Gå till innehåll

Gör något för din pension på Pensionens dag!

Det är hög tid att pensionerna också uppmärksammas med en alldeles egen dag. Vi är därför initiativtagare till Pensionens dag – Sveriges första temadag som tar ett helhetsgrepp om pension. Vi vill sprida kunskap så att fler kan göra aktiva val för en bättre pension. Dagen infinner sig i april varje år och premiär för dagen var i april 2022.  

Lyssna på vår podd: Specialavsnitt om jämställda pensioner

I samband med Pensionens dag släpper vi ett nytt specialavsnitt om jämställda pensioner i vår sparpodd En påse pengar. Lyssna på samtalet med jämställdhetsprofilen Emma Knaggård Wendt och vår pensionsekonom Mattias Munter som pratar om att vi måste våga prata om pengar, vanliga pensionsfällor och hur små beslut kan göra stor skillnad på sikt. Lyssna för att få tips om hur du kan tänka kring jämställda pensioner!

Checklista – så tillbringar du Pensionens dag på bästa sätt

  • Med rätt verktyg behöver det inte ta mer än 15 minuter att få bättre koll. Vår tjänst för digital pensionsrådgivning gör det enklare att göra medvetna val här och nu. Verktyget går bland annat igenom önskad pensionsnivå och hur aktiv du som sparare vill vara. Därefter får du förslag på ett sparande som passar just dig.

  • Tjänstepensionen utgör en stor del av din framtida pension. Så för att kunna leva gott även efter karriären bör du se till att ha tjänstepension via din arbetsgivare.

  • Att månadsspara är ett smart sätt att spara där du kan bygga upp ett pensionskapital över tid. Enklast är att sätta i gång med ett månadssparande som dras direkt när lönen kommer. Även mindre bleopp kan växa till stora summor med tiden och ränta på ränta-effekten.

  • Välj mer försäkringsskydd (familjeskydd/efterlevandeskydd/livförsäkring) om familjen är mest beroende av just din inkomst. Läs mer om vår livförsäkring här.

  • Fundera på vilken typ av sparande som passar dig bäst. Vill du exempelvis välja Skandia Liv (traditionell förvaltning), spara i fonder eller välja aktier själv? Ju mindre aktiv du vill vara, desto bättre behöver du sprida dina risker. Ta reda på mer här.

  • Se regelbundet över dina placeringsval inom premie- och tjänstepensionen. Risknivån, enkelt uttryckt fördelningen mellan aktier och räntor, kommer till största del att avgöra hur stor avkastningen blir sett över hela spartiden men också hur mycket det kommer att svänga på vägen. Ju längre ifrån pensionen du är, desto högre risk kan du ta. Lär dig om sparande med garanti.

  • Varje år du jobbar och varje lön räknas för pensionen! Och långvarigt deltidsarbete är en riktig pensionsfälla. Även återkommande vab-dagar är en fälla och här finns en poäng för föräldrar att dela lika. Det kan därför vara en idé att kompensera med extra sparande för den som jobbar deltid, tar fler vab-dagar eller tar ett större ansvar för livspusslet.

  • För dig som är höginkomsttagare kan löneväxling vara det allra bästa tjänstepensionssparandet. Att löneväxla innebär att du avstår delar av bruttolönen och i stället förstärker din tjänstepension. Kom ihåg att du behöver ha en lön över 51 300 kronor per månad för att inte den allmänna pensionen ska påverkas negativt.

  • Om man inte är nöjd med pensionsnivån kvarstår alltid alternativet att försöka stanna kvar på arbetsmarknaden och jobba längre om det är möjligt.

Svenskarnas tankar om pensionen

Tre av fyra svenskar funderar någon gång i veckan på sin pension. Samtidigt uppger var fjärde person att de aldrig funderar på sin pension. Det visar en ny undersökning* från Novus gjord på uppdrag av Skandia. Ett tydligt mönster som bekräftas av undersökningen är även att intresset för pensionen ökar med stigande ålder. 

Undersökningen visar också att intresset för pension och planering skulle kunna öka om fler hade tillgång till bättre information om hur den framtida pensionen påverkas vid olika pensionsåldrar eller uttagsalternativ. Det uppger fyra av tio svenskar.

Om vi kunde öka intresset för pension även i yngre åldrar så skulle möjligheten att utjämna många av de inkomstskillnaderna vi ser bland pensionärer också kunna öka inte minst skillnaden mellan kvinnor och mäns pension. Att tre av fyra någon gång funderar över sin pension är i grunden positivt, men att också göra aktiva pensionsval tidigt i livet kan göra stor skillnad. Det säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.  

*Undersökningen är genomförd via webbintervjuer av Novus på uppdrag av Skandia 29 mars – 4 april 2024.