Gå till innehåll

Allt fler skaffar sjukvårdsförsäkring: ”Det ger friskare företag”

Antalet sjukvårdsförsäkringar hos oss växer. – Det ger friskare företag, säger Kristina Hagström, hälsostrateg på Skandia.

Det finns en rad fördelar med sjukvårdsförsäkringar. Dels är det ett bra sätt för dig som arbetsgivare att minska sjukfrånvaron. Dels avlastar det den offentliga vården och hjälper företag att uppfylla sitt arbetsmiljöansvar.

Sjukvårdsförsäkringen är viktig och uppskattas mycket av både medarbetare och arbetsgivare. Kostnaden för den enskilde är låg, trots förmånsbeskattning. För de flesta rör det sig om under hundralappen i månaden, säger Kristina Hagström.

Så har vi minskat vår sjukfrånvaro – Sandvik och AstraZeneca berättar

Företagshälsovård kan bli kostsamt

Det inte många tänker på är att för de företag som istället valt företagshälsovården eller andra privata lösningar innebär nya förmånsbeskattningen av privat vård betydligt mer administration.

Det kan också ge stora kostnader för den enskilda medarbetaren, då såväl första läkarbesöket som första labb, röntgen och läkemedel ska förmånsbeskattas 100 procent oavsett diagnos:

Det gör att det kan vara svårt att skicka en medarbetare till företagshälsovården då kostnaden är okänd och det kan bli dyr förmånsbeskattning för den drabbade medarbetaren, säger Kristina Hagström.

Tryggt med sjukvårdsförsäkring

Sjukvårdsförsäkringen gör det lätt för arbetsgivaren att hänvisa sina medarbetare att ta hjälp via sin försäkring och det är tryggt då kostnaden är känd för den enskilde medarbetaren som betalar samma summa varje månad.

Vi ser att väldigt många företag idag är måna om att ha personal som mår bra. Många har problem med nackar, ryggar och knän och sjukvårdsförsäkring förkortar vårdtiden. Det är naturligtvis värdefullt för både företag och individ.

Så funkar sjukvårdsförsäkringen

Andra läser också om

Fler nyheter