Gå till innehåll

Pensionens dag – ny temadag om pensioner

Den 6 april är det premiär för Pensionens dag! En dag med syftet att bidra med inspel till pensionsdebatten och uppmärksamma hela pensionssystemet, från den allmänna pensionen och tjänstepensionen till det egna sparandet, så att fler kan göra mer välinformerade aktiva val för en bättre pension.

Färgglad balong

Pensionens dag ska i april varje år för att återkommande påminna oss om att göra aktiva val kopplat till den egna pensionen. Det kan exempelvis handla om att få koll på sina tjänstepensionsval eller att starta ett eget pensionssparande.

– De flesta av oss kan se fram emot att leva 20-25 år av livet som pensionär. Hur praktfulla dessa år blir styr vi till stor del själva. Vi vill därför inspirera fler till att se över möjligheterna med sin egen pension. Genom att viga en särskild dag till pensionerna hoppas vi kunna göra det lite mer lättillgängligt och engagerande, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

Missa inte vårt seminarium!

Lyssna på ett samtal om hur pensionen följer oss genom livet inför en valrörelse med pensionsfrågan i fokus.

Anmäl dig här!

3 av 10 svenskar pensionssparar inte

Enligt en ny undersökning, utförd av Novus på uppdrag av Skandia, svarar 29 procent av svenskarna att de inte pensionssparar och enbart 37 procent känner sig insatta i sin framtida pension. Undersökningen visar dessutom att det finns ett stort gap mellan den önskade pensionsnivån och den förväntade pensionen: fler än varannan tillfrågad (54 %) vill ha en pension på 80 procent eller mer av sin slutlön men inte ens var tionde (8%) tror att de faktiskt kommer att nå den nivån.

– Många anser att de inte har råd att pensionsspara och många uppger att de regelbundet tar från sitt pensionssparande för att bekosta annat. Samtidigt har det egna ansvaret och möjligheterna att påverka din pension genom aktiva val aldrig varit större. Det gäller för den allmänna pensionen såväl som för den så viktiga tjänstepensionen. Ett bra sätt att nyttja Pensionens dag är att skaffa koll på din pension och vilka valmöjligheter som finns, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

3 tips på hur du kan tillbringa Pensionens dag den 6 april

1. Börja lägga ditt pensionspussel

Men hjälp av ditt BankID kan du enkelt logga in på minPension.se. Tjänsten hjälper dig att enkelt få överblick över alla delar av din pension. Vill du göra något ytterligare? Kanske starta ett sparande? Ta hjälp av en rådgivare!

2. Pensionsdejta din partner

Ta en fika tillsammans med din respektive och prata igenom era individuella pensionsprognoser. Hur ser ni exempelvis på föräldraledighet och vabb? Kompensera med ett extra sparande för den som tar större ansvar för livspusslet.

3. Delta på seminarium på tema pensionsfällor

Vi och magasinet Fokus bjuder in till seminarium om pensionsfällor i livet med bland andra journalisterna Ebba von Sydow och Marianne Rundström. På seminariet medverkar även socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S), och Maria Malmer Stenergard (M) ordförande i socialförsäkringsutskottet och talesperson för pensionsfrågor. Lyssna på ett samtal om hur pensionen följer oss genom livet inför en valrörelse med pensionsfrågan i fokus. Läs mer och anmäl dig här.

 

Andra läser om

Fler nyheter