Gå till innehåll

I början av karriären? 3 fällor att se upp för som kan kosta dig tusenlappar

Tre vanliga livshändelser kan sänka pensionen med tusentals kronor varje månad. Men det finns saker du kan göra redan nu för att skapa krockkuddar inför framtiden. Här är pensionsekonomens bästa tips på hur du ska tänka.

Kvinna och man sitter i möte

Deltidsarbete, tidig pension och sen etablering på arbetsmarknaden.

Dessa tre livshändelser kan sänka pensionen med tusentals kronor varje månad. Det visar vår rapport ”Pensionsfällor i livet”.  Men det finns sätt att skapa krockkudde för framtiden. 

– Det gäller att planera för det oförutsedda genom att skapa sig en krockkudde. Du kan exempelvis börja öronmärka sparande för pensionen så fort du fått ditt första jobb, säger vår pensionsekonom Mattias Munter i senaste avsnittet av vår podd "En påse pengar"

– Medan vissa pensionsfällor såsom sjukskrivning och arbetslöshet kan vara svårare att planera för, är andra såsom frivilligt deltidsarbete under småbarnsåren enklare att kompensera för, säger Mattias Munter. 


Räkna på pensionen

Så undviker du pensionsfällorna

Kom i gång med karriären

Har du en utbildning? Eller planerar du att hoppa på en? I så fall toppen! En utbildning är en bra förutsättning för karriären – och för pensionen.

Ett tips är att om du kommer i gång sent med karriären kan du redan nu börja kompensera med ett eget sparande, för att få det liv du vill ha efter karriären. 

Tänk på att varje år och lön räknas

Att gå ner i arbetstid för att exempelvis ta hand om barn handlar såklart om mer än bara det ekonomiska. Men om du eller din partner går ner i arbetstid för att bättre lösa familjens livspussel kan det vara bra idé att ta snacket inom familjen om hur den ekonomiska biten bäst kan lösas.

Exempelvis kan den som arbetar mer eller har högre inkomst föra över premiepensionsrätten eller spara extra till den med lägre inkomst.

Planera för ett långt liv

70 är det nya 50. Så försök att skapa hälsosamma strategier som gör att du orkar jobba så länge du vill.

En annan bra grej är att redan nu börja spara till en pensionsbuffert. På så vis tar du inte bara höjd för oförutsedda händelser men du ger dig själv också större ekonomisk frihet om du exempelvis vill gå i pension tidigare.

Kom igång med ett sparande idag

 

 

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Fler nyheter