Gå till innehåll

Nytt samarbete ska sänka tröskeln in på bostadsmarknaden

För att göra det möjligt för fler förstagångsköpare att kunna köpa en egen lägenhet drar vi nu i gång ett nytt samarbete med Bosam. ”Den här typen av innovativa lösningar kan bidra till att sänka trösklarna på bostadsmarknaden”, säger Johanna Cerwall, vd på Skandiabanken.

Samarbetet, som inleds under hösten, går ut på att vi efter en vanlig kreditbedömning kommer kunna erbjuda bolån till kunder som köper en lägenhet i en Bosam-förening – och där föreningen står för en större del av lånet än i en traditionell förening.

– Det här samarbetet ger oss möjlighet att konkret kunna bidra till att framför allt fler yngre kan köpa ett eget boende med mindre egen insats, och i en förening med en högre grad av ekonomisk förutsägbarhet jämfört med traditionella bostadsrättsföreningar, säger Johanna Cerwall.

"Mindre påverkan på hushållens ekonomi"

Bosam-modellen bygger på att bostadsrättsföreningen står för en större del av lånet än i en traditionell förening. Bosam ger ut föreningslån med fast ränta och fast amorteringsplan. Lånen har en löptid på 20 år och finansieras av välkända, institutionella investerare med långsiktig investeringshorisont.  

Vårt förhandlingsfria bolån passar väldigt bra ihop med Bosams föreningslån. Den lägre lånebördan för bolånetagaren ger inte bara fler personer möjlighet till bostad utan gör också att stigande räntor får en mindre påverkan på hushållens ekonomi, fortsätter Johanna Cerwall.

Läs mer om Bosam

Andra läser om...

Till nyhetsarkivet