Gå till innehåll

Så hanterar du stressen i vardagen

Hur är läget? Egentligen? Allt fler är less på stress på jobbet. – Men genom att ta pauser, röra på oss mer och öka känslan av kontroll kan vi hitta en bättre balans, säger Gunnel Edström, legitimerad psykolog hos vår samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.

Gunnel Edström, psyokolog hos vår samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center

Mental ohälsa är enligt WHO det snabbast växande hotet mot människors hälsa i framtiden, och stressrelaterad ohälsa fortsätter att öka. Men varför har många så svårt att slåav på takten – i tid?

– En förklaring kan vara att vi bara ska släcka bränder för att sedan ta itu med stressen när det väl har lugnat ner sig. Men dit kommer vi sällan för det dyker upp nya bränder som behöver släckas, säger Gunnel Edström. 

Vad kan vi göra för att uppleva mindre stress i vardagen?

 Det gäller att öka känslan av kontroll och möjlighet till återhämtning. Bland annat bör man försöka skapa en tydlig gräns mellan arbete och fritid, prioritera bland arbetsuppgifter samt arbeta med schemat och skapa buffert i det. Det gäller helt enkelt att prioritera återhämtande aktiviteter under arbetsdagen men också utanför arbetet. Behöver det alltid vara ordning och reda hemma? Kan vissa måsten göras senare, behöver rapporten vara hundraprocentig? Välj vilka aktiviteter som är viktigast och välj bort andra.

Buffert mot stress

Fysisk aktivitet är effektivt mot stress eftersom det resulterar i en fysisk problemlösning. Kroppen kommer i balans igen, och sömn samt kostvanor påverkas positivt.  

– Fysisk träning hjälper hjärnan att bli och hålla sig frisk då blodflödet ökar och viktiga proteiner som fungerar som ”gödningsmedel” för hjärnan bildas, berättar Gunnel. 

Vad som är återhämtande skiljer sig från person till person och beroende på arbete. Ofta handlar det om att växla aktivitet från det du precis har gjort. Ta reda på vad som ger dig energi och gör det.  

Styrketräning kan förbättra förmågan att lösa problem och tänka komplext. Konditionsträning kan öka minnes- och koncentrationsförmåga, simultankapacitet och kreativitet.  

– Regelbunden fysisk aktivitet skapar helt enkelt en bra buffert mot stressproblem och stävjar även ångest och depression, säger Gunnel.  

3 tips – så blir du mindre stressad på jobbet 

1. Våga stanna upp

För att få en överblick över det som stressar dig. Det kan öka känslan av kontroll och minska stress. Prioritera uppgifterna utifrån hur brådskande och viktiga de är. Planera när du ska ta itu med de du prioriterar bort idag, och släpp dem sedan. Planera i vilken ordning du ska ta itu med dagens uppgifter. Uppskatta hur lång tid de tar och lägg därefter på extra tid. Planera in tid för kortare och längre pauser. Planeringen kan behöva justeras längs med vägen.

2. Gör en sak i taget

Vi förlorar mycket tid på att göra flera uppgifter samtidigt. Det känns effektivt att multitaska, men det är det inte. Så behåll fokus på en uppgift i taget. Fastna inte i en uppgift utan var beredd på att sänka kraven, släppa den och gå vidare. Anpassa prestationsnivån efter tid och möjlighet att utföra uppgiften. Kanske ger det mer att få fler uppgifter gjorda med ett okej resultat än att fastna vid en uppgift som riskerar att bli överarbetad. 

3. Ta pauser

Prioritera pauser under dagen och freda lunchpausen. Låt den delen av hjärnan som varit aktiv få vila under pausen. Gå ut och ta en nypa frisk luft, prata med en kollega, gå undan och var för dig själv, sätt dig ner. Och rör på dig! 

Hur är läget?

Vi vill att du ska må bra, därför finns Skandia Tjänstepension med Hälsa – för ett mer hållbart arbetsliv. Det är en försäkring via jobbet där du till exempel kan få hjälp som samtalsterapi, sjukgymnastik, ergonomi och yrkeslivsplanering. Det spelar ingen roll om problemen beror på jobbet eller är privata.

Andra läser också om

Fler nyheter