Gå till innehåll

Gått i pension? Här är tipsen för att trygga dig själv och dina nära

Alla vill vi gå en trygg framtid till mötes. Se till att få rätt vård i rätt tid även efter att du gått i pension. Kanske vill du se över din juridiska situation, och ditt efterlevandeskydd, för att öka familjens trygghet och underlätta för dina anhöriga? Så att du kan fortsätta njuta av livet.

Person 60+ bygger torn av block med barn

1) Se över ditt försäkringsskydd

I samband med pensionen är det ofta en del försäkringar som upphör även om ditt behov av trygghet är lika stort. Så se över ditt försäkringsskydd.

Har du haft en vårdförsäkring hos oss via jobbet kommer du att få ett erbjudande när du går i pension om att teckna en fortsättningsförsäkring som du tar över som privatperson och betalar själv utan att du behöver göra någon hälsoprövning

Har du ingen vårdförsäkring kan du teckna en upp till 69 års ålder och behålla den så länge som önskas. Här kan du läsa mer och ansöka

 

2) Extra trygghet med testamente och framtidsfullmakt

Har du skapat rätt förutsättningar för det som du kan kontrollera? Det är viktigt att prata om vad som händer vid sjukdom eller dödsfall och se över sin juridiska situation för att bygga trygghet.

Vad händer om du blir sjuk eller av annan anledning inte längre kan fatta egna beslut? En framtidsfullmakt är ett nytt, personligt alternativ till god man och förvaltare. Genom detta juridiska dokument kan du själv välja vem eller vilka som kan hjälpa dig i frågor som rör dina personliga och ekonomiska intressen. 

Ett tydligt testamente ökar din och din familjs trygghet och underlättar för dina anhöriga när arvet ska fördelas. Rätt förberedelser gör framtiden tryggare för dig och dina nära.

Vi har ett nära samarbete med både Verahill och Familjens Jurist där du som kund hos oss kan få rabatt på familjejuridik – läs mer här.

 

3) Vad händer med pensionspengarna när du går bort?

Du har stora möjligheter att påverka vad som händer med dina pensionspengar, ifall något händer dig. Att ha efterlevandeskydd knutet till pensionspengarna behövs för att efterlevande ska få tillgång till dem vid dödsfall. Har utbetalningarna påbörjats kan du ändra ditt val men som regel krävs hälsoprövning.

Läs försäkringshandlingarna för att ta reda på vad som gäller i just ditt fall, och prata gärna med din rådgivare. Läs mer om vad som gäller om du har tjänstepension hos oss.

 

4) Se över ditt pensionssparande

Dina pengar ska fortsätta växa även när du gått i pension. Ett vanligt misstag många gör är att sänka risken för mycket och för tidigt i den delen av sitt pensionssparande man kan styra över själv.

Pensionen ska räcka resten av livet och behöver avkastning för att kunna stiga i takt med inflationen. Det här gäller förstås även för dig som vill starta ett helt nytt sparande efter pensioneringen.

Det gäller för var och en att hitta rätt balans mellan avkastning och trygghet. Prata gärna med din rådgivare.

Läs också: Gått i pension? Så här får du pengarna att fortsätta växa

 

Tips! Skandia Omtanke – vardagstjänster

Med Skandia Omtanke går du en tryggare framtid till mötes. Du som har en tjänstepension och en vårdförsäkring hos oss kan köpa kvalitetsgranskade vardagstjänster till ett förmånligt pris hos våra utvalda samarbetspartners. Från trädgårdsfix till städning och hjälp med teknisktrul. 

Vi hjälper dig även i övergången från arbetsliv till pension, så att du får en meningsfull och hälsosam vardag som pensionär.

  • Du får hjälp att hitta en balans i vardagen med nya vanor, roller och rutiner.
  • Genom tre tillfällen med specialist får du personlig kartläggning och handledning online.

Läs mer om Skandia Omtanke här

Andra läser om

Fler nyheter