Gå till innehåll

Nytt läge i kampen om talangerna - satsa på detta så blir du en vinnare

Hur lyckas man i konkurrensen om talangerna? Hur bygger man långsiktiga hälsosamma välmående och kreativa team? Här är inspiration och tips från Anna Gullstrand på snabbväxande Mentimeter, och två av våra experter.

Anna Gullstrand på Mentimeter, foto Daniel Emanuelsson

Hur lyckas ni attrahera talangerna – och få teamet att må bra? Det var ämnet för ett välbesökt och mycket uppskattat webinar som vi nyligen anordnade ihop med Breakit.

Trygghet efterfrågas

I panelen fanns bland annat Anna Gullstrand, CEO på snabbväxande bolaget Mentimeter, som har en plattform för företag som vill skapa engagerande möten och presentationer – och som lyckats bygga en framgångsrik och stark kultur. Trots detta märker Anna att det är något annat som efterfrågas ännu mer nu.

– Det viktigaste är inte att skapa en stark och engagerande företagskultur just nu. När världen blivit så osäker har trygghet blivit viktigare. Vår kultur på Mentimeter är självklart jätteviktig när du kommit ombord hos oss och den gör även att vi får många relevanta ansökningar. Men i rekryteringsprocessen ser vi fler frågor kring vår finansiella stabilitet, och kring pension, hälsoförmåner och psykologiskt stöd, säger hon.

Tjänstepension ger försprång

Både Victoria Alila, företagsrådgivare, och Jenny Wiener, hälsoekonom, hos oss på Skandia ser samma trend:

– Vi befinner oss i osäkra tider. Många känner stress och oro kring sin privatekonomi, både här och nu och för framtiden. Så ekonomisk trygghet har blivit en väldigt viktig fråga, och efter lön är tjänstepension den allra viktigaste förmånen bland medarbetarna som ses som en viktig parameter vid val av arbetsgivare, säger Victoria.

Genom att satsa på en bra tjänstepension tar man ett försprång i talangkriget.

– Den unga generationen har ganska stora förväntningar på arbetsgivare inom det här området, och de kommer inte att bli mindre utan snarare öka. De företag som fokuserar på det som kommande medarbetare vill ha kommer att bli vinnare i det långa loppet, säger Jenny.

Hälsoförmåner uppskattas

En bra tjänstepensionslösning handlar inte bara om den framtida plånboken utan även om att bygga trygghet här och nu i form av förmånliga hälsopaket, tack vare de försäkringar som ingår.

– Och det är precis här du som företagare kan gå lite längre, sticka ut och skapa tryggheten för dina medarbetare. Vi på Skandia har erbjudit förebyggande insatser till våra kunder under väldigt lång tid och det har vi sett har gett resultat; tillsammans med våra kunder har vi de senaste 15 åren mer än halverat medarbetarnas sjukfrånvaro. Därför har vi adderat en kostnadsfri förebyggande hälsoförsäkring till vår tjänstepension, säger Victoria.

Bredvid tjänstepensionen är hälsoförmånerna det som medarbetare uppskattar allra mest, framhåller Jenny, som snabb tillgång till rätt stöd när man behöver det.

– Det ska vara enkelt när man behöver stöd. Vår Hälsosluss är en kontaktyta med full sekretess, där man lätt får hjälp till de insatser och det stöd som man har behov av, säger hon.

Stärkt konkurrenskraft och lönsamhet

Att satsa på hälsa handlar även om företagets konkurrenskraft.

– Den dolda sjukfrånvaron, där människor är i arbete men inte presterar på den nivå som man kan förvänta sig, kostar otroliga summor. Förbyggande hälsoarbete minskar både kostnader och mänskligt lidande, säger Jenny.

Även det faktum att många känner oro för sin privatekonomi idag påverkar fokus och produktivitet på jobbet, framhåller Victoria.

– Vi får inte glömma bort att tillväxt skapas av friska och välmående medarbetare, vilket leder till mer lönsamma och växande företag, säger hon.

Anna håller med:

– I grunden handlar allt om människorna och hur vi kan få dem att uppnå sin fulla potential. Människans behov av säkerhet har ökat när vi lever i en så osäker värld. Det är viktigt att kunna visa att man är en trygg arbetsgivare, säger hon.

Vinn och vårda talangerna! Här är våra experters tips

1. Lägg kraft på en bra pensionspolicy

Den bör inkludera ekonomisk trygghet både här och nu och i framtiden. Har du redan vår tjänstepension med hälsoförsäkring kan du vara trygg med att du gjort ett bra val.

2. Lyft lönesamtalen

Nästa steg är att sticka ut som arbetsgivare och lyfta lönesamtalen till en ny nivå. Där du med stolthet presenterar och pratar om alla förmåner, som tjänstepensionen, inte bara lönesiffran.

3. Lyft även alla förmåner när ni rekryterar

Visa tydligt i rekryteringsprocessen hur ni kan erbjuda finansiell trygghet och lyft fram er tjänstepension och hälsoerbjudande här.

4. Hälsoarbete är ingen quick fix

Det behöver komma från högsta ledningen och vara integrerat i hela organisationen. Det gäller att ha tyngdpunkt på förebyggande arbete för både kropp och knopp och insatser oavsett problem i privatliv eller arbetsliv.

5. Utbilda cheferna

Så att de vet hur de kan jobba med fokus på förebyggande hälsoarbete.

Men också så att de kan lyfta fram er tjänstepension, ert hälsoerbjudande och era förmåner på ett bra och tydligt sätt för era medarbetare.

6. Sänk trösklarna för att få stöd vid ohälsa

Tipsa om vår Hälsosluss, ifall ni har tjänstepension hos oss, här kan medarbetare lätt får hjälp till rätt stöd.

7. Jobba med parallella insatser

...som är individanpassade.

Se vårt webinar: Nytt läge i kampen om talanger - så blir du en vinnare

Hälsoförsäkringen – på 1 minut

Här ser du hur hälsoförsäkringen funkar för dig eller dina medarbetare.

 
Ett friskt företag är ofta ett lönsamt företag

För många leder stress till långtidssjuk­skrivningar. Med förebyggande stöd och rådgivning går det att minska sjukfrånvaron. Därför har vi på Skandia tagit fram en hälso­försäkring som täcker både "prehab" och rehab.

Läs om hälsoförsäkringen

Andra läser också om

Till nyhetsarkivet