Gå till innehåll

Då ska du binda räntan – och så gör andra just nu

Den senaste tiden har många banker höjt sina bolåneräntor på grund av stigande marknadsräntor. Även om räntorna i ett historiskt perspektiv fortsatt är mycket låga så har många ändå valt att binda hela eller delar av sina bolån. Går du i tankar att binda? Så här ska du tänka.

Plånbok och solglasögon på ett bord

Hos oss ser vi en tydlig trend att många kunder väljer att binda sina lån. I januari 2022 valde hela 53 % av våra nya bolånekunder att binda sitt bolån på mer än 3 månader, jämfört med 19 % i januari 2021. 

Då kan det vara smart att binda räntan

 

1. När bolåneräntorna är låga  
 
Vanligtvis får du en något högre ränta om du väljer en bunden ränta istället för en rörlig ränta, eller som hos oss, en ränta med den kortaste bindningstiden på 3 månader. Men det finns ingen garanti för att 3-månaders räntan alltid ligger under räntorna med längre löptider. En ränta med kort bindningstid kan snabbt stiga om marknadsräntorna går upp.  
 
Det kan därför vara bra att binda bolånet på en längre löptid när räntorna är låga. Men det är alltid en bra idé att jämföra bolåneräntor för olika bindningstiderna eller räkna på din ränta i vår bolånekalkyl innan du bestämmer dig.  
 
 
2. När du vill ha koll på månadskostnaden  
 
Om du med säkerhet vill veta vad din räntekostnad kommer att vara under en längre period eller om du har små marginaler i din ekonomi kan det vara skönt att veta hur stor räntekostnaden blir de närmaste åren. Då kan det vara en bra idé att binda räntan på lånen under en längre period även om räntekostnaden kan bli något högre.  
 
3. När du planerar att bo kvar  
 
Du kan komma att få betala ränteskillnadsersättning till banken om lånet måste lösas i förtid, det kan t.ex. hända om du väljer att sälja den bostad som ligger till säkerhet för de bundna lånen eller om du vill flytta bolånet. Fundera därför över hur länge du ska bo i din nuvarande bostad innan du bestämmer bindningstid. Om du planerar att flytta snart kan det vara bra att välja en kortare bindningstid på lånet. Men om du hittat en bostad där du trivs och vill bo länge kan det vara värt att fundera över att binda räntan på en längre bindningstid.  

 

 

 

Räkna på din ränta


Statistiken avser total bolånevolym för personer som beviljats bolån under 2021 i Skandia. Lån med flera låntagare är bortsorterade

Mer om effektiv ränta och hur vi har räknat

Den effektiva räntan är lånets totala kostnad uttryckt som en årsränta, alltså vad det kostar om man slår ut räntan över året, inklusive avgifter. Exemplet är baserat på Skandias lägsta ränta med tecknad tjänstepension, en bindningstid på 1 år, en belåningsgrad på upp till 60 % av bostadens värde, ett bostadspris på 4 000 000 kr och en kontantinsats på 40 %, ett lånebelopp 2 400 000 kr, månadsvis betalning via autogiro (totalt 600 avbetalningar) och återbetalningstid 50 år. Totalt ger detta en månadskostnad om 6 060 kr (inkl. amortering om 4 000 kr) och en total kreditkostnad om 3 019 040 kr utan hänsyn till ev. skatteavdrag.

Andra läser om...

Till nyhetsarkivet