Så kan fler unga få chans att köpa sin första bostad
Ung, vuxen och stabil inkomst? Ändå är det inte helt självklart att dagens unga har råd att köpa sin första bostad. När kraven på amortering drar igång igen efter sommaren blir det återigen tuffare för förstagångsköpare att komma in på bostadsmarknaden. – Vår önskan är att unga skulle undantas kraven och amortera mindre till en början, säger Johanna Cerwall, vd för Skandiabanken.
De flesta unga delar en gemensam dröm: att ha råd att köpa sin allra första bostad. Vägen från vision till verklighet grusas dock inte sällan av snabba budgivningar efter intensiva visningshelger. Men ofta också av trösklar som bolånetak, bankernas krav på kalkylränta – och amorteringskrav.
– Kraven, som de är utformade nu, slår hårdast mot de som är nyast in på bostadsmarknaden, säger Johanna Cerwall.
Tips till dig som är på jakt efter din första bostad
Låna ihop med en förälder
Ett bostadslån är i många fall en förutsättning för att komma in på bostadsmarknaden då köerna för en hyresrätt är långa.
– Det allra bästa vore en fungerande hyresmarknad, men den finns inte, säger Johanna Cerwall.
– Ett bra sätt att ta sig in på bostadsmarknaden för dig som är ung är att ha en förälder som medlåntagare. Då tar vi hänsyn till bådas ekonomi, fortsätter Johanna Cerwall.
Att en förälder går in som medlåntagare på bostaden innebär att den är låntagare på samma villkor som den som bor i bostaden. Har man möjlighet att få stöttning på detta sätt så underlättar det möjligheten att kunna låna till en bostad. Det är bra att på förhand komma överens om hur de löpande kostnaderna ska fördelas och vad som gäller vid en eventuell försäljning.
Låna ihop med en förälder? Så funkar det
Spara till kontantinsats
För att få ett bolån beviljat behövs också en kontantinsats. Du får låna upp till 85 procent av bostadens värde. Resterande 15 procent betalar du själv, och det är det som kallas för kontantinsats. Om du har möjlighet är det bra att börja spara så tidigt som möjligt då det kan handla om mycket pengar.
Räkna och se hur mycket du behöver spara för att nå ditt mål
Om du har valt att ansöka om amorteringsfrihet fram till slutet av sommaren är ett smart tips, om möjligheten finns, att passa på att bygga upp ett sparande. Genom att lägga undan samma summa som du skulle ha amorterat kan du få en riktigt bra start på ditt sparande.
Amorteringsfritt till den sista augusti
Sedan förra våren har du kunnat ansöka om att få pausa din amortering, vilket betyder att du bara betalar för räntan på ditt lån. Det är fritt fram för alla att ansöka oavsett om bolånet är bundet eller rörligt, om ditt lån är nytt eller gammalt, men slopas efter den 31 augusti i år.
Bra att veta om amorteringsfrihet på bolånKöpa hus – här är tio viktiga saker att tänka på
Vill du förverkliga drömmen att få packa flyttkartonger, märka upp en nyckel i knippan och öppna dörren till ditt ... Läs mer
Funderar du på att köpa din första bostad? Här är några tips på vägen
Planerar du för att en dag uppfylla drömmen om ett eget boende? Som ny på bostadsmarknaden kan det kännas spännande och ... Läs mer
Bolånetrenden lockar – nu slipper du förhandla
Förhandlingsfria bolån ökar i popularitet. Allt fler upptäcker fördelarna med transparenta bolån och räknar fram sin ... Läs mer