Gå till innehåll

Trenden håller i sig – så väljer andra att binda sina bolån

Trenden bland våra bolånekunder håller i sig, visar ny statistik. I början av året valde allt fler tre månader bunden ränta för sitt bolån istället för längre bindningstider, och de har trots det senaste halvårets ekonomiska upp- och nedgångar inte ändrat beteende. Här ger vår bolåneexpert sina bästa tips på hur du kan tänka.

Kvinna öppnar ett fönster

Testa vår bolånekalkyl – räkna på din ränta

Under januari valde 84 procent av våra nya bolånekunder tre månader bunden ränta. Trenden har sedan hållit i sig under hela året då 8 av 10 kunder från januari till september har valt att binda sina bolån på tre månader.    

– Att många av våra kunder väljer att ha kvar sina boräntor på tre månader, trots coronavirusets framfart, kan bero på att man inte vill binda sin boränta om det finns oro för att bli av med sitt jobb och att man därmed kan tvingas flytta av ekonomiska skäl, säger vår bolåneexpert Ulf Wikland.  

Under mars, när börsen gjorde sin tvärnitminskade andelen som valde 5 års bindningstid med 50 procent jämfört med föregående månad. 

– Boendekostnaden är oftast hushållets största utgift. Därför är det naturligt att fundera över ränta – och speciellt i ovissa tider som vi lever i nu, säger Ulf som ofta får frågan om man ska välja bundet, rörligt eller kanske både och. 

– Det är den ständiga frågan för alla med bolån. Känner man sig osäker på hur ens boendekostnader ska utvecklas framåt kan man såklart fundera på om man ska binda delar av sitt bolån. Ränteprognoserna kan ändras men det är värt att komma ihåg att vi fortsatt är på mycket låga räntenivåer historiskt sett, säger han. 

Räkna på din ränta

Skandia erbjuder nu en effektiv ränta mellan 1,20 – 1,60 %* beroende på belåningsgrad och om du har tjänstepension hos oss eller inte.  

– Hos oss får alla kunder med samma förutsättningar samma ränta och rabatten ligger fast så länge engagemanget är detsamma. Med hjälp av vår bolånekalkyl kan du enkelt räkna fram vad ett lån av en viss storlek skulle kosta, och vilken ränterabatt du kan få, säger Ulf. 

Testa vår bolånekalkyl – räkna på din ränta

3 tips – då ska du binda räntan 

Men ska du binda räntan eller inte? Vår bolåneexpert ger sina bästa tips på när det kan vara dags för dig att binda räntan på hela eller delar av bolånet. 

1. När du vill veta din månadskostnad

I grund och botten handlar det om vilken livssituation man befinner sig i. Sett i backspegeln har det nästan alltid varit fördelaktigt att inte binda sina bolåneräntor. Men om du vill sova lite lugnare om natten kan du absolut titta på att binda om du får ett bra erbjudande. Då vet du med säkerhet hur stor din räntekostnad blir de närmaste åren. Det kan ge en känsla av ökad trygghet i ekonomin. Att binda räntan kan på så sätt skapa trygghet för den totala ekonomin. 

2. När du ska bo kvar en längre tid

Innan du beslutar dig för att binda hela eller en del av ditt bolån bör du fundera över hur länge du ska bo i din nuvarande bostad. Om du planerar att flytta snart kan det vara bra att välja en kortare bindningstid på lånet för att undvika att behöva betala en ev. ränteskillnadsersättning. Men om du hittat en bostad där du trivs och vill bo länge kan det vara värt att fundera över att binda räntan på en längre bindningstid. 

3. När bolåneräntorna är låga

En tredje orsak till att binda kan vara att den bundna bolåneräntan helt enkelt är låg. Just nu är dessutom skillnaden mellan de olika bindningstiderna inte särskilt stor. Vilket kan vara ett bra tillfälle för dig att jämföra om det kan vara tillfälle att binda på en längre löptid. 

