Valet till fullmäktige avgjort
I årets val till Skandias fullmäktige har sju ledamöter valts in i bolagets högsta beslutande organ. Tack alla ni som engagerat er och röstat – det har resulterat i det högsta valdeltagandet hittills i vårt fullmäktigeval!
I år har 22 357 röstberättigade kunder röstat, vilket är det högsta valdeltagandet som uppmätts till Skandias fullmäktige. För varje röst skänker vi 10 kronor till Skandias stiftelse Idéer för livet, vilket i år alltså blir 223 570 kronor.
Fullmäktiges sammansättning och roll
Årets valresultat innebär att Inga-Lill Carlberg och Karin Lagerstedt Woolford tar plats som nya ledamöter. Samtidigt sker omval av Pia Nilsson, Irma Rosenberg, Kajsa Lindståhl, Ylva Yngveson och Leif Hansson. Ledamöterna tillträder efter bolagsstämman den 8 maj.
Vårt fullmäktige består av sammanlagt 21 personer, som alla är kunder hos oss. Varje år väljer våra kunder sju fullmäktigeledamöter som sitter i fullmäktige i tre år. När de tre åren gått är omval möjligt. Målet är att alla våra kunder ska känna att det finns personer i fullmäktige som representerar deras intressen.
Fullmäktige utövar ägarfunktionen i bolaget och utser bland annat Skandias styrelse, som i sin tur fastställer strategin och utser vd. Fullmäktige är vårt högsta organ som tillsätter styrelsen och beslutar om ansvarsfrihet för densamma. Styrelsen ansvarar för den löpande verksamheten, det ekonomiska resultatet samt för hur förvaltningen och försäljningen utvecklas.
Kunderna äger bolaget
Att vårt livbolag är ömsesidigt innebär att det är våra kunder som äger bolaget. Till skillnad från andra ömsesidiga bolag, som styrs av representanter från intresseorganisationer, så styrs vi helt av representanter för våra kunder, valda av våra kunder.
Är du med och delar på 30 miljarder?
30 miljarder kronor. Så mycket överskott fördelades under 2018 till våra kunder med traditionell förvaltning. Återbäringsränta blev hela 8,4 procent, trots en utmanande finansmarknad.
Så går det till i praktikenAndra läser om

Jobba längre avgörande för bra pension
Att gå i tidig pension kan minska lönen efter karriären med flera tusen kronor per månad för en 60-talist. Det visar ... Läs mer

Så funkar flytträtten och det här ska du tänka på – pensionsekonomens bästa tips
Från och med den 1 juli utökas flytträtten, vilket ger dig möjlighet att påverka din pension. Det handlar om en ny lag ... Läs mer

Snart dags att gå i pension? Saker att tänka på och fällorna att undvika
70 är det nya 50 men många underskattar hur länge man ska leva livet som pensionär. Vår pensionsekonom Mattias Munter ... Läs mer