Gå till innehåll

Har du koll på den bortglömda avkastningen?

Storleken på din pension påverkas stort av avkastningen även efter pensionering. Det visar vår rapport. – Den som är onödigt försiktig kan förlora miljontals kronor i utebliven avkastning, säger vår pensionsekonom Mattias Munter.

Händer bygger pyramid med klossar

Det kryllar av tidningsartiklar som illustrerar hur stort pensionskapital man kan få ihop fram till dagen du går i pension. Typiska pensionsråd brukar lyda: arbeta heltid under många år, betala skatt och se till att ha tjänstepension kryddat med ett eget långsiktigt sparande.

Allt det här är naturligtvis helt avgörande för att bygga upp din pension. Men det som händer före pensioneringen är bara den första delen i ditt pensionssparande, menar Mattias Munter.

– Det kan vara farligt att bara stirra sig blind på pensionsdagen som en slutpunkt för sparandet. Det är faktiskt lika viktigt att fundera på hur jag ska få pengarna att fortsätta växa även som pensionär. Det här brukar jag kalla för den bortglömda avkastningen, säger han.

Läs hela rapporten

Räcka livet ut

Sverige har Europas, möjligtvis även världens, friskaste pensionärer. 70 är det nya 50. Det innebär inte bara att behovet av ett stort pensionssparande ökar. Pengarna ska också räcka allt längre.

Vår rapport visar att för en pensionssparare som lever till sin hundraårsdag, vilket allt fler får lyckan att göra, kan 6 procent istället för 2 procent i avkastning från 65-årsdagen innebära en mer än dubbelt så hög pension. Den genomsnittliga månadsutbetalningen blir 7 900 kronor istället for 3 400 kronor, för ett kapital på en miljon kronor vid pensioneringen.

Även för pensionssparare med en genomsnittlig livslängd kan 6 procent i avkastning efter pensioneringen ge nästan 70 procent mer pension per månad i genomsnitt jämfört med 2 procents avkastning, med samma kapital på pensionsdagen. 

– Med små marginaler som pensionär kan det vara viktigast att månadsutbetalningarna är förutsägbara. Men pensionspengar som ska räcka resten av livet behöver möjlighet att växa för att kunna ge högre pensionsutbetalningar. Det gäller för var och en att hitta rätt balans mellan avkastning och trygghet, säger Mattias Munter.

Vanligt misstag

Ett vanligt misstag många gör är att sänka risken för mycket och för tidigt i den delen av sitt pensionssparande man kan styra själv över. Pensionen ska räcka resten av livet och behöver avkastning för att kunna stiga i takt med inflationen.

– Självklart ska du inte spekulera vilt med ditt pensionskapital. Men det kan ofta vara klokt att ha kvar ett ben på aktiemarknaden även under utbetalningstiden. Det blir samtidigt själva förutsättningen för stigande pensionsutbetalningar som åtminstone kan hänga med prisutvecklingen för allt roligt man vill göra som pensionär.

Har du gått i pension? Här är tips till dig

 

Pensionsvalen att ha koll på

Det här ska du tänka på

 

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Fler nyheter