Skandia värd för valrörelsens stora debatt om äldrefrågor
Tisdag 23 augusti genomfördes valrörelsens kanske viktigaste debatt om äldrefrågor – denna gång i Skandias lokaler. Debatten samlade partiledare och talespersoner för alla de åtta riksdagspartierna som tillsammans diskuterar frågor som rör pension, äldreomsorg och ålderism.

Bild: Frans Lindelöw, koncernchef Skandia.
– Jag tycker att frågor som rör pension och livet som pensionär förtjänar en framskjuten plats i valrörelsen. Även om pensionsdebatten ofta kretsar kring ekonomi så är frågorna större än kronor och ören. Det finns både utmaningar och möjligheter när det gäller frågor som exempelvis arbetsmarknad, hälsa eller sparande för de som fyllt 65, sa Skandias koncernchef Frans Lindelöw, som inledde partiledardebatten.
Han fick medhåll av socialminister Lena Hallengren (S).
– Jag vill tacka så jättemycket för möjligheten att vara här och verkligen både tala om pensioner och äldreomsorg. Det är frågor som inte kanske får den uppmärksamhet i valrörelsen som de faktisk förtjänar, sa hon.
Bild från vänster: Nooshi Dadgostar (V) och Lena Hallengren (S).
Äldreriksdagen (som du kan se i sin helhet längst ned i artikeln) genomförs för tredje året i rad och är ett samarbete mellan PRO, SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna, tillsammans med nyhetssajten News55.se.
– För oss är det så självklart att den som har slitit ett helt arbetsliv och byggt upp det samhälle i har också ska kunna ha en trygg ålderdom, säger Per Bolund (MP).
Kristdemokraternas Ebba Busch pekar på vikten av att spara till pensionen.
– Har man en inkomst där det är möjligt att göra aktiva val: gör det! Jag talade till unga som tog studenten i våras och sa att ”sätt er in i pensionssystemet, det är snårigt men börja investera i framtiden redan nu”, säger hon och tillägger att det är ”extremt viktigt att i alla lägen premiera sparande framför slösande".
Bild: Ebba Busch (KD) och debattens moderator Sverker Olofsson.
Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet, talar om vikten av att ge människor möjlighet att ”skapa lite frihet”.
–Även personer med små resurser måste ha möjlighet att pensionsspara. Vi måste verkligen bli bättre på att gynna människors möjlighet att skapa sin egen buffert också samtidigt som vi stärker bufferten för alla. I båda fall handlar det om långsiktighet, säger han.Bild från vänster: Per Bolund (MP) och Martin Ådahl (C).
Bild från vänster: Mats Persson (L), Camilla Waltersson Grönvall (M), Ebba Busch (KD) och Oscar Sjöstedt (SD).
Här kan du se hela debatten:
Andra läser om

”Skandia Liv ger skydd i oroliga tider”
Det senaste året har vi sett stigande inflation, centralbanker som kraftigt höjer räntorna och nu senast oroligheter i ... Läs mer

Varför är det stökigt på marknaden – och hur ska jag tänka nu?
Senaste tiden har bjudit på turbulens. ”Man ska dock komma ihåg att även om dessa marknader är påfrestande så kan de ... Läs mer

Hurra! Vi är Årets livförsäkringsbolag: “Väldiversifierad portfölj, god återbäring och grönt hållbarhetsbetyg”
För sjätte året får vi den fina utmärkelsen ”Årets livförsäkringsbolag” från Söderberg & Partners, när de utser de ... Läs mer