Gå till innehåll

Sms-lån framför sparande till pensionen: ”Helt knasigt”

Varför subventionerar staten sms-lån men inte sparande till pension? ”Det är helt knasigt!” säger Mats Persson (L), ledamot i Pensionsgruppen, som menar att alla svenskar som har möjlighet bör spara. Enligt vår pensionsekonom Mattias Munter behövs det en ny dedikerad sparform för eget pensionssparande.

Det blir allt viktigare att spara till pensionen, vid sidan av tjänstepension och allmän pension. Särskilt för den som vill komma upp i nivåer på omkring 80 procent av sin slutlön i pension.  

– Systemet levererar utan eget sparande men vill man ha de här 80 procenten, som många säger att de vill ha, då krävs det ett privat sparande, säger Mats Persson (L) i Skandia Live och tillägger att alla med möjlighet bör spara. 

–  Om du kan spara 500-1000 kronor varje månad, kanske genom att lägga undan med automatisk överföring, bygger det ganska snabbt upp ett kapital som du sedan kan ha när du går i pension. Det blir ganska mycket pengar av det, säger han. 

Mats Persson (L) konstaterar samtidigt att vi i Sverige har en stark tradition av att spara. 

– Det vill vi fortsätta med för det gör att människor är trygga, säger han. 

Behövs ny sparform 

Men att spara själv till sin pension i Sverige är inte helt enkelt. Självklart finns det både kapitalförsäkring och ISK för långsiktigt sparande, men efter slopandet av avdragsrätten 2016 saknas det numera helt en dedikerad sparform för just pensionssparande 

– Det är lätt att blanda ihop sparande till pensionen med annat sparande. Det sparande som nu sker vet vi ju faktiskt inte om det blir till pension eller om det blir en motorcykel eller köksrenovering, säger Mattias Munter, som menar att det är hög tid från politiskt håll att stärka fokus på privat pensionssparande med en sparform som fungerar mer likt en tjänstepension. 

– Vi måste vända en illavarslande trend och gå från att subventionera sms-lån och kortsiktiga krediter till att mer tydligt gynna långsiktigt sparande, säger Mattias. 

Han får medhåll av Mats Persson (L), som menar att det sänder fel signaler att staten subventionerar sms-lån men inte pensionssparande. 

 Det är helt knasigt att det är på det sättet. Vi borde tvärtom sända signalen att det ska löna sig att spara! säger han.  

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Skyhög tillväxt i sikte

Efter fjolårets tvärnit för världsekonomin väntas en massiv rekyl i år. Med en tillväxttakt på omkring 5,5 procent för ...  Läs mer

Fler nyheter