Gå till innehåll
Skrivbord med läsplatta på

Deklaration – alla datum & tips

Är det snart dags att deklararera eller vill du veta mer om deklaration, skatteåterbäring och ränteavdrag? Här har vi samlat informationen du behöver och viktiga datum deklarationen och skatteåterbäringen 2024. 

Viktiga datum för deklarationen 2024

Vill du veta när deklarationen kommer eller när du tidigast kan få skatteåterbäringen? Du hittar alla viktiga datum inför årets deklaration här. 

3 mars : Skaffa digital brevlåda

Sista dagen för att beställa en digital brevlåda.

4–8 mars: Se din deklaration

Nu kan du logga in på skatteverket.se och se din deklaration. För dig som har en digital brevlåda kommer deklarationen också dit. Har du ingen digital brevlåda kan du se din deklaration som en pdf-fil när du loggar in på skatteverket.se.

19 mars: Nu kan du deklararera

Inkomstdeklaration 1 öppnar och du kan nu deklararera. Nu kan du deklarera! Du som har en e-legitimation kan logga in i Skatteverkets e-tjänst Inkomstdeklaration 1.

3 april: Sista dagen att godkänna deklarationen om du vill ha skattepengarna i april

Sista dagen att godkänna deklarationen om du vill ha dina dina skattepengar redan i april. Här kan du endast godkänna deklarationen, inte lägga till uppgifter eller göra ändringar i den. Du kan godkänna din deklaration i Skatteverkets app eller e-tjänst. 

8–12 april: Slutskattebesked

Skatteverket skickar slutskattebesked till dig som godkänner din deklaration digitalt utan ändringar senast den 30 mars. Du får ditt slutskattebesked oavsett om du har skatt kvar att betala eller inte. Du som inte har digital brevlåda får slutskattebeskedet med posten 1–3 veckor senare.

9–12 april: Första möjliga utbetalning av skatteåterbäringen

Redan nu kan du som godkände din deklaration digitalt senast 3 april få din skatteåterbäring. det gäller dig som inte gjorde ändringar eller tillägg och som har skatt att få tillbaka.  

2 maj: Sista dagen att deklarera!

Om du inte har anstånd är det här absolut sista dagen att deklarera. 

16 maj: Sista dagen för dig med anstånd

Har du fått anstånd för att deklarera senare är det här sista dagen att deklarera. 

4–7 juni: Utbetalning för dig som deklarerade senast 2 maj

Skatteverket betalar ut skatteåterbäringen till dig som deklarerat senast den 2 maj och vars deklaration har godkänts.

12 september: Inbetalning av kvarskatt

De flesta som har skatt att betala ska göra det senast den senast detta datum. Har du kvarskatt att betala får du information om exakt datum för inbetalning i ditt slutskattebesked.

Tips inför deklarationen

  • Få deklarationen digitalt: Skaffa en digital brevlåda 
  • Skattekonto: Anmäl skattekonto hos Skatteverket för utbetalning av skatteåterbäring.
  • Aktier eller fonder: Om du sålt aktier eller fonder under året som inte ligger i ett investeringssparkonto måste du redovisa din vinst eller förlust på försäljningen. Det står på din deklaration om du har några såna uppgifter att redovisa.
  • Ränteavdrag: Makar/sambor som har gemensamt betalningsansvar för lån behöver inte dela på ränteavdragen med hälften var. Det går bra att fördela om avdragen mellan sig. Kom bara ihåg att ändra avdragsbeloppen i bådas deklarationer.
  • Rot- och rutavdraget: Sammanlagt högst 75 000 kr per person och år. Högst 50 000 kronor får vara rotavdrag.
  • Avdrag för privat pensionssparande: Finns inte längre. Nu finns andra sparformer för pensionen, till exempel investeringssparkonto eller kapitalförsäkring.
  • Fler avdrag: För att få full koll på vilka avdrag du kan ha rätt att göra så har Skatteverket tagit fram ett avdragslexikon för privatpersoner.