Gå till innehåll

Så blir du ditt bättre jag – med hjälp av siffror

Visste du att siffran i din stegräknare skvallrar om hur mycket du är villig att buda på en bostad? I vår podd ”En påse pengar” berättar ekonomiprofessorn Micael Dahlen om hur siffror påverkar allt från hur vi känner oss, mår, till hur vi fattar beslut. Och när det kommer till sparande har han några smarta knep.

Micael Dahlen älskar siffror. Så mycket att han har dem intatuerade på kroppen. För enligt Micael har siffror letat sig in i allt vi gör och allt vi möter i vardagen.

– Du kan inte värja dig från att påverkas av siffror. Vi har till och med särskilda sifferneuroner i hjärnan som får oss att instinktivt reagera på dem. Siffror påverkar till och med hur du tar dig an och tolkar andra siffror, säger Micael.

– Ett intressant exempel är hur siffran i stegräknaren påverkar hur mycket folk var villiga att buda på en bostad. Vi kunde se att ju högre siffra undersökningspersonerna hade tittat på innan visning desto mer var de villiga att buda på bostaden.

Så hur ska vi förhålla oss kring detta i vardagen och hur kan man utnyttja siffrorna till sin fördel? Micael menar att det viktigaste är medvetenheten om att siffror påverkar oss instinktivt.

– Ett knep kan vara att helt enkelt sätta en siffra på det du vill uppnå. Då kommer du med största sannolikhet att göra mer för att nå dit eftersom du får den där omedelbara belöningen. Se bara till att det inte går överstyr. Siffran är medlet, inte målet, säger Micael.

När det kommer till sparande har Micael några smarta tips.

1. Drabbas inte av panik om börsen vänder

Om ditt mål är långsiktigt sparande är det inte intressant hur mycket eller lite det har ökat just idag, utan hur mycket du har i slutändan.

2. Tänk mer i absoluta termer

Ställ dig frågan: Är det här på liv och död? I bästa fall är svaret nej, och då kan det kännas lättare att både lägga in nya insatser när marknaden är på topp och lämna ifrån dig pengar om marknaden skulle gå ner.

3. Gräm dig inte i saker du inte kan kontrollera

Om du tycker att det är svårt eller jobbigt att släppa på kontrollbehovet kan det finnas en poäng i att investera på andra sätt, sätt som du kan kontrollera.

Lyssna på Micael Dahlen i "En påse pengar"

Person 60+ bygger torn av block med barn

Vilken sparform ska jag välja?

Det finns flera olika sparformer att välja mellan. Vår Sparguide Plus hjälper dig att ta reda på vilken typ av försäkring du ska välja för att det ska passa dig och ditt sparande utifrån risk, hållbarhet, bekvämlighet och tidshorisont.

Till sparguiden

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Staplar

Lyssna på: En påse pengar

Hur maxar jag mitt sparande? Hur skapar jag den perfekta portföljen? Detta och mycket mer besvaras i podden "En påse pengar". En kvart varje vecka möter vi kända och okända gäster som alla har ett gemensamt intresse – kärleken till börsen, aktier, fonder, sparande och investeringar!

Finns där poddar finns!

Lyssna hos oss Lyssna på Spotify Lyssna på Podcaster

Andra läser om

Se fler nyheter