Gå till innehåll

Julen är här – har du koll på kroppens 10 varningssignaler?

December är årets kanske stressigaste månad. Men julen är bara toppen av ett isberg. Nedan listar vi tio vanliga varningssignaler för när det är dags att slå av på takten.

Anställda står runt bord

Jobb, social status och vardagspussel. Toppat med lite julstress.

Tempot har skruvats upp i vårt samhälle och på många arbetsplatser. I en tidigare Novus-undersökning från Skandia svarar hela sex av tio svenskar att de oroar sig för sin hälsa på grund av stress*.

Chefens stressår 2020

De främsta hälsoutmaningarna uppger man i tur och ordning är motion, sömn och kost. Även nedstämdhet och brist på återhämtning hamnar högt upp på listan.

– Det gäller att lära känna och lyssna på kroppens signaler, kroppen är ofta mycket förnuftigare än hjärnan, säger vår hälsostrateg Kristina Hagström.

Kroppens signaler

Kroppens varningssignaler skiljer sig åt från person till person. Men sömnproblem är ofta ett tidigt tecken på att du utsatts för långvarig stress.

– Om vi inte sover ordentligt under en längre period kommer vi inte att fungera. Många av oss känner kanske att det inte finns någon risk att hamna i stressrelaterade problem men alla kan drabbas. Nästan hälften av alla sjukskrivningar beror idag på psykisk ohälsa.

Skapa magi i sovrummet – hjärnforskarens bästa tips

Andra varningstecken kan vara huvudvärk, koncentrationssvårigheter och minnesstörningar, där man till exempel plötsligt inte längre kommer ihåg sin pinkod. Vanligt är också att man blir irriterad över småsaker medan en del upplever känslomässig instabilitet, som att börja gråta vid "fel" tillfällen.

Så fungerar hälsoförsäkringen

Ring Hälsoslussen

När man väl fått en eller flera varningsflaggor av sin kropp är det hög tid att tänka till. Kortsiktig stress är inte negativt – det behövs för att vi människor ska fungera. Men långvarig stress under månader och år, utan möjlighet till återhämtning, kan vara skadligt.

– Den moderna livsstilen gör att vi är ständigt uppkopplade – och egentligen aldrig avkopplade. Det gör att vi inte kan plocka bort stressen ur våra liv helt och hållet. Snarare handlar det om att lära sig hantera den och bli mer tolerant genom förebyggande åtgärder, så som kost, sömn och motion, säger Kristina Hagström.Kristina Hagströms tips till dig som känner dig träffad är att kontakta Hälsoslussen. Det är en del av Skandias Hälsoförsäkring, där du kan få hjälp och råd om du känner dig nedstämd, har värk, är stressad eller på annat sätt är i riskzonen.

Hela åtta av tio som kontaktar Hälsoslussen gör det i förebyggande syfte för att få hjälp innan problemen leder till kostsamma sjukskrivningar.

– Vi måste ta varningssignalerna på allvar. De ger oss en möjlighet att bromsa i tid. Det är mycket lättare att förebygga följder av stress än att behandla dem, säger Kristina Hagström.

* Undersökningen är gjord av Novus på uppdrag av Skandia. Den bygger på totalt 1080 intervjuer med den svenska allmänheten 18-79 år den 9 -15 november 2017. 

Företagshälsa i fokus för friskare företag

Tio tecken på stress

Här listar vi tio tecken som kan vara symtom på att du stressar för mycket

1. ”Bråttombeteenden”. Du gör allt i vardagen mycket fort, du hoppar över luncher och pauser, avbokar träningspass, du har svårt att lyssna på när andra pratar, du avbokar att träffa vänner för att hinna jobba mer…

2. Spänningar och värk. Ett av de mest klassiska symtomen på överbelastning är huvudvärk. Det här kan yttra sig i en punktvis värk eller mer generell. I vissa fall kan det även resultera i migrän. Det är inte helt ovanligt att känna värk och spänning i nackregionen när stressnivån är hög. Det här beror till stor del av att ett högt tempo leder till att vi drar upp axlarna och har en försämrad arbetsställning.

3. Sömnproblem. En av de tidiga varningssignalerna. Om vi inte sover ordentligt under en längre period kommer vi enligt sömnforskaren Christan Benedict inte att fungera.

4. Glömmer och tappar ord. Svårigheter att koncentrera sig är väldigt vanligt under stressiga perioder när det är mycket att hålla reda på. Det kan även upplevas som att det är svårare att ta beslut, se mål och arbeta strukturerat. Det är inte lätt att hålla reda på allt när det är mycket att tänka på. Därför är det heller inte konstigt att korttidsminnet påverkas när du varit stressad under en längre tid.

5. Irritation och nedstämdhet. Även de här symtomen är ett resultat av att inte ha kontroll över situationen. Att lätt bli irriterad, känna sig nedstämd och gråta vid konstiga tillfällen hör inte till ovanligheterna.

6. Oro och ångest. Det hör till vanligheterna att känna sig orolig och få ångest när stressnivån är hög. Känslan av att inte ha kontroll kan orsaka dessa känslor i vår kropp.

7. Nedsatt immunförsvar. De flesta av oss drabbas av en infektion eller förkylning ett par gånger om året. Vid långdragen stress påverkas vårt immunförsvar så att vår motståndskraft minskar.

8. Hudirritation. Stress kan lätt orsaka olika sorters utslag på huden. Eksem och herpesinfektioner kan blomma upp under en tid när påfrestningar är större.

9. Magproblem. Stress kan ta sig uttryck i en rad symtom från magtrakten. Många människor förlägger spänningar och oro till denna del av kroppen. Buksmärtor är ett vanligt varningstecken. 

10. Hjärt- och kärlsjukdomar. Högt blodtryck kan bli följden av långvarig stress och är en riskfaktor för en rad sjukdomar, där en av de allvarligaste är hjärt- och kärlsjukdomar.

Andra läser också om

Fler nyheter