Gå till innehåll

Så tryggar du jobbhälsan för medarbetare som haft covid-19

Sviterna av coronaviruset och följdsjukdomen är något helt nytt att hantera för arbetsgivare, chefer och ledare runt om i landet. Men det finns stöd att få. Här svarar Tobias Croner, fysioterapeut hos vår samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center, på några vanliga frågor och ger sina bästa råd till dig som arbetsgivare.

Vilka symtom finns? 

 Vi på Sophiahemmet Rehab Center ser många olika typer av symtomVi träffar patienter som flera månader efter att de varit sjuka besväras av trötthetstickningar i kroppen och försämrat minne men också problem med till exempel hår och naglar. Viruset visar sig på många sätt och det betyder att vi måste erbjuda många olika typer av hjälp och stöd.  

Vilken typ av stöd kan ni erbjuda? 

 Vi jobbar i team beroende på vilket stöd som behövs. Till exempel kan våra psykologer jobba med trötthet, ångest, depression, hälsooro och minnesproblem. Våra fysioterapeuter hjälper till med att träna upp kroppen igen, och vi har också arbetsterapeuter som hjälper till att planera vardagen 

Vad är det för tidsspann innan man är fullt återhämtad? 

 Det går tyvärr inte att säga då sjukdomen som sagt visar sig på många olika sätt. En del har bara en förkylning och andra har behövt intensivvårdFör oss inom vården är varje månad en ny läroperiod, och det är så olika från person till person.  

Stöd via Hälsoslussen

Jenny Wiener, affärsspecialist Risk och Hälsa, berättar om vilket stöd du som arbetsgivare kan få via dina försäkringar hos oss.  

 Vi vill verkligen hjälpa till i den här mycket speciella situationen, och vi ger fullt stöd både via hälsoförsäkringen och vårdförsäkringen kopplat till eventuella restsymtom och besvär som kan följa av covid-19, säger hon.  

– Det är också enkelt att få stöd via vår Hälsosluss. Det är ett nummer in oavsett vilken försäkringslösning som företaget har, fortsätter Jenny.  

Vad kan vara bra att tänka på om du har medarbetare som varit sjuka?

Här är fysioterapeutens bästa råd:

  1. Försök att inte jämföra. Sjukdomen kan te sig olika från person till person
  2. Det är vanligt att personen i fråga upplever en stor trötthet.
  3. Det kan vara tufft att jobba med flera uppgifter samtidigt 
  4. Vid återgång till arbetet, försök att ta det försiktigt. En del kan få bakslag vilket är en stor påfrestning när man är van att jobba i ett visst tempo 
  5. Ta hand om dina medarbetare och se till att de söker professionell hjälp om de behöver det 

Andra läser också om

Fler nyheter