver man tänka till. Man kanske hade en strategi som inte längre fungerar lika bra. Tänka på vad jag behöver göra annorlunda? Det kan handla om allt ifrån att prata mindre i skärmen och mer i telefon, till att gå lunchpromenader med andra hemmajobbare som bor i samma område.
Marie påminner också om att de allra flesta har en förväntad arbetstid, som faktiskt inte utökats i och med att vi kapar restid till och från jobbet.
– Det är fritiden vi lägger på för att åka till och från jobbet, så använd den till återhämtning och något som gör dig glad. Det är en fantastisk skattkista av tid som vi kan göra något härligt av!
Verktygen förändras
Hur kan man då tänka som ledare och chef? Marie Ågren konstaterar att förutsättningarna för ledarskapet förändrats i och med coronakrisen, samtidigt som förväntningarna är desamma som tidigare.
– Bottenplattan som en bra ledare har är att kommunicera, prioritera och stötta varje individ. Och det är precis samma nu! Men förutsättningarna och verktygen ser annorlunda ut. Vilka verktyg använder jag, vilken frekvens på möten behövs? Vem behöver mer av mig som ledare och vem klarar sig bra som det är? De ledare som lyckas är de som väljer att ta ett steg tillbaka och reflektera över hur hen behöver tillhandahålla de här behoven just nu, säger hon i Skandia Live.
Coronakrisen har på rekordtid förändrat våra beteenden. Jana Söderberg tror inte att vi kommer att gå tillbaka till exakt hur det var tidigare.
– Och vi ska inte heller göra det. Med våra nya insikter ska det leda oss till ett nytt nu, där vi begränsar vår konsumtion, är mer ansvarsfulla med resandet, satsar mer på digitaliserade mötesformer etc. Det vore dumt att gå tillbaka till förut, säger hon.
Läget just nu: Allt om sparande, försäkringar, hälsa och bolån
Har du frågor om försäkringar, sparande eller annat som kan påverkas av läget just nu? Här hittar du svar på våra vanligaste frågor just nu.
Frågor och svarAndra läser också om
Bästa redskapen mot psykisk ohälsa – 3 tips som hjälper dig att agera i tid
Den 1 juli slopades ersättning för höga sjuklönekostnader. Det ökar pressen på dig som chef att hjälpa de medarbetare ... Läs mer
Checklista för jobbintervjun: Så lockar ditt företag de bästa talangerna
Vill du attrahera de bästa talangerna? Det finns en sak som väldigt många missar och som är högaktuellt i tider när ... Läs mer
Peter kombinerar jobb och pension: ”Jag vill fortsätta jobba så länge det är kul”
Att helt lägga jobbet på hyllan finns inte på kartan för Peter Lundgren 65 år, musiklärare, frilansmusiker och tidigare ... Läs mer