Gå till innehåll

Fortsatt skakigt ekonomiskt läge – så kan sparandet påverkas

Världens finansmarknader präglas av osäkerhet efter Trumps tullpolitik, svagare tillväxtutsikter och stigande inflation. I en turbulent miljö gäller det att inte dras med i kortsiktiga svängningar, enligt vår makroekonom Seyran Naib Fransson.

Vår makroekonom Seyran Naib Fransson.

Globala spänningar, en svagare konjunktur och tullar från USA har skapat oro på världens marknader. Det märks i svängningar på börsen, ryckiga räntor och stigande mått på finansiell oro.

Donald Trumps ekonomiska politik har fått ett svalt mottagande under hans första tid tillbaka vid makten. En tidigare optimism kring USA:s styrka i världsekonomin har snabbt bytts mot tvivel. Samtidigt har dollarn försvagats, trots höga amerikanska räntor.

– Vi förväntar oss att finansmarknaderna fortsatt kommer att präglas av snabba kast, politiska utspel och svängande sentiment, säger Seyran Naib Fransson.

I bakgrunden pågår handelsförhandlingar mellan USA och andra länder, men i nuläget finns få tydliga besked. Det gör att osäkerheten består.

– Givet Trumps historik med att bryta avtal så talar det för att osäkerheten kommer att finnas kvar, även om nya handelsavtal sluts. Som sparare får man därför vara beredd på fortsatt turbulens på de finansiella marknaderna, säger Seyran Naib Fransson.

Sämre prognoser

Under inledningen av året såg förutsättningarna för hushåll och företag ljusare ut: inflationen närmade sig målet, reallönerna ökade och räntorna började sjunka. Men den trenden har vänt. IMF (Internationella valutafonden) har sänkt sina tillväxtprognoser och WTO (Världshandelsorganisationen) spår till och med att världshandeln minskar i år.

– Utsikterna för den globala tillväxten har försämrats, bland annat för att handelskriget trappats upp och skapat stor osäkerhet i den makroekonomiska utvecklingen, säger Seyran Naib Fransson.

Samtidigt stiger inflationsförväntningarna i kombination med svagare tillväxtsignaler, vilket gör det svårare för centralbanker att agera. USA:s centralbank Fed valde nyligen att lämna räntan oförändrad, men varnar samtidigt för att inflations- och tillväxtriskerna har ökat.

– Det speglar en försiktig linje där Fed försöker väga de kvarvarande inflationsriskerna mot tydliga tecken på en avmattande ekonomi, säger Seyran Naib Fransson.

Osäkert på kort sikt

För sparare innebär det en svårnavigerad miljö. De kortsiktiga utsikterna är osäkra, men på lång sikt har marknader historiskt återhämtat sig.

– Det viktigaste är inte att försöka tajma marknaden, utan att ha en tydlig plan och hålla sig till den. 

Om du sparar på lång sikt, som till pensionen, kan du med god marginal rida ut svängningarna. Historiskt har marknaden återhämtat sig efter varje nedgång, vilket vi redan sett tecken på i Sverige och Europa, säger Seyran Naib Fransson.

Men för den som sparar till något inom några år, som en bostad, kan det vara läge att minska risken.

– Då kan det vara läge att minska risken. Hur framtiden utvecklar sig vet ingen. Men att marknaderna fortsätter vara svängiga är högst troligt, säger Seyran Naib Fransson.

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter