Gå till innehåll

Så får du lägsta bolåneräntan

Sverige har historiskt låg ränta just nu vilket är en fin fördel för dig med bolån. Men det är inte en anledning att betala mer än du behöver. Genom att du jämför bolån kan du spara mycket pengar varje månad. Så här gör du för att få bästa räntan.

Jämför bolån, förhandla och omförhandla

De flesta har koll på sin ekonomi och är inte rädda för att byta långivare för att få en bra bolåneränta på sitt lån. Och visst, många kan spara tusentals kronor om året om de jämför banker. Arbetet med att byta till ett bättre bolån kan alltså vara väl värt det. För det enda sättet att ta reda på om du betalar för mycket är att jämföra olika bankers snitträntor.

Men efter det är det dags att förbereda sig på att förhandla. Och det är här utmaningen oftast ligger. För många är inte beredda att förhandla för att få bästa räntan eller  gå med på de hårda helkundskrav som storbankerna ofta ställer. Har du väl fått en bra boränta så gäller det också att hålla koll på att rabatten ligger fast.. Hos vissa banker är det vanligt att rabatten försvinner när det gått ett eller två år.

– Att förhandla om rabatten med banken tycker många är jobbigt, likaså att behöva bevaka så att den inte försvinner. Hos oss ligger rabatten kvar och vi är helt transparanta med vad som ger rabatt och på vilket sätt den påverkas. Med jämna mellanrum stämmer vi av för att du ska vara trygg med att du får den rabatt som motsvarar ditt engagemang hos oss, säger Ulf Wikland, bolåneexpert på Skandia.

Slipp förhandla och få bästa bolåneräntan

De flesta är beredda att jämföra olika alternativ, men vill inte göra det varje år. Och allra helst vill du kanske bara glömma bort lånet om inte räntan stiger dramatiskt. Därför har vi på Skandia en transparent prismodell för bolån. Med vår bolånekalkyl kan du själv räkna ut din ränta och påverka din rabatt.

Utöver bolånets storlek och belåningsgrad, spelar också nivån på ditt privata sparande in samt om du har tjänstepension hos oss. Du som har eller flyttar din tjänstepension till oss får en fast rabatt. Med maximal rabatt blir bolåneräntan 1,09 % (effektiv ränta 1,10 %*) på 3 månaders bindningstid. Väljer du att binda räntan idag erbjuder vi t.ex. på 3 år en bästa ränta på 1,18 % (effektiv ränta 1,19%**) och på 5 år en bästa ränta på 1,58% (effektiv ränta 1,59%***).

Helt utan att behöva förhandla med oss!

* Effektiv ränta 1,10 %

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inkl. avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift för bostadslån och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. Vår bästa ränta 1,09 % motsvarar en effektiv ränta på 1,10 %. 


  • Den effektiva räntan är lånets totala kostnad uttryckt som en årsränta, alltså vad det kostar om man slår ut räntan över året, inklusive avgifter. Exemplet är baserat på Skandias lägsta ränta med en bindningstid på 3 mån, ett bostadspris på 4 000 000 kr och en kontantinsats på 50 %, ett lånebelopp 2 000 000 kr, månadsvis betalning via autogiro (totalt 600 avbetalningar) och återbetalningstid 50 år. Totalt ger detta en månadskostnad om 5 151 kr (inkl. amortering om 3 334) och en total kreditkostnad om 2 545 963 kr utan hänsyn till ev. skatteavdrag.

** Effektiv ränta 1,19 %

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inkl. avgifter. Vår bästa ränta på 3 år är just nu 1,18 %  motsvarar en effektiv ränta på 1,19 %. 


  • Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift för bostadslån och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. 

    Den effektiva räntan är lånets totala kostnad uttryckt som en årsränta, alltså vad det kostar om man slår ut räntan över året, inklusive avgifter. Exemplet är baserat på Skandias lägsta ränta med en bindningstid på 3 år, ett bostadspris på 4 000 000 kr och en kontantinsats på 50 %, ett lånebelopp 2 000 000 kr, månadsvis betalning via autogiro (totalt 600 avbetalningar) och återbetalningstid 50 år. Totalt ger detta en månadskostnad om 5 300 kr (inkl. amortering om 3 334) och en total kreditkostnad om 2 591 044 kr utan hänsyn till ev. skatteavdrag.

*** Effektiv ränta 1,59 %

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inkl. avgifter. Vår bästa ränta på 5 år är just nu  1,58 % motsvarar en effektiv ränta på 1,59 %.


  • Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift för bostadslån och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. Den effektiva räntan är lånets totala kostnad uttryckt som en årsränta, alltså vad det kostar om man slår ut räntan över året, inklusive avgifter. Exemplet är baserat på Skandias lägsta ränta med en bindningstid på 5 år, ett bostadspris på 4 000 000 kr och en kontantinsats på 50 %, ett lånebelopp 2 000 000 kr, månadsvis betalning via autogiro (totalt 600 avbetalningar) och återbetalningstid 50 år. Totalt ger detta en månadskostnad om 5 966 kr (inkl. amortering om 3 334) och en total kreditkostnad om 2 791 396 kr utan hänsyn till ev. skatteavdrag.

Andra läser om...

Till nyhetsarkivet
}