Gå till innehåll

Bygg gemenskap på jobbet med psykologisk trygghet - hinn mer och må bättre

Forskningen är tydlig: vänlighet och samhörighet på jobbet gör underverk för både individer och företag. Det lyfte Katarina Blom, legitimerad psykolog och författare till boken Tillsammanseffekten, i vårt webinar "Hållbar hälsa i en ny hybridvärld". Här är tre nycklar till att skapa en produktiv, kreativ och hälsosam höst - tillsammans.

Att slita sig från skärmen då och då för att snacka med kollegorna (kanske över en kopp kaffe) - ställa dumma frågor, bjuda på misstag och vad som är tufft, och bara lära känna varandra bättre, är inte bortkastad tid. Tvärtom.

Det finns starkt forskningsstöd för att vår sociala hälsa är viktig för att vi ska må bra både mentalt och fysiskt. Goda realtioner är bland det viktigaste för vår lycka, vår fysiska hälsa och fungerar som en mental krockkudde i svåra utmaningar.

Mer motståndskraft

Det här lyfte Katarina Blom, legitimerad psykolog och författare till boken Tillsammanseffekten, i vårt webinar "Hållbar hälsa i en ny hybridvärld" där hon och flera andra experter delade spaningar och insikter för att skapa hållbar hälsa på jobbet (se det här).

Goda relationer gör oss också mer motståndskraftiga att hantera svåra förändringar.

Trevlighet lönar sig

Ohövlighet, att människor inte är trevliga mot oss, minskar hur mycket vi anstränger oss på jobbet, vi tappar arbetstid för att oroa oss, engagemanget för organisationen minskar - och vi börjar se oss om efter ett nytt jobb. Trivs vi inte socialt får vi även ett stresspåslag i kroppen.

Eller, omvänt: Att människor INTE är otrevliga ökar vår trivsel, vår hälsa, och vår produktivitet.

Så bygg grunden för en riktigt bra höst genom att satsa på de sociala relationerna till dina kollegor - och hjälps åt att bygga psykologisk trygghet.

Stärk gemenskapen på jobbet - Katarinas tips

I vårt webinar "Hållbar hälsa i en ny hybridvärld" framhöll Katarina vikten av att träna på psykologisk trygghet i teamet. Det handlar om att ge utrymme för att lära av varandra, välkomna att ställa många frågor, dela misstag eller vad vi har det tufft med. 

Det här är något som inte alltid är lätt att få till men som vi kan träna på.

Kartlägg gärna under en vecka vad du gör som stärker den psykologiska tryggheten i teamet:

  • Vad har du lärt dig under dagen?
  • Finns det något som du kämpar med som du delat med dig av?
  • Har du gett någon beröm?
  • Har du vågat ställa en fråga fast du var rädd att den var dum?
  • Har du erbjudit hjälp till andra?

Diskutera i gruppen:

  • När under en vecka har ni tid för att lära er av varandra?
  • När berömmer ni varandra? Har ni några rutiner för att uppmärskamma varandras goda insatser?
  • När ställer ni alla frågor? Kan ni ha en "dumma frågor"-runda när alla får lufta frågorna man sitter inne med?
  • När ber ni om hjälp?
  • När får ni chansen att berätta vad ni kämpar med?

Försök etablera rutiner för återkoppling. Se upp för att tänka att det här tar för mycket tid och prioritera bort det för ett fokus på att leverera – i längden ger det faktiskt mer än vad det tar. 

Var heller inte rädd att börja i det lilla: man har också sett i studier att även små sociala interaktioner ger ett återhämtande påslag för oss.

Hälsoinsatser som gör skillnad

Via jobbet kan du ha en tjänstepension med en förebyggande hälsoförsäkring. Ju tidigare vi kan upptäcka att du mår dåligt, desto snabbare kan vi sätta in stödinsatser. 

Så fungerar hälsoförsäkringen

Andra läser också om

Fler nyheter