Gå till innehåll

5 viktiga tjänstepensionstips för dig som driver företag

Tjänstepension är en allt viktigare del av våra framtida pensioner. Här ger pensionsspecialisten Trifa Chireh fem viktiga saker att tänka på för dig som driver företag.

Många kommer på sin höjd få ut halva slutlönen i pension från staten. Det som sätter guldkant på tillvaron i framtiden för dig och dina medarbetare är tjänstepension och privat pensionssparande.

– Fler och fler förstår att pension är viktigt, vilket är positivt, för det innebär att allt fler hinner agera i tid. Det är nu du kan påverka din framtida pension. Ju högre lön du tar ut desto mer tjänar du in till allmänna pensionen och skaffar du tjänstepension kommer det att göra stor skillnad för din framtida pension, säger Trifa Chireh, pensionsspecialist på Skandia.

Det finns olika placeringsalternativ både för den som är villig att ta en högre risk och därmed få en chans till en bättre avkastning men även för den som vill hålla risken nere, säger Trifa.

Skaffa tjänstepension med hälsoförsäkring – testa vår guide här

Här är Trifas tips:

1. Säkra din pension. Att ta tag i din pension redan idag är det smartaste du kan göra för det skapar ekonomisk trygghet för ett långt och bra liv. Logga in på minpension.se för att få en översikt över hela din pension, både den allmänna och tjänstepensionen. Du kan också göra en pensionsprognos.

2. Spara avdragsgillt. All lön som du tar ut och skattar för upp till ca 43 300 kronor i månaden (2019), ger dig allmän pension. Varje år räknas. Utöver detta behöver du också pensionsspara. Du vet väl att inbetalningarna till din tjänstepension är avdragsgill för dig som driver eget! Upp till 35% av inkomsten av din verksamhet (max 10 PBB) vilket innebär 465 000 kronor under 2019.

3. Gör det enkelt för dig själv. Som arbetsgivare kan det vara krångligt och tidskrävande att sätta sig in i olika avtal, därför har vi valt att göra det enkelt för dig då du bara behöver välja rätt paket och sedan slipper du göra fler val.

4. Tänk på hälsan. Hälsa på jobbet är mer än bara friskvårdsbidrag. Den som har en pensionsförsäkring kan också knyta olika typer av skydd till den, till exempel skydd vid långvarig sjukdom. Skaffa ett tjänstepensionspaket med ett bra försäkringsskydd i form av en kompletterande sjukförsäkring. Det kan vara avgörande om du inte kan jobba på grund av sjukdom under en längre period. I tjänstepensionspaket från Skandia adderas även en hälsoförsäkring, som fångar upp medarbetare redan innan de riskerar att bli sjukskrivna. Tillsammans med våra tjänstepensionskunder har vi de senaste 12 åren halverat medarbetarnas sjuk­frånvaro och ökat företagens lönsamhet.

5. Skryt när du rekryterar. Oftast pratar man om lön och andra anställningsvillkor men en bra tjänstepension blir en allt viktigare konkurrensfördel för dig som vill attrahera de bästa medarbetarna till företaget. Du blir en mer attraktiv arbetsgivare! Hela sex av tio tycker att tjänstepensionen är den jobbförmån som uppskattas mest, visar en undersökning från Sifo gjord av Tjänstepensionens dag.

Testa om ett av marknadens mest prisvärda paket passar dig och ditt företag

Guide – testa vilken tjänstepension som passar ditt företag

Andra läser om

Fler nyheter