Pensionens dag – ny temadag om pensioner
Den 6 april är det premiär för Pensionens dag! En dag med syftet att bidra med inspel till pensionsdebatten och uppmärksamma hela pensionssystemet, från den allmänna pensionen och tjänstepensionen till det egna sparandet, så att fler kan göra mer välinformerade aktiva val för en bättre pension.

Pensionens dag ska i april varje år för att återkommande påminna oss om att göra aktiva val kopplat till den egna pensionen. Det kan exempelvis handla om att få koll på sina tjänstepensionsval eller att starta ett eget pensionssparande.
– De flesta av oss kan se fram emot att leva 20-25 år av livet som pensionär. Hur praktfulla dessa år blir styr vi till stor del själva. Vi vill därför inspirera fler till att se över möjligheterna med sin egen pension. Genom att viga en särskild dag till pensionerna hoppas vi kunna göra det lite mer lättillgängligt och engagerande, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.
Missa inte vårt seminarium!
Lyssna på ett samtal om hur pensionen följer oss genom livet inför en valrörelse med pensionsfrågan i fokus.
3 av 10 svenskar pensionssparar inte
Enligt en ny undersökning, utförd av Novus på uppdrag av Skandia, svarar 29 procent av svenskarna att de inte pensionssparar och enbart 37 procent känner sig insatta i sin framtida pension. Undersökningen visar dessutom att det finns ett stort gap mellan den önskade pensionsnivån och den förväntade pensionen: fler än varannan tillfrågad (54 %) vill ha en pension på 80 procent eller mer av sin slutlön men inte ens var tionde (8%) tror att de faktiskt kommer att nå den nivån.
– Många anser att de inte har råd att pensionsspara och många uppger att de regelbundet tar från sitt pensionssparande för att bekosta annat. Samtidigt har det egna ansvaret och möjligheterna att påverka din pension genom aktiva val aldrig varit större. Det gäller för den allmänna pensionen såväl som för den så viktiga tjänstepensionen. Ett bra sätt att nyttja Pensionens dag är att skaffa koll på din pension och vilka valmöjligheter som finns, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.
3 tips på hur du kan tillbringa Pensionens dag den 6 april
1. Börja lägga ditt pensionspussel
Men hjälp av ditt BankID kan du enkelt logga in på minPension.se. Tjänsten hjälper dig att enkelt få överblick över alla delar av din pension. Vill du göra något ytterligare? Kanske starta ett sparande? Ta hjälp av en rådgivare!
2. Pensionsdejta din partner
Ta en fika tillsammans med din respektive och prata igenom era individuella pensionsprognoser. Hur ser ni exempelvis på föräldraledighet och vabb? Kompensera med ett extra sparande för den som tar större ansvar för livspusslet.
3. Delta på seminarium på tema pensionsfällor
Vi och magasinet Fokus bjuder in till seminarium om pensionsfällor i livet med bland andra journalisterna Ebba von Sydow och Marianne Rundström. På seminariet medverkar även socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S), och Maria Malmer Stenergard (M) ordförande i socialförsäkringsutskottet och talesperson för pensionsfrågor. Lyssna på ett samtal om hur pensionen följer oss genom livet inför en valrörelse med pensionsfrågan i fokus. Läs mer och anmäl dig här.
Andra läser om

Skakig omvärld – så kan du tänka när det svänger på börsen
Det har varit turbulent på börsen den senaste tiden. Hur ska du tänka kring ditt långsiktiga sparande när det svänger ... Läs mer

Monica gick i pension – men jobbar fortfarande!
Möt den långsiktiga jobbonären som väljer livsekonomi snarare än pension. Läs mer

Driver du eget? Här är avdragen som kan lyfta din framtida pension
Som egenföretagare kan du minska skatten och öka sparandet med rätt avdrag. Men det finns fler saker du bör tänka på, ... Läs mer

Vad innebär löneväxling och vem tjänar på det?
Löneväxling till tjänstepension är en förmån många har dålig kunskap om – men som långsiktigt kan ha stor påverkan på ... Läs mer

Bygg en tryggare pension med snabb årlig överblick
En kvart är allt som krävs för att få koll på pensionen. Små insatser varje år kan ge stora resultat. Vår ... Läs mer