Så lägger du pensionspusslet: ”Tänk i femårsplaner”
Att planera för pensionen kan vara något av ett tusenbitarspussel – så hur ska jag tänka? Och hur påverkas egentligen min pension av coronakrisen? Om detta pratar mångsysslaren Jan Scherman och vår pensionsekonom Mattias Munter i programmet Skandia Live. – Ta hjälp av rådgivare, planera för ett långt och aktivt liv och berätta för nära och kära om vikten av långsiktigt sparande, lyder deras råd.
– Det är otroligt viktigt att ta hjälp av en rådgivare!
Det säger medielegendaren Jan Scherman i Skandia Live, som trots att han hunnit fylla 70 har många järn i elden. Numera titulerar han sig själv som ”diversearbetare i media”, bland annat i rollen som krönikör på nyhetssajten News55, samhällsdebattör och skribent.
Men också som författare, där han i dagarna är aktuell med sin nya bok ”Den svenska korvresan” (Norstedts).
– Jag brukar säga att jag gått ned från 130 till 100 procent, säger Jan Scherman med ett leende.
– Jag hade aldrig rett ut situationen om jag inte med jämna mellanrum satt mig ned med min pensionsrådgivare. Man är ju inte världens bästa rådgivare till sig själv, utan här behöver man en neutral part för att lägga pensionspusslet, säger han.
70 är det nya 50
Vi lever allt längre och är allt piggare. 70 är det nya 50, menar forskare idag. Jan Scherman är ett av många bra exempel på hur folk jobbar allt längre upp i åldrarna.
– Det är en fantastisk hälsoutveckling vi sett i samhället. De åren vi idag lägger till medellivslängden är friska år – vi är helt enkelt unga längre, säger Mattias Munter.
Han får medhåll av Jan Scherman, som samtidigt pekar på vikten av en attitydförändring i samhället.
– Det behövs putsas rejält på attityden hos arbetsgivarna. Jag duger fast jag är 65-67 år och har en livserfarenhet som man inte kan studera sig till. Det måste börja räknas!
Fem år i taget
Den dramatiska hälsoutvecklingen medför också ökad vikt av pensionssparande.
– Vi måste planera för ett långt och aktivt liv, vilket i sin tur ställer krav på en jämnare och högre pension under en längre tid. Det är lätt att bli alltför kortsiktig när man lägger pensionspusslet, säger Mattias, som tipsar om att ta kontakt med sin rådgivare och göra en plan.
– Det kan vara svårt att göra en plan för 20-25 år framåt. Men man behöver heller inte lägga precis hela pusslet på en gång. Ett tips kan vara att göra femårsplaner och sedan fatta nya beslut längs vägen. Men det kräver ofta ett bollplank som kan alla de tekniska detaljerna, säger han.
Pension och coronakris
Som pensionsekonom får Mattias Munter ofta frågor om hur pensionen påverkas av coronakrisen. Svaret är att det beror på din ålder, där du som närmar dig pension, eller redan gått i pension, inte nödvändigtvis behöver drabbas så hårt. För en 70-, 80- eller 90-talist kan det däremot handla om hundralappar eller till och med tusenlappar i månaden i minskad ”framtida lön”, visar en ny rapport.
Så påverkar coronakrisen pensionen för dig som är 55-65 år
Så påverkar coronakrisen pensionen för dig som är plus 65
Anledningen är att pensionernas utveckling till stor del är kopplad till den allmänna ekonomiska utvecklingen i Sverige och utvecklingen på kapitalmarknaden. En svagare tillväxt och därmed löneutveckling tillsammans med en svagare börsutveckling framöver kan med andra ord slå hårt mot framtida pensioner.
– Det finns egentligen två sätt att kompensera för effekten av ekonomiska kriser på pensionen. Det ena är att spara mer på egen hand, det andra att jobba några år extra, säger Mattias Munter.
Jan Scherman pekar på vikten av att tidigt i livet och karriären ta tag i frågan om pensionssparande.
– Jag skulle nästan vilja lägga lite ansvar på oss äldre i den här frågan. Det är trist med negativa exempel, men då ska man berätta också dom. Och har man då som i mitt fall blivit övertygad om vikten av att börja spara tidigt, så ska jag berätta om det för att få mina barn och barnbarn att tänka på samma sätt, säger han.
Tänk på
Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.
Andra läser om
Vår pensionscoach hjälpte Annika räta ut sina frågetecken: ”Jag är jättenöjd”
Inför pensionen är det vanligt med en del frågor. Annika de la Motte tog hjälp av vår pensionscoach, en kostnadsfri, ... Läs mer
Sugen på att komma igång med ett sparande? Bästa tipsen till dig
Du är ung och taggad, i slutet av gymnasiestudierna eller kanske precis i början av nästa kapitel i livet där planer på ... Läs mer
5 smarta tips: Öka ditt företags lönsamhet - med hjälp av tjänstepensionen
Kampen om kompetenta medarbetare är knivskarp och för ditt företag gäller det att kunna erbjuda bra förmåner och visa ... Läs mer
Gudie: Så höjer du din pension – baserat på din generation
Vilka är dina mål för livet efter karriären? Än finns gott om tid att påverka. Här ger vår pensionsekonom Mattias ... Läs mer
Checklista: Här är 5 smarta pensionsval
Oavsett om du har lång eller kort tid kvar till pensionen så är det viktigt att skapa en bra grund för framtiden. Från ... Läs mer