Gå till innehåll

Ska jag amortera eller spara? Och 4 andra frågor och svar om ditt bolån

Måste jag amortera? Kan jag sänka min amortering? Ifall jag har möjlighet – lönar det sig mest att spara eller extra-amortera? Vi reder ut.

Kvinna jobbar hemma i soffan

Vad innebär amorteringskravet? 

När du amorterar på ditt bolån betalar du av så att din skuld minskar, och får en lägre bolånekostnad.  

Amorteringskravet baseras på hur mycket du lånar i förhållande till vad bostaden är värd och din inkomst, och infördes av Finansinspektionen 2016. Enligt amorteringskravet måste du amortera om du lånar 50 procent eller mer av bostadens värde. Eller om du lånar mer än 4,5 gånger din årliga bruttoinkomst. Läs mer om amortering här 

 

Kan jag sänka mitt amorteringskrav om jag omvärderar min bostad? 

Är ditt bolån tecknat efter den 1 juni 2016 är bostadens amorteringsgrundande värde låst i fem år. Därefter kan du alltså omvärdera bostaden om du vill och på så vis uppdatera ditt amorteringsgrundande värde. 

Det finns dock en möjlighet att uppdatera det amorteringsgrundande värdet inom femårsperioden om det skett en omfattande renovering som medfört ny boyta. Vill du veta mer? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.  

 

Ska jag extraamortera? Ska jag amortera eller spara? 

Amortering är ett sätt att spara pengar i din bostad och sänka ditt lån. Det kan gynna dig om exempelvis bostadspriserna faller, om din inkomst skulle minska eller vid stigande räntor.  

Det är svårt att ge ett enkelt svar på ifall just du ska spara eller extraamortera. Vad som passar dig bäst beror bland annat på din belåningsgrad och skuldkvot, men också dina sparmål: vad ska pengarna användas till och när behövs de? Vilken risk har du möjlighet att ta? 

Om du har en hög belåningsgrad kan det vara en god idé att försöka extraamortera, om du vill sänka din belåningsgrad i en snabbare takt, vilket innebär att dina löpande räntekostnader minskar. 

En viktig aspekt att tänka på är att när du amorterar så blir pengarna låsta i bostaden, du behöver sälja eller ta ett nytt lån för att få tillgång till dem. Se därför inte låneutrymmet i bostaden som ett buffertsparande, ett sådant sparande vill du ha lättillgängligt till exempel vid oförutsedda utgifter. 

Tänk också på att samtidigt som en extraamortering kan ge dig en lägre boendekostnad längre fram i livet, så kan det när du blir pensionär vara svårare att få ett nytt lån, och på så vis få tillgång till pengarna i din bostad, om dina inkomster då är lägre. 

Historiskt sett har det lönat sig mer att investera i till exempel fonder än att amortera extra, eftersom fondmarknadens utveckling har varit högre än bolåneräntan. Det är dock ingen garanti för hur det kommer se ut i framtiden. Att amortera på ditt bolån kan på så vis vara säkrare.  

Ett bra sätt att sprida riskerna i ett fondsparande är att månadsspara. Fördelen med månadssparande är att även mindre belopp kan bli till stora kapital med tiden och ränta på ränta-effekten. Din tjänstepension är exempel på långsiktigt månadssparande, som med åren kan generera sparkapital på flera miljoner. Räkna på ditt sparande – vad kan ett månadssparande ge? 

Ett generellt tips är därför att försöka ha en ekonomi med möjlighet till såväl amortering som buffertsparande och pensionssparande månad för månad. Amortering för att få lägre boendekostnader och större flexibilitet för att byta bostad samt långsiktigt sparande för allt roligt man vill göra i framtiden. Få hjälp att välja ett sparande för dig 

 

Hur stort buffertsparande behöver jag? 

Vår generella rekommendation är att ha en buffert motsvarande 2–3 månadslöner efter skatt, men vilket belopp som är rimligt för just dig beror till exempel på vilken typ av bostad du har, om du har en partner att dela utgifterna med och om ni har barn eller ej. Vilka utgifter och intäkter har du, hur troligt är det att du kan råka ut för oförutsedda utgifter – och hur känslig är din situation för det? Läs mer om buffertsparande här 

 

Hur hittar jag bästa bolåneräntan? 

Det blir nu ännu viktigare att se över sin ränta, för att säkerställa att man inte betalar onödigt mycket för sitt boende. Hos de flesta banker behöver man vara en duktig förhandlare för att få rabatt på sitt bolån. Vi tycker inte att det är schysst.  

Allt fler hittar till vårt bolån och vår transparenta prismodell med en av marknadens lägsta bolåneräntor. Hos oss kan du lita på att du får samma rabatt som din granne om era förutsättningar är desamma.  

Att flytta ditt bolån till oss är enkelt. Vi hjälper dig såklart med flytten! När man skaffar bolån i Skandia får man en bra bolåneränta över tid.  

Inte kund än – se vad din bolåneränta skulle bli här! 

Bolånekalkyl – se din ränta direkt


Det ger dig extra rabatt på bolånet!

Det ger dig extra rabatt på bolånet!

%

Din ränta beror på

  • Hur mycket du lånar 
  • Bostadens värde
  • Om du har tjänstepension hos oss
  • Om bostaden har energiklass A-B
Din ränta
Effektiv ränta

Så här har vi räknat

  • Återbetalningstid 50 år, samma amorteringsbelopp varje månad
  • Månadsvis betalning (totalt 600 avbetalningar)
  • Betalning via autogiro, och därmed inga aviavgifter
  • Ingen uppläggningsavgift

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift eller andra extrakostnader om du använder autogiro. Anledningen till att räntorna ändå skiljer sig åt är att räntan betalas månadsvis, och den nominella räntan baseras på årsränta.

Din rabatt
Lånebelopp
Belåningsgrad
Månadskostnad
efter skatteavdrag
Din rabatt
Din ränta

Så här har vi räknat

  • Återbetalningstid 50 år, samma amorteringsbelopp varje månad
  • Månadsvis betalning (totalt 600 avbetalningar)
  • Betalning via autogiro, och därmed inga aviavgifter
  • Ingen uppläggningsavgift

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift eller andra extrakostnader om du använder autogiro. Anledningen till att räntorna ändå skiljer sig åt är att räntan betalas månadsvis, och den nominella räntan baseras på årsränta.

Belåningsgrad

  • Räntebelopp
    Amortering (minst %,  kr)
    kr

    Vid belåningsgrad över 70 % ska 2 % av total skuld i bostaden amorteras per år.

    Vid belåningsgrad över 50 % upp till och med 70 % ska 1 % av total skuld i bostaden amorteras per år.

    Vid belåningsgrad som högst är 50 % kan amorteringsfrihet beviljas med max 5 år i taget.

    Vid skuldkvot som överstiger 4,5 gånger årsinkomsten tillkommer 1 % amortering per år, oavsett belåningsgrad. Läs mer här

    kr

    Fyll i dina övriga boendekostnader, t ex driftskostnader, månadsavgift, fastighetsavgift och tomträttsavgäld. 


    • Total månadskostnad
    • Skatteavdrag
    • Efter skatteavdrag

Andra läser om...

Till nyhetsarkivet