Gå till innehåll
Färgglad ballong

Gör något för din pension på Pensionens dag!

Det är hög tid att pensionerna också uppmärksammas med en alldeles egen dag. Vi är därför initiativtagare till Pensionens dag – Sveriges första temadag som tar ett helhetsgrepp om pension. Dagen infinner sig den 17 april varje år och premiär för dagen var i april 2022.  

Välkomna till vårt seminarium!

Datum och tid: Måndagen den 17 april kl. 08.30-09.30
Plats: Lindhagensgatan 86, Stockholm
Du anmäler dig här!

Vilka konsekvenser får de förändringar som genomförts utanför pensionssystemet på längre sikt? Lönar det sig fortfarande lika mycket att ha ett fokus på karriären för att få en bra pension? Och hur kommer det sig att det är så tyst i pensionsfrågan nu – har pensionsgruppen spelat ut sin roll?

Lyssna till ett samtal med Anna Pettersson Westerberg (M), statssekreterare hos socialförsäkringsminister Anna Tenje (M), Martina Johansson (C), Centerpartiets företrädare i pensionsgruppen, Therese Svanström, ordförande för TCO, Lisa Gemmel, skribent och författare till rapporten Knegarpension.

Medverkar gör även vår pensionsekonom Mattias Munter som kommer att presentera en ny rapport från oss på temat "lönar det sig att arbeta?" samt sparprofilen och entreprenören Andra Farhad som delar med sig av vanliga frågor om pension från hennes följare. 

Samtalen leds av nyhetsmagasinet Fokus politiske chefredaktör Johan Hakelius

Checklista – så tillbringar du Pensionens dag på bästa sätt

  • Med rätt verktyg behöver det inte ta mer än 15 minuter att få bättre koll. Vår tjänst för digital pensionsrådgivning gör det enklare att göra medvetna val här och nu. Verktyget går bland annat igenom önskad pensionsnivå och hur aktiv du som sparare vill vara. Därefter får du förslag på ett sparande som passar just dig.

  • Att månadsspara är ett smart sätt att spara där du kan bygga upp ett pensionskapital över tid. Enklast är att sätta i gång med ett månadssparande som dras direkt när lönen kommer. Pengar du inte märker av är pengar du inte saknar, eller hur? En riktigt bra grej med att månadsspara är att lite mindre belopp kan växa till stora summor med tiden och ränta på ränta-effekten.   

  • Tjänstepensionen utgör en stor del av din framtida pension. Så för att kunna leva gott även efter karriären bör du se till att ha tjänstepension via din arbetsgivare. Om inte bör du förhandla med din arbetsgivare om högre lön för att kunna kompensera med ett privat sparande.

  • Välj mer försäkringsskydd (familjeskydd/efterlevandeskydd/livförsäkring) om familjen är mest beroende av just din inkomst. Läs mer om vår livförsäkring här.

  • En hög aktivitet gör att du kan placera smalare. Fundera även i vilket typ av sparande du vill spara i. Vill du exempelvis spara i räntefonder eller aktier? Ta reda på mer här.

  • Se regelbundet över dina fondval inom premie- och tjänstepensionen. Fördelningen mellan aktie- och räntefonder kommer till största del att avgöra hur stor avkastningen blir men också hur mycket det kommer att svänga. Ju längre ifrån pensionen du är, desto högre risk kan du ta. I oroliga tider kan det vara bra att välja en tryggare sparform för ditt sparande. Ett sparande med garanti.

  • Varje år och varje lön räknas för pensionen! Och deltidsarbete är en riktig pensionsfälla. Det kan därför vara en bra idé att kompensera med extra sparandeför den som jobbar deltid eller tar ett större ansvar för livspusslet.

  • För dig som är höginkomsttagare kan löneväxling vara det allra bästa tjänstepensionssparandet. Att löneväxla innebär att du avstår delar av bruttolönen och i stället förstärker din tjänstepension. Kom ihåg att du efter löneväxlingen inte ska ha en lön under 47 748 kr (för 2022) per månad för att inte den allmänna pensionen ska påverkas negativt.

Så undviker du pensionsfällor

Vanliga pensionsfällor sänker pensionen med upp till 30 procent 

I samband med Pensionens dag 2022 presenterade vi en rapport som demonstrerar hur vanliga livsbeslut du tar idag får långsiktig effekt på din pension. 

Rapporten visar att deltidsarbete under småbarnsåren, tidig pension och sen etablering på arbetsmarknaden kan sänka pensionen med mellan 24-31 procent. 

Rapporten visar dessutom att kvinnor, som statistiskt sett drabbas av fällorna i större utsträckning än män, riskerar att gå miste om flera miljoner kronor i pensionskapital. 

Ladda ner rapporten här!