– Rent generellt kan det vara bra att binda bolånet på en längre löptid i ett läge när räntorna är låga och förväntas stiga. Men jag tycker du först ska jämföra bolåneräntor för olika bindningstiderna och ta hänsyn till övriga punkter eller räkna på din ränta i vår bolånekalkyl innan du bestämmer dig, säger Ulf Wikland. 

Det är viktigt att poängtera att det inte finns något rätt eller fel när det kommer till att binda eller inte binda räntan. Det viktigaste att tänka på när du väljer löptid för ditt bolån är att utgå från din egen situation. 

Ett alternativ om du har svårt att bestämma dig är att dela upp lånet på olika löptider. Genom att dela upp lånet på olika bindningstider sprider du riskerna och du slipper välja. 

*Effektiv ränta 4,69 %

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inkl. avgifter. Vår bästa ränta just nu 4,59 % motsvarar en effektiv ränta på 4,69 %.

Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift för bostadslån och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. 

Den effektiva räntan är lånets totala kostnad uttryckt som en årsränta, alltså vad det kostar om man slår ut räntan över året, inklusive avgifter. Exemplet är baserat på Skandias lägsta ränta med tecknad tjänstepension, en bindningstid på 3 månader, en belåningsgrad på upp till 60 % av bostadens värde, ett bostadspris på 4 000 000 kr och en kontantinsats på 40 %, ett lånebelopp 2 400 000 kr, månadsvis betalning via autogiro (totalt 600 avbetalningar) och återbetalningstid 50 år. Totalt ger detta en månadskostnad om 13 180 kr (inkl. amortering om 4 000 kr) och en total kreditkostnad om 5 158 620 kr utan hänsyn till ev. skatteavdrag.

Räkna och se din ränta direkt


Det ger dig extra rabatt på bolånet!

Det ger dig extra rabatt på bolånet!

%

Din boränta beror på

 • Hur mycket du lånar 
 • Bostadens värde
 • Om du har tjänstepension hos oss
 • Om bostaden har energiklass A-B
Din ränta
Effektiv ränta

Så här har vi räknat

 • Återbetalningstid 50 år, samma amorteringsbelopp varje månad
 • Månadsvis betalning (totalt 600 avbetalningar)
 • Betalning via autogiro, och därmed inga aviavgifter
 • Ingen uppläggningsavgift

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift eller andra extrakostnader om du använder autogiro. Anledningen till att räntorna ändå skiljer sig åt är att räntan betalas månadsvis, och den nominella räntan baseras på årsränta.

Din rabatt
Lånebelopp
Belåningsgrad
Månadskostnad
efter skatteavdrag
Din rabatt
Din ränta

Så här har vi räknat

 • Återbetalningstid 50 år, samma amorteringsbelopp varje månad
 • Månadsvis betalning (totalt 600 avbetalningar)
 • Betalning via autogiro, och därmed inga aviavgifter
 • Ingen uppläggningsavgift

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift eller andra extrakostnader om du använder autogiro. Anledningen till att räntorna ändå skiljer sig åt är att räntan betalas månadsvis, och den nominella räntan baseras på årsränta.

Belåningsgrad

 • Räntebelopp
  Amortering (minst %,  kr)
  kr

  Vid belåningsgrad över 70 % ska 2 % av total skuld i bostaden amorteras per år.

  Vid belåningsgrad över 50 % upp till och med 70 % ska 1 % av total skuld i bostaden amorteras per år.

  Vid belåningsgrad som högst är 50 % kan amorteringsfrihet beviljas med max 5 år i taget.

  Vid skuldkvot som överstiger 4,5 gånger årsinkomsten tillkommer 1 % amortering per år, oavsett belåningsgrad. 

  Läs mer om amorteringskrav

  kr

  Fyll i dina övriga boendekostnader, t ex driftskostnader, månadsavgift, fastighetsavgift och tomträttsavgäld. 


  • Total månadskostnad
  • Skatteavdrag
  • Efter skatteavdrag

Andra läser om...

Till nyhetsarkivet