Så navigerar du på en het bostadsmarknad
Bostadsmarknaden har varit het en längre tid. Så hur ska du som funderar på att köpa eller sälja tänka? I en serie i tre delar ger våra experter dig kloka tankar och tips om sparande, bolån och pension. Här är del 2: Bostadsmarknaden.
Hemmet har under det senaste året blivit allt viktigare och det är något som syns på marknaden, menar vår bolåneexpert Ulf Wikland.
– Många jobbar hemifrån och vill därför ha mer utrymme. Detta parallellt med stor efterfrågan på villor har gjort att priserna drivits upp.
Under den senaste tolvmånadersperioden har priset på bostadsrätter stigit med 8,4 procent. Motsvarande siffra för villor är det dubbla, 16,5 procent. Ett lågt villautbud är en av flera faktorer till de stigande priserna. Det är framförallt för större bostadsrätter, villor och fritidshus som efterfrågan är som störst på bostadsmarknaden just nu*.
Flytta ditt bolån till oss – räkna på din ränta här
Tips 1: Köpa eller sälja först?
Det kan vara klurigt att både köpa och sälja på en marknad där priser och tempo är högt. Allt fler bostäder säljs nu redan innan visning och då gäller det att hänga med i svängarna innan annonsen plockas ned.
– Samtidigt är det viktigt att inte dras med i rallyt, utan som alltid utgå från din egen ekonomiska situation. Många väljer att sälja först för att känna sig trygga med vilket eventuellt överskott man kommer att få. I ett sådant läge vet du vilket ekonomiskt utrymme du har inför nästa köp. Å andra sidan innebär det kanske en stress att hitta ett nytt boende inom en viss tid, säger Ulf Wikland.
Tips 2: Bunden eller rörlig ränta?
Historiskt sett har det nästan alltid varit fördelaktigt att inte binda bolåneräntorna. Men på grund av lågränteläget i Sverige har det i perioder varit mer fördelaktigt med bundna räntor.
– Då det hänger på varje enskild bolånetagares unika förutsättningar går det inte att ge ett generellt tips kring att binda din ränta eller inte. Jag vill vara tydlig med att det inte finns något rätt eller fel när det kommer till bundna eller rörliga räntor, säger Ulf Wikland.
– Men om du vill sova lite lugnare om natten kan du absolut titta på att binda din ränta om du får ett bra erbjudande från din bank. Då vet du med säkerhet hur stor din räntekostnad blir de närmaste åren och det kan ge en känsla av ökad trygghet i ekonomin. Att binda räntan kan på så sätt skapa trygghet för den totala ekonomin. Om du planerar att flytta efter exempelvis ett år är det bra att inte binda räntan längre än så för att undvika eventuell ränteskillnadsersättning, fortsätter Ulf Wikland.
Skaffa en bättre ränta – räkna och se vilken ränta du kan få
Tips 3: Sälja bostad? Det här gäller för uppskov av eventuell vinst
Om du säljer din bostad med vinst och ska köpa en ny kan du ha möjlighet att skjuta upp beskattningen av hela eller delar av vinsten genom att ansöka om uppskov. Den skatten kallas ofta för uppskovsränta och togs nu bort vid årsskiftet. Då det inte längre kostar något att skjuta på beskattningen av vinsten, kan det för en del vara lönsamt att ansöka om bostadsuppskov i efterhand.
*Statistik från Hemnet, publicerad maj 2021
Skaffa en bättre ränta på ditt bolån
Räkna på din ränta och ansök enkelt om bolån online.
Ansök här!Andra läser om...
Årets Skandia Award går till forskning om bolånemarknader och sparande
För tionde året i rad delar Skandia och Thulestiftelsen ut det prestigefyllda forskarpriset Skandia Award i samarbete ... Läs mer
Förslag om sänkt amorteringskrav och höjt bolånetak – så påverkas du
Sänkt amorteringskrav och höjt bolånetak, det föreslår en kommitté som sett över de regler som hushåll med bolån möter. ... Läs mer
Bolåneräntorna sänks – det här betyder det för dig med rörlig ränta
Den 7 november sänkte Riksbanken återigen styrräntan, den här gången med 0,50 procentenheter till 2,75 %. Det innebär ... Läs mer