Gå till innehåll

Ge ditt sparande lite extra kärlek – fem tips till dig

Många av oss ser över sparandet någon gång per år. Men för att det ska få chans att växa kan det vara bra att ge det en extra dos kärlek lite då och då. Här är våra fem bästa tips!

Hjärta

1. Se över ditt sparande – och blicka framåt

Är du nöjd med utvecklingen av ditt sparande det senaste året? Snyggt jobbat! Ta en stund och se över hela sparandet. Kanske är du i behov av att öka någonstans? 

Om du jobbar är ett bra mål att spara ungefär fem till tio procent av din lön. Sedan kan du öka sparandet genom att lägga hälften av kommande löneökningar på sparande och resten på roliga saker här och nu. 

Hur mycket behöver du spara för att nå ditt mål? Räkna här

2. Låt pengarna jobba

Om du har mycket buffert på ett sparkonto med låg ränta tillhör du majoriteten. Men det gäller att låta pengarna jobba för att ge dem chansen att växa. Två till tre månadslöner utgör en lagom nivå och resterande kan fördelas på andra sparformer med chans till bättre avkastning. 

Tre tips för ditt buffertsparande

3. Se över risknivån

Risknivå är A och O i ditt långsiktiga sparande. Tipset är att försöka bortse från läget här och nu och istället lyfta blicken. Det är lätt att svepas med i både upp- och nedgång, men oavsett den egna attityden till risk bör långsiktighet prägla portföljen. 

Spara och placera med bättre koll

4. Boosta ditt sparande

Med ett regelbundet månadssparande och ränta på ränta-effekten har du goda förutsättningar att bygga upp ett sparkapital på sikt. Försök lägga upp en plan som passar just dig och låt det sedan trumma på, månad efter månad, år efter årEtt tips är att, om utrymme finns, använda en del av pengarna som i år kanske skulle gått till resor eller restaurangbesök, till att istället boosta ditt sparande. 

Ränta på ränta-effekten, vad är det?

5. Spara med garanti Skandia Liv

Kapitalförsäkring med traditionell förvaltning i Skandia Liv ger möjlighet att spara långsiktigt i allt från mer traditionella aktier till spännande startups, miljöteknik, höghastighetståg och solenergi. 

Traditionell förvaltning innebär att våra kapitalförvaltare sköter förvaltningen åt dig. Vi placerar ditt kapital och tar ansvar för att dina pengar ska växa på bästa sätt. Tack vare den så kallade återbäringsräntan fördelas avkastningen jämnare över tiden, till skillnad från börsen som har en mycket mer rörlig utveckling med upp- och nedgångar. 

Eftersom man aldrig kan veta vad som händer i framtiden ger sparformen dig även en trygghet i form av en garanti. Du kan aldrig få tillbaka mindre än det garanterade beloppet! 

Spara med garanti i Skandia Liv

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter