Gå till innehåll
Person bygger torn med träklossar

Att spara på ISK och värdepappersdepå

För dig som har ett ISK eller en värdepappersdepå hos oss har vi samlat matnyttig information om hur du kommer igång med ditt sparande, aktie- och fondinspiration, samt tips på hur du anpassar din depå efter dina behov.

Kom igång Tips för ditt sparande

Kom igång...


Plustecken

Sätt in pengar

För att kunna köpa aktier och fonder behöver du först föra över pengar till din ISK eller värdeppappersdepå.

Du som har ett bankkonto i Skandiabanken kan föra över pengar utan fördröjning.

Vill du hämta pengar från en annan bank anmäler du ett nytt konto innan du registrerar din överföring. Sedan tar det ungefär två bankdagar innan pengarna finns på din ISK eller värdepappersdepå.

Överför pengar
Två pilar pekar åt motsatta håll

Välj depåkategori

Varje depå är kopplad till någon av pris­kategorierna Mini, Plus eller Premium. Kategorierna är utformade för att matcha hur stora affärer du gör. En ny depå placeras i kategori Mini, som passar bra för affärer upp till ­24 000 kr.

Du kan när som helst välja en ny kategori för din depå, ändringen tar 1-2 bankdagar. I vår prislista kan du hitta den kategori som passar bäst för dina kommande affärer.

Ändra depåkategori
Kurva i linjediagram pekar uppåt

Månadsspara i fonder

Det är en enkel och smidig lösning att skapa en löpande månadsinvestering i fonder. Välj vilket belopp du vill föra över varje månad, vilket datum det ska ske och vilka fonder som pengarna ska investeras i. Sen kan du lugnt luta dig tillbaka.

Du kan när som helst ändra belopp eller välja nya fonder för kommande överföringar.

Minsta belopp att månadsspara är 200 kr.

Månadsspara i fonder

Vad kan ett månadssparande ge?

Hoppsan, ett fel uppstod

Tips för ditt sparande


Tänk på! Handel med finansiella instrument är en risk. Du kan förlora dina insatta pengar. Läs mer här

Hand lägger bollar i glasskål

Aktier, fonder eller båda?

På ditt ISK eller värdepappersdepå kan du handla med aktier i svenska och nordiska bolag listade på bl.a. Nasdaq Stockholm och First North, eller fonder från Skandia och andra välrenommerade fondbolag.

Vilken investeringsstrategi som passar dig beror på din tidshorisont och hur mycket risk du är villig att ta. En bra utgångspunkt är att sprida risken och investera i flera olika bolag och marknader, t.ex. genom att spara i viss andel aktier och viss andel fonder.

Aktielistan Fondlistan

Fondtoppen – mest köpta och sålda fonderna

De mest köpta fonderna i maj bland våra utvalda fonder

  1. Skandia Europa Exponering
  2. Skandia Time Global
  3. Skandia Global Exponering
  4. Skandia Sverige Exponering
  5. Skandia Japan Exponering

Tänk på! Att köpa fonder innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina insatta pengar. Läs mer här

  1. Skandia Försiktig
  2. BlackRock Natural Resources
  3. BlackRock World Gold
  4. Schroder China Opportunities
  5. Skandia Realränta

Tänk på! Listorna bör inte användas för att fatta enskilda investeringsbeslut. 

Världskarta

Få koll på marknaden

Sparar du på kort eller lång sikt? Tittar du brett på flera marknader eller investerar du i ett specifikt segment?

Våra experter analyserar marknaden kontinuerligt och delar med sig av sina insikter i våra utskick Placeringsutsikter och Marknadsbrev.

Placeringsläget just nu
Löv med siffror på

Enkelt månadssparande

Vill du börja spara i fonder men är osäker på vilka du ska välja? För dig som är ny på området har vi gjort det enkelt och tagit fram tre olika mixfonder att välja mellan.

Välj rätt mixfond för dig utifrån tidshorisont och risknivå för ditt sparande. 

Enkelt månadssparande

Hantera din depå


Namnge dina konton

Om du har flera investeringssparkonton eller värdepappersdepåer och vill få en enklare överblick, kan du enkelt byta namn på dina depåer. Du namnger depån under fliken Hantera depå på sidan Mina Depåer när du loggat in.

Under Mina Depåer kan du även ändra depåkategori om det passar ditt sparande bättre, eller hämta en fullmakt om du vill att någon annan ska kunna hantera din depå.  

Gå till Mina Depåer

Flytta värdepapper till din depå

Om du vill samla alla dina värdepapper i din depå hos oss fyller du i en blankett och skickar portofritt till oss.

När du flyttar aktier eller fonder från en värdepappersdepå till ett ISK eller ny depå, måste du deklarera flytten som om en försäljning skett och betala skatt på eventuell vinst. Om dina värdepapper flyttas mellan två ISK beskattas inte detta (utöver den vanliga schablonskatten).

 

Skicka blanketten portofritt till:

Frisvar
Skandia Dokumenthantering
R813 
110 00 Stockholm 

Köp enligt fördelning

Vill du återkommande göra köp i en portfölj som innehåller många olika fonder – och fritt kunna välja tidpunkt och belopp för varje köp? Använd då vår funktion för att välja fonder och skapa en fördelning.

När du vill handla anger du ett totalbelopp som fördelas automatiskt och skapar köpordrar för alla fonder samtidigt.

Välj fonder och fördelning

Insättningsgaranti

Likvida medel på Investeringssparkonto (ISK) och Värdepappersdepå omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kontohavare har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp om högst 1050 000 kronor. Utöver detta belopp kan kontohavare enligt lag under vissa förutsättningar få ersättning för vissa insättningar som hänförs till särskilt angivna händelser, t.ex. försäljning av privatbostad, med högst 5 miljoner kronor. Riksgälden betalar ut ersättningen inom 7 arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. Läs mer hos Riksgälden.

Investerarskydd

För finansiella instrument i Investeringssparkonto (ISK) och Värdepappersdepå gäller det statliga investerarskyddet vilket ger ersättning för förlorade tillgångar upp till 250 000 kronor per kund och institut i händelse av konkurs. Nämnda ersättning kan även innefatta medel som mottagits med redovisningsskyldighet. En investerare som vill ha ersättning enligt det statliga investerarskyddet ska framställa sitt krav till garantimyndigheten senast ett år från dagen för konkursbeslutet. Garantimyndigheten ska betala ut ersättning till en investerare snarast möjligt men senast två veckor efter det att ersättningen slutligt har fastställts. Läs mer hos Riksgälden.