Gå till innehåll

Sugen på att komma igång med ett sparande? Bästa tipsen till dig

Du är ung och taggad, i slutet av gymnasiestudierna eller kanske precis i början av nästa kapitel i livet där planer på ett eget boende, karriär och andra framtidsdrömmar börjar dyka upp. Här är mina bästa spartips till dig.

Två ungdomar håller varandra över axeln

Börja jobba – spara sen

Viktigast av allt är att få in en fot på arbetsmarknaden. Därefter kan du komma igång med ett sparande. Jag vet att det som ung inte alltid är högsta prio att tänka på pengar till framtiden, men en riktigt bra grej med ett regelbundet sparande är att lite mindre belopp kan växa till stora summor med tiden tack vare ränta på ränta-effekten. Så försök att så tidigt du kan komma igång med ett sparande.

Tre smarta tips för sparande till buffert  

Autogiro, månadsspararens bäste vän

Om du redan i ung ålder kan få in en rutin för sparande är det grymt bra! Om du jobbar heltid, deltid eller kanske extra under studietiden spelar ingen roll, utan försök lägga upp en plan som känns bra för just dig och låt sedan sparandet trumma på, månad efter månad.  

En annan fiffig sak är att månadsspara via autogiro så snart du regelbundet får pengar in på kontot. Då behöver du inte ta ett aktivt beslut att spara varje månad. Pengar du inte märker av är ju pengar du inte saknar, eller hur? 

Vilken sparform är bäst?

Ett investeringssparkonto (kallas ofta för ISK) eller en kapitalförsäkring är bra lösningar för månadssparande och som också passar de flesta. 

Har du några frågor eller funderingar kring månadssparande? Kontakta gärna oss via Facebook eller Instagram. 

Bästa lösningarna för ditt månadssparande

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter