Gå till innehåll

Se upp för vanliga pensionsfällan – så här parerar du den

Livet och karriären är sällan en raksträcka. I vår nya kartläggning synar vi hur ett vanligt livsval kan innebära flera tusenlappar mindre i pension. "Livsval är individuella, men det här är en pensionsfälla som är bra att känna till, för att på så sätt kunna parera och undvika oönskade ekonomiska effekter", säger vår pensionsekonom Mattias Munter.

Många väljer att gå ner i tid efter föräldraledighet och småbarnsår. Men att vid 39 års ålder, gå ner i arbetad tid till 80% och därmed få 80% av den pensionsgrundande inkomsten jämfört med om man hade fortsatt arbeta heltid påverkar pensionen. Närmare bestämt ger det 12-23% mindre i månaden som pensionär, visar vår nya rapport ”Karriärfokus – så lönar sig heltidsarbete i pensionskuvertet

– Mycket kan hända under ett arbetsliv och det är inte alltid så lätt att se de långsiktiga effekterna, inte minst på den framtida pensionen. Vi vill hjälpa människor att planera för det oförutsedda, för att på så vis skapa utrymme för ett arbetsliv som ibland tar lite krokiga vägar på sin väg mot pensionen, säger vår pensionsekonom Mattias Munter och tillägger:

– Livsval och prioriteringar i livet är helt individuella. Att satsa på karriär och löneutveckling innebär att andra värden missas och vice versa. Med kunskap kan man göra mer medvetna val och undvika oönskade ekonomiska effekter.

Få koll på din pension på en kvart här!

Kan tjäna 10 000 kr

I uträkningarna utgår vi från den totala pensionen inklusive tjänstepensionen och kollar på sex olika branscher i tre olika lönenivåer, i privat respektive offentlig sektor. Utfall för respektive yrkeskategori räknas ut för tre generationer – där olika pensionsavtal och lönelägen slår olika. 

Resultatet visar att unga civilingenjörer kan tjäna upp till 10 000 kronor mer per månad i pension genom att arbeta heltid, medan en äldre biblioteksassistent tjänar 3 000 kronor per månad i pension på samma val.

Eget sparande kan kompensera

Och en sak är säker, de yngre generationerna tjänar mest på att välja bort deltidsarbete.

– Ju tidigare jag förstår vad som bygger pension och hur olika livsval påverkar min framtid så kan jag fatta medvetna beslut, säger Mattias och fortsätter:

–  Även om ett karriärfokus är ekonomiskt gynnsamt kanske det inte passar alla, då kan ett eget sparande vara ett relativt enkelt sätt kompensera för deltidsarbete. Att jobba längre ger också stor effekt på pensionen och blir det verktyg som återstår om jag närmar mig pensionen och inte är nöjd med prognosen.

Kom igång med sparandet - vi hjälper dig

Så påverkas pensionen av deltidsarbete

Så gynnas pensionsinkomsten av heltid jämfört med en period av deltid**

Yrkesgrupper 70-talist (i % och kr) 80-talist (i % och kr) 90-talist (i % och kr)
Civilingenjör +16%, 7 100 kr +18%, 9 200 kr +23%, 10 650 kr
Receptarie +14%, 5 250 kr +13%, 4 700 kr +15%, 6 250 kr
Butikssäljare +14%, 4 050 kr +14%, 4 050 kr +15%, 5 250 kr
Psykiatrisjuksköterska +12%, 4 650 kr +13%, 4700 kr +15%, 6 700 kr
Studievägledare +12%, 4 100 kr +13%, 4 350 kr +15%, 6 150 kr
Biblioteksassistent +13%, 3 350 kr +15%, 3 850 kr +16%, 5 250 kr

 

4 råd för att skapa en krockkudde för din pension

1. Skaffa överblick

För det första gäller det att skaffa koll. En bit in i karriären kan din tjänstepension finnas spridd hos flera aktörer och ett bra ställe att börja för att få överblick är Minpension.se.

2. Kompensera med en buffert

Skapa en pensionsbuffert genom månadssparande som du låter dras via autogirot varje månad. När barnen flugit ut finns ofta ett bra utrymme att spara. På så sätt tar du höjd för oförutsedda karriärsstopp och för en eventuellt tidig pension.

Få bättre koll med vår pensionskalkylator som tar hänsyn till hela din pension. Förstå hur mycket du bör spara och vilken sparform som passar dina behov bäst. Få koll på en kvart här!

3. Jobba längre för en extra boost

Tänk på att varje år du jobbar påverkar din framtida pension. Så om du vill och har möjlighet kan det vara en bra idé att jobba på för att därmed öka pensionen. 70 är det nya 50, brukar det heta och ju längre du jobbar heltid desto mer pengar kommer du ha i plånboken när du går i pension.

4. Behåll nyfikenheten

Genom att ständigt utvecklas så ger du dig själv de bästa förutsättningarna för en lång karriär och därmed också en bra pension.

 

Vad kan ett månadssparande ge?

Hoppsan, ett fel uppstod

Andra läser om

Fler nyheter