Gå till innehåll

Allt fler skaffar vårdsförsäkring: ”Det ger friskare företag”

Coronakrisen har ökat intresset för vårdförsäkringar ytterligare – en positiv trend som alla tjänar på. – Det ger friskare företag, säger Kristina Hagström, hälsostrateg på Skandia.

Antalet personer som tecknar vårdförsäkring har gått stadigt uppåt i flera år. Och just nu märks att behovet av trygghet ökat ytterligare.
 
Försäljningen av vårdförsäkringar hos oss på Skandia har ökat med ca 20 procent under januari till och med maj, jämfört med motsvarande period ifjol.
 
– Vi ser att väldigt många företag idag är måna om att ha personal som mår bra. Många har problem med nackar, ryggar och knän och vårdförsäkring förkortar vårdtiden. Det är naturligtvis värdefullt för både företag och individ, säger Kristina Hagström.
 

Många fördelar

Vårdförsäkringen, som också går att teckna privat, gör det lätt för arbetsgivaren att hänvisa sina medarbetare att ta hjälp via sin försäkring och det är tryggt då kostnaden är känd för den enskilde medarbetaren som betalar samma summa varje månad.
 
Det finns en rad fördelar. Dels är det ett bra sätt för dig som arbetsgivare att minska sjukfrånvaron. Dels avlastar det den offentliga vården och hjälper företag att uppfylla sitt arbetsmiljöansvar.
 
– Vårdförsäkringen är viktig och uppskattas mycket av både medarbetare och arbetsgivare. Kostnaden för den enskilde är låg, trots förmånsbeskattning. För de flesta rör det sig om under hundralappen i månaden, säger Kristina.
 

Så har vi minskat vår sjukfrånvaro – Sandvik och AstraZeneca berättar

Tryggt med vårdförsäkring

För de företag som istället valt företagshälsovården eller andra lösningar, innebär den nya förmånsbeskattningen av privat vård betydligt mer administration. Det kan också ge stora kostnader för den enskilda medarbetaren, då såväl första läkarbesöket som första labb, röntgen och läkemedel ska förmånsbeskattas 100 procent oavsett diagnos.

Det gör att det kan vara svårt att skicka en medarbetare till företagshälsovården, då kostnaden är okänd och det kan bli dyr förmånsbeskattning för den drabbade medarbetaren.

– Det ökade intresset för vårdförsäkringar är en vinst för både individen, företaget och samhället, säger Kristina Hagström.

Så funkar vårdförsäkringen

Andra läser också om

Fler nyheter